De nieuwe versie van ISO/IEC 17025 is gepubliceerd!

december 2017

ISO 17025 vernieuwd

ISO 17025 was de nog oudste bestaande norm van de ISO 17000-serie (accreditatienormen voor o.a. inspectie (ISO 17020), kwaliteitssysteemcertificatie (ISO 17021), laboratoria (ISO 17025), productcertificatie, Ö.) en heeft nu eindelijk een facelift gekregen.

(iso.org)

De nieuwe ISO / IEC 17025 houdt rekening met de huidige manier van werken binnen de hedendaagse laboratoria. De meest substantiële veranderingen zijn: ē De scope is herzien om alles te dekken: alle laboratoriumactiviteiten, inclusief testen, kalibraties en de bijbehorende monstername.

  • De norm heeft een nieuwe structuur gekregen, waarbij de waarbij de hoofdstukken gealigneerd zijn met de andere bestaande normen voor conformiteitsbeoordeling (ISO 17000-serie).
  • De procesbenadering komt nu overeen met dat van nieuwere normen zoals ISO 9001, ISO 15189 (eisen voor medische laboratoria) en ander normen van de ISO 17000-serie. De nadruk wordt gelegd op de resultaten van een proces in plaats van een gedetailleerde beschrijving van taken en stappen.
  • De norm heeft een apart onderdeel voor informatietechnologie en omvat eisen voor bevat het gebruik van de computersystemen, elektronische bestanden en de flow van elektronische resultaten en rapporten.
  • Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd over ’risk-based thinking’ naar analogie met ISO 9001:2015 en de meeste andere normen van de ISO 17000-serie.

De nieuwe ISO 17025:2017 - Welke zijn de verschillen? Ontdek deze opleiding.

(iso.org)

Dr. ir. Paul DEVOS is sinds 1993 tewerkgesteld als senior consultant bij Amelior waar hij dagelijks in contact komt met de ISO 9001-, de ISO 17000 - en voedselveiligheidsproblematiek in grote en kleine organisaties. Een rijke bedrijfservaring haalt hij uit zijn voormalige functie als Quality Assurance Manager en consultant voor de ISO 17000-serie, waarbij hij al 25 instellingen succesvol begeleid heeft naar accreditatie. De heer Devos is sedert 24 jaar externe auditor bij Lloyd’s Register.


Lees hier andere blogberichten van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Vragen?...

+32 (0) 56 20 36 23
info@amelior.be