Validatie van analytische methodes

Validatie van analytische methodes

Waarom deze thematiek?

Validatie van een analytische methode vertaalt men best door gewoon te stellen dat een laboratorium analysetechnieken moet gebruiken welke geschikt zijn voor gebruik. De vereisten voor accreditatie conform ISO/IEC 17025 zijn duidelijk: het laboratorium moet analysemethodes selecteren die voor de beoogde toepassing zijn gevalideerd, t.t.z. de aan de methode gestelde performantiecriteria dienen te worden gehaald en dit dient aangetoond te worden, bv. via een validatiedossier.

Deze ééndaagse cursus geeft een gedetailleerde uitleg over het validatieproces en toont praktische voorbeelden vanuit MS Excel over de bepaling van de verschillende prestatiekenmerken voor kwantitatieve methodes vertrekkend van reële cases qua: nauwkeurigheid, juistheid, precisie met inbegrip van herhaalbaarheid en intermediaire precisie, analytische specificiteit, detectielimiet en kwantificatielimiet en lineariteit. De nadruk zal hierbij liggen op de recent herziene versie van het Eurachem document “The Fitness for Purpose of Analytical Methods: A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics: Second edition (2014)”. De cursus is dan ook voornamelijk van toepassing voor meer chemisch georiënteerde laboratoria.

Programma

Volgende items komen tijdens deze opleiding aan bod:

  • Het validatieproces
  • Methodevalidatie of verificatie?
  • Definitie van de verschillende prestatiekenmerken
  • Bepaling van de verschillende prestatiekenmerken ondersteund door de nodige statistische concepten en reële cases en oefeningen behandeld tijdens de cursus
  • Opvolging van de validatie door interne en externe kwaliteitscontrole

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor technisch verantwoordelijken, hoofdlaboranten, kwaliteitsverantwoordelijken en R&D engineers.

Het aantal deelnemers aan deze cursus is beperkt tot 20 om een ideale deelname aan de verschillende oefeningen toe te laten.

Benodigde voorkennis

Basiskennis rond de nodige statistische begrippen is nodig, alsook een gezonde kennis van MS Excel. Een basiskennis statistiek kan bijvoorbeeld bekomen worden door de opleiding statistiek voor labo-medewerkers te volgen.

De deelnemers worden gevraagd om tijdens deze cursus een laptop mee te brengen.

Trainer

Peter VERMAERCKE is labo-verantwoordelijke en kwaliteitsmedewerker bij het SCK te Mol. Hij is sinds 20 jaar gekwalificeerd ISO/IEC 17025 auditor en trainer van de externe accreditatieauditoren. Deze kennis en ervaring maken hem tot een zeer geschikte docent voor deze opleiding.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Deze opleiding is op korte termijn enkel via in-company training te bestellen. Wij willen u graag verwittigen mocht dit wijzigen of kunnen vrijblijvend met u de mogelijkheden bekijken.

verwittig mij

Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
  • economisch interessanter;
  • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
  • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
  • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier