december 2015
In onze serie over de nieuwe eisen van ISO 9001:2015 behandelden we al de aspecten risicomanagement en kennisbeheer. Maar de nieuwe ISO 9001 eist ook aandacht voor alle stakeholders van de organisatie. Hoe pak je dit best aan?
De schrijvers van de norm zien het begrip stakeholder breed. Alle personen of organisaties die op één of andere manier betrokken zijn (of denken betrokken te zijn) bij ‘input' of ‘output' van de organisatie, komen in aanmerking om als relevante stakeholders te beschouwen en te behandelen. Denk aan klanten, leveranciers, onderaannemers, aandeelhouders, eigen personeel, de buren op je bedrijfsterrein, drukkingsgroepen, de overheid, collega's, concurrenten.
De nieuwe ISO 9001 is sterk opgebouwd rond de ‘spanning' tussen enerzijds het afdekken van risico's in de bedrijfsvoering, en anderzijds het inspelen op opportuniteiten in de markt en bij specifieke klanten. Deze bijna ‘Yin-Yang ‘ benadering kunnen we als volgt illustreren bij het thema stakeholder management.
Risico's (als je relatiebeheer met belanghebbenden ondermaats is)
|
Opportuniteiten(als je actief en projectmatig de relatie met je kritische stakeholders uitbouwt)
|
Je kan alle stakeholders van je organisatie oplijsten, en hun gekende of vermeende interesses in kaart brengen. Het gevaar is dat je dan al snel op een veel te grote waslijst van mogelijke risico's en opportuniteiten zit te kijken, maar met wie ga je concreet wat beginnen ? Een realistische aanpak is dat je bepaalt wie de voorname stakeholders zijn, en dan voor deze beperkte groep met specifieke gemeenschappelijke doelstellingen en projecten ‘naar buiten' komt. Projecten waarvoor je de doelstellingen voor de betrokken partijen kunt objectiveren.
Voorbeelden van dergelijke projecten zie je nu al overal om je heen, stakeholder management is immers niet nieuw:
- beheer van een magazijn, gemeenschappelijk met een logistieke aanbieder waarmee je voor lange termijn in zee wilt gaan (en waarmee je misschien een SLA (Service Level Agreement) afsluit);
- logistieke kanalen delen met collega's en met concurrenten; -
reduceren van transportkosten door met lokale leveranciers en dienstverleners te werken;
- projecten met je medewerkers rond ‘Het Nieuwe Werken';
- periodiek overleg met vertegenwoordigers van aanpalende bedrijven;
- nieuwe producten en diensten ontwikkelen via een ‘joint venture' met een pilootklant en een toonaangevende leverancier van nieuwe technologie;
- of gewoon eens meedoen met de jaarlijkse Open Bedrijven Dag …
Projecten met stakeholders kun je best professioneel aanpakken. Een win-win attitude en goede communicatie zijn essentieel. En dat gaat dan weer prima samen met wederzijds respect, met luisterbereidheid en met het goede oude concept van ‘Appreciative Enquiry' !
De nieuwe norm is vrij complex te noemen. Daarom heeft Amelior diverse initiatieven ontwikkeld om u te helpen bij de aanpassing van uw kwaliteitssysteem aan de nieuwe ISO-eisen.
Zo is er bijvoorbeeld een basisopleiding voorzien en ook trainingen voor auditoren: auditor/lead auditor of interne auditor.
Amelior kan u ook begeleiden en adviseren bij het opzetten van een kwaliteitssysteem conform ISO 9001:2015.
Ivo DEMEULENAERE is senior consultant in het domein van kwaliteit bij Amelior. In die hoedanigheid begeleidt hij de bedrijven bij de implementatie van kwaliteitssystemen en kwaliteitsverbeteringsprojecten. Na zijn opleiding als licentiaat in de natuurwetenschappen was hij voornamelijk actief als projectleider in diverse grote bedrijven. Na een aanvullende studie Master of Science in Information Management specialiseerde hij zich in het coachen van kwaliteitsmedewerkers in grotere, voornamelijk dienstverlenende bedrijven. Hij begeleidt diverse bedrijven bij het uitbouwen van een kwaliteitssyteem en heeft expertise op de gebieden informatica, bedrijfsorganisatie, veiligheid, voedingsindustrie, projectbeheer en de integratie van zorgsystemen (kwaliteit, veiligheid, milieu).
Nele Zwaenepoel is projectleider bij Groep ADMB en heeft met de opleiding Prince 2® foundation stevige handvaten gekregen om projecten te managen.
17/04/2018 -In de recentste “Job Exodus” studie van Investors in People, zegt 30% van de ondervraagden dat een gebrek aan loopbaanontwikkeling bij hun huidige werkgever aanleiding geeft om uit te kijken naar andere opportuniteiten. De ontwikkeling van een aanbod naar loopbaanontwikkeling toe zou daarom een logisch aandachtspunt moeten zijn voor werkgevers.
29/03/2018 -