VEGE Tunesië op weg naar ISO/TS 16949.

april 2012

Vanuit de hoofdzetel in Spijkenisse vroeg Vege aan Amelior om tijdens één week een project met gap-analyse, actieplan en training op te zetten om de productievestiging in Tunesië van ISO 9001 naar ISO/TS 16949 te laten evolueren.

Vege is gesticht in 1936 en is gespecialiseerd in het reviseren en terug op punt zetten van motoren, cilinderkoppen, versnellingsbakken, brandstofpompen en turbo's.

Ondertussen is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste organisaties die motoren en toebehoren reviseren. In 1985 werd gestart met het opzetten van een productievestiging in het Tunesische Kalaa Kebira-Sousse (Vege Moteurs), met een zevental medewerkers op een oppervlakte van 1000 m2. Ondertussen is de vestiging in Tunesië uitgegroeid tot een organisatie van 167 medewerkers waar momenteel jaarlijks een 4500 motoren en 2000 cilinderkoppen worden gereviseerd. Klanten zijn zowel doorverkopers, directe klanten, verdelers en de meeste automobielconstructeurs zelf. Om die reden wil Vege dan ook het huidig bestaand kwaliteitsmanagementsysteem omzetten van ISO 9001:2008 naar ISO/TS 16949.

De processen

Gezien de productievestiging in Nederland sedert enkele jaren niet meer actief is, worden in Tunesië alle nodige processen ter plaatse uitgevoerd, behalve het leveringsproces aan de klanten, dat nog vanuit Spijkenisse wordt geregeld. Dit betekent dat alle elementen uit de norm ISO 9001 van toepassing zijn op deze vestiging. Dit start met het ontvangen en analyseren van een vraag van een klant om motoren of toebehoren te reviseren, met bij positief advies het volledig ontwerpen van de methodes om de revisie uit te voeren (engineering). Daarna gaat men op zoek naar de broodnodige “versleten of kapotte” motoren en onderdelen, de zogenaamde “cores”, en worden eventuele nieuwe onderdelen aangekocht.
Vervolgens begint het eigenlijke productiewerk, met het volledig demonteren van de motoren en toebehoren, en het reinigen van alle herbruikbare stukken. Waar nodig worden de onderdelen bijgewerkt in het hoogtechnologisch machinepark.

Het volgende productieproces is dan het terug samenbouwen van de motoren, pompen of turbo's tot een gereviseerd product, waarna elk product aan een set van uitgebreide testen wordt onderworpen. Hiervoor wordt de meest geavanceerde testapparatuur gebruikt.

Ten slotte worden de gereviseerde producten, na een korte opslag in een magazijn via een wekelijkse vracht per trailer en boot, over Tunis en Marseille, naar Spijkenisse verstuurd. Vandaar volgt de levering aan de klanten.

De projectaanpak

Na een bespreking met de klant werd het project ingedeeld in een aantal afzonderlijke fasen, elk met hun eigen aanpak en doel. Er werd gestart met een uitgebreide gap-analyse. Dit hield in dat het huidige kwaliteitsmanagementsysteem naar inhoud en naar werking werd beoordeeld. Dit gebeurde via het inzien van de aanwezige documentatie, en interviews met het sleutelpersoneel uit de organisatie. Aan de hand van deze analyse werden de gaps tussen het bestaand systeem en ISO/TS 16949 bepaald. Dit werd in een rapport beschreven, dat samen met de klant werd besproken en eventueel aangepast bij onduidelijkheden.
Een tweede stap was een korte opleiding van het sleutelpersoneel in ISO/TS 16949 en de bijhorende technieken. De oorspronkelijk voorziene opleiding interne auditor werd vervangen door een opleiding FMEA, MSA en SPC, omdat daar tijdens de gap-analyse nood aan bleek te zijn. En een consultant/trainer moet zich flexibel opstellen ten opzichte van de klant …
Ten slotte werd er samen met de klant een actieplan opgesteld om in het voorziene tijdsbestek tot ISO/TS 16949-certificatie te kunnen komen.

Wat mij vooral opviel, zowel tijdens de gap-analyse als tijdens de bedrijfsinterne training, is het professionalisme in de organisatie. We moeten eerlijk zijn dat we dit als westerling niet verwachtten, maar het niveau van het sleutelpersoneel in de organisatie was hoog. Ook de orde en netheid, met een proces dat toch zeker in het begin van oorsprong vuil is, viel direct op.

Treffend was ook de vlotte medewerking en de bedrijfsfierheid van de medewerkers, op alle niveaus. Men is zeker bereid om op vragen te antwoorden, informatie te verschaffen, en ook om bij te leren en zaken aan te passen als dit de organisatie verbetert. De gastvrijheid van de Tunesiërs was een aangename ervaring. Er was altijd voldoende koffie en drinken beschikbaar, en we werden elke middag op een frisse maaltijd verrast. Al bij al was deze opdracht voor mij als consultant meer dan geslaagd, en ik ben ervan overtuigd dat Vege Moteurs Tunesië zal slagen in de komende ISO/TS 16949-certificatie audit.

Snauwaert LievenLieven SNAUWAERT is zelfstandig consultant. In deze hoedanigheid begeleidt hij bedrijven bij de implementatie van kwaliteitssystemen en kwaliteitsverbeteringsprojecten


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...