Binnenkort publicatie van de ISO 45001

februari 2018

Binnenkort publicatie van de ISO 45001

Occupational health and safety management systems – Requirements with guidance for use

De stemming door de leden van het ISO ProjectCommitee 283 over de ISO FDIS 45001 is afgesloten op 25 januari 2018 (FDIS staat voor Final Draft International Standard). De stemming resulteerde in de goedkeuring van de FDIS 45001. 93% van de deelnemende leden stemden vóór. Dit gaat veel verder dan de drempel die vereist is. Er moet immers minstens 66 % vóór stemmen en ≤ 25 % tegen stemmen.

Omdat er door enkele nationale normalisatie-instituten opmerkingen zijn gemaakt voor correctie, zal ISO er rekening mee houden, hoewel in dit stadium de lengte van dit proces onbekend is.

De eigenlijke publicatie van de ISO 45001, dé standaard voor managementsystemen voor welzijn op het werk wordt de komende weken verwacht. (mogelijks maart 2018)  

Amelior zal u via infosessies, opleidingen en artikels verder op de hoogte houden. Sommige van onze klanten zijn reeds gestart met een traject voor implementatie van een ISO 45001 conform management systeem.

Infosessie ISO 45001 voor de reeds vertrouwelingen met de voorganger OHSAS 18001

  • In april te Melle. Zie webpagina
  • In november te Melle. (ingepland voor volgend academiejaar)

 

ISO 45001, opvolger OHSAS 18001, een 2-daagse opleiding

 

ISO 45001 intern auditor

Heeft u vragen, aarzel niet om ons te contacteren.

Thierry UYTTENHOVE is ingenieur elektromechanica en heeft een licentie in de veiligheidskunde niveau 1, milieucoördinator A en risk management. Hij heeft een jarenlange ervaring achter de rug als preventieadviseur, milieu­- en kwaliteitscoördinator in zowel bouw-, metaal- als chemiesector. Als senior consultant begeleidt hij ruim 14 jaar organisaties bij het ontwikkelen van een geïntegreerd HSE-beleid. Met passie coacht, begeleidt en traint hij in o.m. Behaviour Based Safety, OHSAS 18001/ISO 45001, integratie en auditing van management systemen. Als getraind lead auditor is hij tevens interne auditor OHSAS 18001/ISO 45001 – ISO14001. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

16/05/2018 - Amelior

Wie zijn onze experten? - Ivo Demeulenaere

Van de scheepsbouw tot de voeding, van de telecom tot de ruimtevaart. Er zijn maar weinig sectoren waar Ivo Demeulenaere geen ervaring mee heeft. Ook ISO 9001 loopt als een rode draad doorheen zijn carrière. Hoe ziet hij de norm verder evolueren?

14/05/2018 - Amelior

Opleiding vertrouwenspersoon bij PepsiCo - Getuigenis

Bij PepsiCo in Zeebrugge werken er een 300-tal medewerkers in een volcontinu productie omgeving. Lynn leidt de werkgroep ‘Psychosociaal Welzijn’ met de vertrouwenspersonen. “Wij kozen ervoor om in elke ploeg een vertrouwenspersoon op te leiden zodat de drempel om iemand aan te spreken minder groot is. Dat er diversiteit binnen de groep vertrouwenspersonen is vonden wij zeer belangrijk, zo willen we ervoor zorgen dat iedereen iemand kan vinden waar hij/zij zich het meest comfortabel bij voelt.”

08/05/2018 - De Clercq Marie-Noëlle (alg)

Change Management - waarom veranderen zo moeilijk is

Met de beste bedoelingen gaan managementteams of verandercoaches aan de slag met een stappenplan voor verandering. Je hebt inderdaad verschillende en goede modellen die je hiervoor als leidraad kan gebruiken, o.a. het 8 fasenplan van Kotter, het ADKAR model, Lewin’s change model, ... Al deze modellen raden terecht aan om betrokkenheid en draagvlak te creëren bij de medewerkers. Maar waarom loopt het dan zo vaak fout op dit vlak? Waarom is er alsnog weerstand, ook wanneer we rekening houden om de noodzaak duidelijk te maken, de mensen te betrekken en hun weerstand te herkennen?