Van opleidingsnoden tot opleidingsplannen:

Hoe ben je met de juiste prioriteiten bezig?

Van opleidingsnoden tot opleidingsplannen:

Deze opleiding biedt een antwoord op volgende vragen:
* Hoe krijg je meer steun van het management voor opleidingen?
* Hoe zorg je ervoor dat je met de juiste organisatieprioriteiten bezig bent?
* Hoe contacteer je het management d.m.v. opleidingsplannen?

 

Waarom deze thematiek?

Veranderingen door technologische vooruitgang, toenemende informatiestroom, innovatieve concurrentie enz., brengen met zich mee dat organisaties continu aan de competenties en inzetbaarheid van hun medewerkers sleutelen, en … dat medewerkers vandaag de dag de betrokkenheid en mentale frisheid dienen te hebben om bij te blijven met evoluties binnen en buiten de organisatie. Opleiding, leren & ontwikkeling zijn dan ook een permanent gegeven in moderne organisaties, en niet alleen meer de verantwoordelijkheid van een opleidingsdienst maar van het volledige management. Met ontwikkeling willen we de paraatheid van de medewerkers op peil houden, voor de verantwoordelijkheden van vandaag, maar ook voor die van morgen.

Het is daarbij uitermate belangrijk dat een opleidingsmanager of professional in 'leren & ontwikkeling' over heel wat know how beschikt over het organiseren van opleidingen met impact, die werkelijk bijdragen tot de realisatie van de organisatiedoelstellingen en de ontwikkeling van de medewerkers.

Deze opleiding maakt je wegwijs in de rol van proceseigenaar over opleiding & ontwikkeling: het afstemmen en coördineren van diverse ontwikkelingsactiviteiten, zodat er een rode draad doorheen loopt en op een efficiënte manier een bijdrage geleverd wordt tot het organisatiedoel. Je zet stappen vooruit in de methodiek van leren in organisaties zodat je een bijdrage levert aan je organisatie.

Wat mag je verwachten tijdens deze opleiding?

Je krijgt tal van modellen en methoden aangereikt zodat je met deze bouwstenen een degelijk opleidingsbeleid kan opzetten en verbeteren in je organisatie. De opleiding is doorspekt met tal van praktische cases en oefeningen uit de reële opleidingspraktijk. Je wisselt ook tal van ervaringen uit.

Wat is het resultaat in je dagelijks werkveld?

Je hebt inzicht in de methodiek en de managementaspecten van het opleidingsvak, en weet:

 • Welke verschillende organisatiemodellen er zijn voor opleiden en leren in organisaties.
 • Op welke niveaus je opleidingsnoden in je organisatie kunt onderscheiden en opsporen.
 • Hoe je dit kan contracteren met het management.
 • Hoe je opleidingsnoden kan vertalen in opleidingsplannen.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor:

 • Opleidingsmanagers.
 • Verantwoordelijken voor 'leren & ontwikkeling'.
 • Change managers, kwaliteitsverantwoordelijken, allround HR medewerkers, stafmedewerkers en adviseurs die als opdracht hebben opleiding te realiseren.

Programma

Doelstellingen:

 • Aanbod gerichte en vraag gestuurde organisatiemodellen voor opleiden en leren onderscheiden.
 • Opleidingsnoden afleiden uit de organisatiestrategie.
 • Opleidingsnoden opsporen bij evoluerende functies.
 • Opleidingsnoden afleiden uit performance begeleiding van medewerkers.
 • De opleidingsnoodzaak inschatten en het management aanspreken voor de ondersteuning van het leren.
 • Prioriteiten bepalen in een opleidingsmix aangepast aan je organisatie.
 • Soorten opleidingsplannen hanteren:
  • een persoonlijk ontwikkelings plan
  • een leerpad voor een functie
  • een team-opleidingsplan
  • een afdelings- en/of organisatie-opleidingsplan.
 • Beslissen over intern realiseren of uitbesteden van opleidingen, en concreet de eigen rol onderkennen in de samenwerking met interne of externe trainers.

Deze opleiding kan gevolgd worden samen met de modules "Training for impact" en "Een learning management systeem". Deze 3 opleidingen vormen dan samen de "Opleiding tot training manager / L & D professional".

Wanneer je de volledige opleiding bijwoont, komt dit uiteraard een stuk voordeliger uit. Klik op de link voor alle info over de volledige opleiding: Opleiding tot training manager / L & D professional

Attest van deelname

Alle deelnemers die deze opleiding volgen, ontvangen een attest van deelname.

Cursisten aan het woord

Maart 2017:

"Deze opleiding is interessant voor elke HR- of opleidingsprofessional, ongeacht de ervaring in het werk."

Nadia PHILIPS, HR officer, PALEIS VOOR SCHONE KUNSTEN

Maart 2017:

"Het kunnen uitwisselen van ervaringen met andere vormingsmedewerkers uit geheel andere sectoren was verrijkend. Het feit dat de trainer heel hard in ging op input en vragen uit de groep maakte de opleiding erg op maat. De afwisseling tussen theorie en het samen aan de slag gaan, maakte dat de dagen vooruit vlogen."

Vicky BEYERS, Deskundige HR, AG KINDEROPVANG ANTWERPEN

Maart 2017:

"Prima gestoffeerd."

Bart VAN HERZELE, Verantwoordelijke learning, BELFIUS BANK

Maart 2017:

"Zeker een aanrader voor mensen die nog geen notie hebben. Voor mensen die al enige tijd ervaring hebben, is het eerder een herhaling."

Jo SLEGERS, Attaché, FOD MOBILITEIT & VERVOER

Oktober 2015:

"De theorie werd aangevuld met héél wat bruikbare tips en tools".

Marika MATON, Human resources coördinator, LIBEERT

"Ervaren lesgever met empathie voor de werksituatie van de deelnemer. De afwisseling in werkvormen, de doordachte opbouw en de praktijkopdracht maken van deze cursus een echte aanrader!"

Marleen NOBELS, VTO manager, THOMAS MORE MECHELEN – ANTWERPEN

"Zeer goede opleiding voor L & O verantwoordelijken. De beginselen worden stap voor stap zeer goed en duidelijk uitgelegd. Top lesgever!".

Kim SCHEEPMANS, Training specialist, CHEVRON PHILLIPS CHEMICALS INT.

Trainer

Philip LIEVENS heeft 25 jaar ervaring als trainer, consultant en coördinator Learning&Development, zowel in de sociale als in de profit sector. Philip traint constructieve oplossing bouwende communicatie en samenwerkingsvaardigheden, coacht teams naar teamvisie, afdelingen naar een betere samenwerking en begeleidt organisaties naar een gedragen toekomstvisie en strategie. Hij is een door www.sfio.org gecertificeerd 'Solution focus consultant, coach en begeleider van co-creatie'. Philip leidt tevens jarenlang 'Professionals Learning&Development' op en begeleidt organisaties in projecten in 'Ontwikkelingsgericht competentiebeleid en leeroplossingen op maat'. Hij schreef met Luk Dewulf: 'Het leren organiseren' (HRM themaboek, Kluwer uitgevers).

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Deze opleiding is op korte termijn enkel via in-company training te bestellen. Wij willen u graag verwittigen mocht dit wijzigen of kunnen vrijblijvend met u de mogelijkheden bekijken.

verwittig mij

Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier