Gecertificeerd logistiek auditor

De topopleiding inzake logistiek.

Gecertificeerd logistiek auditor

De optimale beheersing van de goederen- en informatiestromen wordt voor onze productie- en distributiebedrijven steeds belangrijker. De totale logistieke kost vertegenwoordigt immers een belangrijk deel van de productiekost en moet daarom zo optimaal mogelijk bijdragen tot een verantwoorde klantenservice en een optimaal bedrijfsresultaat. Om de totale logistieke efficiëntie te maximaliseren moet u deze logistieke efficiëntie in kaart kunnen brengen. Om dit te kunnen, is heel wat specifieke kennis nodig.

In deze langlopende opleiding van hoog niveau willen we logistieke auditoren vormen die in staat zijn om de logistieke processen in de bedrijven in hun totaliteit te evalueren en naar waarde te schatten. Om in dit opzet te slagen is een diepgaande doch praktische kennis nodig van de moderne visies en realisaties op het vlak van de logistieke processen van zowel productie- en distributiebedrijven als van logistieke dienstverleners. Logistiek is een veelomvattende discipline waarbij zowel technische, informatieverwerkende en menselijk-organisatorische factoren een doorslaggevende rol spelen.

Na deze opleiding ben je dan ook in staat om:
* Belangrijke kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen te realiseren
* De logistieke efficiëntie in kaart te brengen en te maximaliseren
* Kostenoptimalisatie door te voeren van delogistieke processen

Waarom deze thematiek?

De optimale beheersing van de goederen- en de informatiestromen wordt voor onze productie- en distributiebedrijven steeds belangrijker. De totale logistieke kost vertegenwoordigt immers een belangrijk deel van de productkost en moet daarom zo optimaal mogelijk bijdragen tot een verantwoorde klantenservice en een optimaal bedrijfsresultaat.

Om de totale logistieke efficiëntie te maximaliseren moet u deze logistieke efficiëntie in kaart kunnen brengen. Om dit te kunnen, is heel wat specifieke kennis nodig. Kennis die u krijgt tijdens deze opleiding.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze langlopende opleiding van hoog niveau willen we logistieke auditoren vormen die in staat zijn om de logistieke processen in de bedrijven in hun totaliteit te evalueren en naar waarde te schatten. Om in dit opzet te slagen is een diepgaande doch praktische kennis nodig van de moderne visies en realisaties op het vlak van de logistieke processen van zowel productie- en distributiebedrijven als van logistieke dienstverleners.  Logistiek is een veelomvattende discipline waarbij zowel technische, informatieverwerkende en menselijk-organisatorische factoren een doorslaggevende rol spelen.

Eens een diepgaande kennis van de optimale functionering  van de logistieke structuren verworven is, kunnen een aantal vergelijkende meetpunten en checklists bepaald worden die als leidraad kunnen dienen om verbeteringsprogramma's op te stellen en de optimale logistieke oplossingen met succes in te voeren.

Bij het realiseren van deze langlopende opleiding wordt diepgaande aandacht besteed aan de praktische organisatie en wordt intensief gebruik gemaakt van praktijkgetuigenissen en actieve case studies.

Tijdens deze opleiding zult u:

 • Duidelijk inzicht hebben in de functionering van de totale logistieke ketting
 • Duidelijke meetpunten voor het evalueren van de logistieke ketting kunnen bepalen, meten en evalueren
 • Praktische richtlijnen hebben gekregen voor het verbeteren van uw logistieke ketting
 • Mogelijkheid hebben gehad om een eigen verbeteringsproject diepgaand te bespreken

Deze respectievelijke onderwerpen worden op intensieve wijze en zeer praktijkgericht uitgediept. In een korte tijd krijgt u een gigantische hoeveelheid praktisch bruikbare informatie die u zal toelaten om op professionele wijze kritische en verbeteringsgerichte logistieke audits uit te voeren.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

 • U realiseert belangrijke kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen
 • U weet de logistieke efficiëntie in kaart te brengen en te maximaliseren
 • Kostenoptimalisatie van uw logistieke processen

Voor wie?

Deze opleiding is geconcipieerd voor:

 • Logistieke verantwoordelijken, logistieke managers en logistieke auditoren die hun kennis en inzichten willen verscherpen
 • Beginnende logistieke specialisten die snel hun praktische kennis willen op peil brengen
 • Bedrijfsverantwoordelijken, kaders, consultants, analisten informatica specialisten en auditoren die het groeiend belang van de logistieke functie inzien en de nodige kennis willen vergaren om op die nieuwe uitdaging op een professionele manier te kunnen inspelen.

Er is geen specifieke voorkennis vereist.

Programma

Deze opleiding is modulair opgebouwd. Indien u het certificaat ‘logistiek auditor' wenst te behalen, dient u het volledige programma te volgen. U kunt er ook voor kiezen om enkel deel te nemen aan één of meerdere modules.

Module "Lean Productiemanagement en productieplanning"

4 dagen - kan ook apart gevolgd worden

 • Introductie
 • Materiaalbehoeftenplanning
 • Capaciteitsplanning
 • Productie organisatie

Module "Management van distributie en transport"

3 dagen - kan ook apart gevolgd worden

 • Startpunt, belang, principes en werkwijze voor transportorganisatie
 • Kosten, reglementering en organisatie van distributie
 • Reverse logistics en systemen/management

inclusief bedrijfsbezoek

Module "Magazijnmanagement"

5 dagen, met e-learning - kan ook apart gevolgd worden

 • Integrale logistiek en rol van het magazijn in de supply chain
 • Blended Learning via het Zelco Internet Platform
 • Layout en Werking van het magazijn
 • Warehouse Management Systemen (WMS) en kostenbeheersing
 • Aansturing van een “state of the art” magazijn

Inclusief 3 bedrijfsbezoeken.

Module "Voorraadbeheer en optimalisatie"

5 dagen - kan ook apart gevolgd worden

 • Inleiding tot het voorraadbeheer
 • Het statisch bestelmodel
 • Het dynamisch bestelmodel en voorspellingstechnieken
 • Strategisch voorraadbeheer
 • Voorraadbeheer in een productieomgeving

Module "Logistieke systemen en logistieke organisatie"

1 dag

 • Overzicht, keuze en invoering van de logistieke systemen, inclusief de ERP context
 • Auditing van logistieke systemen
 • Invoering en evaluatie van logistieke organisatievormen
 • De kost van logistiek management
 • Het meten van de efficiëntie van het logistiek management
 • Auditing van het logistieke management

Examen

Opgelet: interactieve cursus

Elk programma-onderdeel van deze cursus is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, enz. Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij vrijwillig het aantal deelnemers tot een maximum van 20. Snel inschrijven is bijgevolg in uw eigen belang.

Attest


Kandidaten die slagen voor het examen en de individuele opdracht ontvangen het certificaat "logistiek auditor". Deze individuele opdracht bestaat uit het uitwerken van een logistieke verbeteringsopdracht binnen het bedrijf. Indien u niet slaagt in bovenvermelde proeven maar toch alle lessen heeft bijgewoond, krijgt u een getuigschrift van aanwezigheid.

Referenties

Bij de vorige edities van deze cursus mochten we deelnemers verwelkomen van:
Agristo, Alro, Ami Semiconductor Belgium, Ap. Logistics Belgium, Arcelor Mittal, ASCO Industries, Astra Zeneca, Atlas Copco, AZ Maria Middelares, Baeyer Rubber, Barco Projection Systems, Bard EDC, Baxter Distribution Center, BBT Thermotechnology Belgium, B & C International, Brit-European Transport, C.B.R. Cementbedrijven, CEVI, Charlier-Brabo Group, CFI productions, Ciba Vision Benelux, Colliers-EPMC, Collivery, Colruyt, Continental Automotive Systems Division, Crown Bedding, Decolam, Delaval, Det Norske Veritas, De Witte Lietaer, Dexia Insurance Belgium, DME Belgium, DSV Solutions (automotive), Easytech, Electrabel, Electro-Entreprise, GDF Suez, Giesen Metaalgieterij, Ikaros Solar, Inve Aquaculture, Isolava, Italo-Suisse, Kastor, Katholieke Hogeschool Geel, Kautex Textron Benelux, Komatsu Europe International, Koninklijke Luchtmacht, MAVEDRO (Dreamland), MGG Antwerpen, Miele, Niko, NMBS, Novartis Consumer Health, Nutricia België, Pharming, Photovoltech, Randstad, Remi Claeys Aluminium, Robert Bosch, Siemens, Smurfit Kappa Van Mierlo, Specialty Polymers Antwerp, Stad Gent, Terumo Europe, Tower Automotive Belgium,
Unigro, Verbessem Vervoer, Virga Jesse Ziekenhuis, Volvo CCG, Widem Corporation, Ziekenhuis Jan Yperman, …

De cursisten realiseerden naar aanleiding van deze cursus belangrijke efficiëntieverbeteringen en besparingen gaande van enkele duizenden euro per jaar tot enkele tienduizenden euro per jaar. Cursisten én hun opdrachtgevers hadden een uitgesproken waardering voor de combinatie van theoretische onderbouw en de uitzonderlijk grote praktische bruikbaarheid van de informatie. Daarom stuurden meerdere bedrijven al meerdere kandidaten naar de opeenvolgende edities.

Cursisten aan het woord

"Ik ben zeer tevreden, zodanig dat ik overweeg twee van mijn medewerkers in te schrijven voor de modules die voor hen belangrijk kunnen zijn."

Jean Leemans - CECA BELGIUM NV

"De cursus Logistiek Auditeur was zeer leerrijk. Het biedt je de mogelijkheid  om af te toetsen hoe ver je kennis reikt. Theorie wordt ondersteund aan de hand van praktijkvoorbeelden. De lesgevers zijn ervaringsdeskundigen die je helpen bij vragen allerlei. Een aanrader."

Danny Geukens - CNH INDUSTRIAL BELGIUM NV

"Zeer degelijke opleiding die je niet alleen een compleet beeld geeft van alle facetten van het hedendaagse logistieke gebeuren, maar je tegelijk een degelijke praktijkbasis geeft om je eigen logistieke werkprocessen en -werkingskosten te gaan optimaliseren. De interactiviteit, de openheid en de bereidheid van de cursusleiders om hun rijke ervaring met jou te delen zijn een opstap naar succesvolle verbeteringstrajecten.

De cursusdocumentatie is zeer compleet en zal voor mij, zolang ik actief blijf binnen 'supply chain' en logistiek, een naslagwerk blijven dat nog zeer vaak zal geconsulteerd worden”.

Kris TULKENS, Coördinator goederenstroom, SPECIALTY POLYMERS ANTWERP (Dupont de Nemours / Borealis productie JV)

en recenter voegde Kris toe: "Graag wil ik reageren op uw artikel "Logistiek auditor in de eindfase" in de nieuwsbrief van juli 2011. Een jaar geleden zat ik in dezelfde situatie als de kandidaten van deze opleiding nu : nl. de voorbereiding van het eindexamen en de presentatie. Ik kan alleen maar herhalen dat deze opleiding me heel veel voldoening heeft gegeven en dat het loont om te volharden tot op het eind. Het is een rijke ervaring geweest die me nog alle dagen helpt in mijn rol van logistiek coordinator die ik opneem voor onze joint venture.
Veel succes!" Kris Tulkens

"Als logistiek manager van Dexia Insurance Belgium wordt het woord LOGISTIEK op een iets andere manier ingevuld dan de logistieke betekenis in de productie- en industriële wereld. Toch was het voor mij een zeer verrijkende ervaring om de verschillende invalshoeken te leren kennen van de deelnemers die uit diverse sectoren kwamen.

Voorraadbeheer, magazijnbeheer, transportmogelijkheden, logistieke meetpunten en processen, alsook inrichting van magazijn waren voor mij items waar ik zeker nieuwigheden en verbeteropportuniteiten voor mijn organisatie kon ontdekken. Zelfs uit het productiegedeelte, wat in onze organisatie uiteraard een totaal andere invulling heeft, kon ik ideeën oprapen om in onze organisatie te implementeren.

Ook de ervaringen van medecursisten dragen bij om je eigen logistieke visie te verruimen. Daarbovenop komt de zeer uitgebreide praktische kennis (met cases) van de lesgever.

Kortom, als je op logistiek vlak verantwoordelijkheid draagt, is deze cursus zeker een aanrader om je gezichtsveld in deze materie te verbreden".

Andy FLORIJN, Manager logistiek, DEXIA INSURANCE BELGIUM

"De opleiding heeft mij op een andere manier naar logistieke kosten laten kijken, mede door de zeer ervaren docenten die openstaan voor discussie. Daarnaast was de interactie tussen de deelnemers ook zeer verrijkend...dit bracht op zich al oplossingen voor praktische problemen binnen het dagdagelijks logistiek gebeuren. Een aanrader voor wie in zijn processen wil duiken!".

Els VEKEMANS, Distribution logistics, CONTINENTAL AUTOMOTIVE SYSTEMS DIVISION

"De opleiding geeft een zeer goed totaalbeeld van de logistiek vandaag in al zijn facetten. Ik hield vooral van de praktische aanpak van de lesgevers, de interactie met de medestudenten. De taken na elke module stimuleren zeer sterk de deelnemers om telkenmale de leerstof te toetsen aan de eigen praktijkervaring binnen zijn/haar bedrijf. Kortom, een zeer degelijke opleiding die eigenlijk een must is voor ieder die inzicht wil krijgen in de logistieke processen binnen zijn/haar bedrijf, om van daaruit de processen te herbekijken en te optimaliseren naar klantvriendelijkheid, kost en efficientë".

Brigitte SCHELDEWAERT, Customer support manager Europe, AMI SEMICONDUCTOR BELGIUM

"De opleiding is een aanrader om meer praktische ervaring op te doen binnen de verschillende logistieke domeinen. De kans om de dagelijkse logistieke knelpunten aan te halen en te bespreken maakt het geheel een leerrijke ervaring".

Nancy VANDERMERCKEN, Kwaliteitsverantwoordelijke, NMBS-TW HST VORST

“Hoewel ik al mijn hele leven in de logistiek zit, heb ik toch nog heel wat opgestoken.

De lesgevers kunnen het heel goed brengen met veel gevoel voor de praktijk – deze combinatie is niet eenvoudig te vinden.

De opleiding was dan ook zeer goed, naast het theoretische gedeelte tevens zeer praktijkgericht. Ik heb er een behoorlijk naslagwerk aan overgehouden, dat ik zeker in de toekomst nog regelmatig zal gebruiken.

Ook de ervaringsuitwisselingen met collega's is een toegevoegde waarde aan de opleiding”.

Patricia LIEKENS, Logistic manager, METAALGIETERIJ GIESEN

"Persoonlijk vind ik deze cursus meer dan alleen een opleiding tot toekomstig logistiek auditor, daar de cursus dermate goed opgebouwd en uitgebreid is.

Alle facetten van de logistieke ketting komen uitgebreid aan bod en worden tijdens deze opleiding getoetst aan de eigen leefwereld.

De docenten hebben een klare kijk en kunnen zich moeiteloos inleven in de omgeving van de cursisten, hetgeen hen in staat stelt adequate meettechnieken en KPI's mee te geven aan de mensen die de opleiding volgen.

Deze opleiding samengevat in enkele kernwoorden komt voor mij overeen met compleet, van hoog niveau en uiterst interessant voor iedereen die zich op professioneel gebied beweegt in de wereld van logistiek en supply chain management.

Daarnaast zijn er een aantal slagzinnen die me nog heel lang zullen bijblijven:

 • Handeling en intern transport van delen brengt geen meerwaarde maar is enkel een kost ==> aantal verplaatsingen tot een minimum herleiden en loopafstand zo klein mogelijk maken
 • ABC-analyse: 80% van de omzet wordt gerealiseerd door 20% van het productengamma
 • Meten = weten en de belangrijkheid van goed doordachte en betrouwbare meetpunten. Sturen en beslissingen nemen aan de hand van auditpunten.

Wat ik als zeer positief ervaren heb zijn o.a.:

 • de oefeningen tijdens de cursus
 • de opdrachten
 • praktijkgerichte voorbeelden
 • de interactie met andere cursisten
 • het uitgebreid en inhoudelijk goed naslagwerk.

De opleiding heeft me heel wat nieuwe inzichten, technieken en meetpunten bijgebracht die mezelf en de firma helpt om continu te verbeteren.

Ik vind de opleiding dan ook een absolute aanrader voor iedereen die zijn visie op logistiek gebied wil toetsen, verbreden en vergelijken met andere bedrijven".

Robby STAS, Aankoop & planning, ALRO

“De docenten weten op een duidelijke en aangename manier een pak praktijkgerichte informatie over te brengen. Er is bovendien een ideale mix tussen de theorie en een aantal praktische oefeningen.

Deze opleiding heeft er voor mij o.a. concreet toe bij gedragen dat : stock volumineuze en weinig roterende produkten werd afgebouwd er een idee gevormd werd wat de voorraadkost werkelijk bedraagt voorraden afgebouwd werden zonder noemenswaardig in te boeten op servicegraad”

Hans VANWYNSBERGHE, Logistiek manager, ISOLAVA

"Ik vond het programma vrij compleet. Alle aspekten van de logistieke ketting kwamen aan bod. Je volgt de volledige ketting van de operationele magazijnorganisatie over voorraadbeheer en produktiebeheer tot het transportbeheer.

Mij heeft de cursus alleszins heel wat nieuwe inzichten gegeven. Inzichten die zowel theoretisch als praktisch werden benaderd in een begrijpbare taal voor de mensen van het terrein.

Een voorbeeldje daarvan is de manier waarop de module voorraadbeheer werd uitgewerkt. Onderdeel van deze module zijn prognosetechnieken, een element dat de kern vormt van het voorraadgebeuren. Prognosetechnieken kunnen zeer theoretisch en zeer complex worden gebracht wat de begrijpbaarheid beperkt tot een selekt groepje mensen. Binnen deze opleiding werd dit echter praktijkgericht gebracht en uitgewerkt in een vorm die overdraagbaar is naar andere mensen binnen ons bedrijf. Dat vind ik belangrijk omdat voor mij de opzet van een cursus moet zijn dat de kennis kan worden uitgedragen binnen uw organisatie.

Tot slot wou ik nog kwijt dat de lesgevers mij sterk hebben aangesproken. Ze weten waarover ze praten en zoals reeds aangehaald, ze kunnen dit ook overbrengen op hun publiek.

Tout court, voor al wie van nabij te maken heeft met logistiek is deze intensieve cursus een aanrader.”

André CERON, Afdelingschef logistiek, COLRUYT

"De kwaliteit van de opleiding vond ik zeer goed,  aangezien men zo veel mogelijk trachtte om een aantal theoretische modellen te combineren met voorbeelden uit de praktijk. Tevens kreeg men een aantal “kapstokken” , “leidraden” aangereikt, die je moeten toelaten een gerichte audit uit te voeren, die op zijn beurt aanleiding kan geven  tot het doorvoeren van een aantal optimalisaties.
Naast de diepgaande bespreking van de 4 deelgebieden magazijnbeheer, voorraadbeheer, productieplanning en transportbeheer, werd er  telkens ook de link gelegd met hun respectieve  “lean” principes."

Alain THIJS @ Management Consultancy  CommV

"De opleiding “Gecertifieerd Logistiek Auditor” biedt niet alleen een breed inzicht in de huidige "state of the art" oplossingen om uw magazijn, voorraad, productie & transport verder te optimaliseren. De docenten slagen er ook telkens opnieuw in om op al deze domeinen heel concrete en nuttige werkervaringen te delen die "op de werkvloer" onmiddellijk kunnen toegepast worden."

Marc Cuvelier – consultant - MCU Solutions

Trainer

Alfons VAN ZELE is de stichter van Zelco. Hij is handels- en bedrijfseconomisch ingenieur van de KU Leuven (1970) en studeerde eveneens aan de Vlerick Leuven Gent Management School en aan INSEAD te Fontainebleau. Na meer dan 20 jaar management ervaring bij de GIB-groep en directiefuncties op het vlak van verkoop, logistiek en informatica evolueerde hij verder naar een internationale adviesfunctie voor distributie- en productiebedrijven. Het doel van Zelco, zijn eigen adviesbureau, is bedrijven te ondersteunen bij het stroomlijnen van organisaties ter verbetering van de klantenservice en de productiviteit. Deelnemers hebben een uitgesproken waardering voor de professionele ervaring die Alfons Van Zele heeft opgebouwd én voor de praktische bruikbaarheid van de informatie die hij geeft.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Jan SEGIER
+32 (0)56 23 20 64

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
Vanaf donderdag 27 september 2018

Voor een gedetailleerd lesprogramma kan u contact opnemen met de opleidingscoördinator van de opleiding Laura Vanneste op lvn@amelior.be.
Antwerpen + Gent
N/A
Tel.: N/A

Toon op kaart
Vanaf donderdag 24 januari 2019

Voor een gedetailleerd lesprogramma kan u contact opnemen met de opleidingscoördinator van de opleiding Laura Vanneste op lvn@amelior.be.
Antwerpen + Gent
N/A
Tel.: N/A

Toon op kaart


Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 28 aug 2018 €4300 €4300 €4300

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Leden betalen vaak aanzienlijk minder. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €525 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of de knop onderaan deze pagina. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier