ISO 45001, opvolger OHSAS 18001

ISO45001

Door het volgen van deze opleiding bent u in staat; de toegevoegde waarde van ISO 45001 concreet voor u in te schatten, ISO 45001 op efficiënte wijze te implementeren, u baserend op talrijke lessen uit de praktijk.

Waarom deze thematiek?

Eenvoudig gezegd: wat ISO 9001 is voor kwaliteitszorg en ISO 14001 voor milieuzorg is, is ISO 45001 voor veiligheid en gezondheid op het werk. Het is de opvolger van OHSAS 18001.

ISO 45001 geeft de vereisten die aanwezig moeten zijn in een goed managementsysteem voor veiligheid en gezondheid op het werk of in Belgische terminologie voor "welzijn op het werk". Een dergelijk systeem zorgt ervoor dat de arbeidsrisico's steeds beter beheerst worden en aldus de performantie van de organisatie wordt verbeterd.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Tijdens deze tweedaagse opleiding onderzoeken we grondig wat deze norm inhoudt en hoe de principes kunnen vertaald worden in een concrete bedrijfssituatie

Na afloop van de opleiding:

 • Begrijpt u de achtergronden die tot de ontwikkeling van ISO 45001 geleid hebben
 • Begrijpt u de high level structuur van ISO 45001
 • Kan u de betekenis van de normeisen voor uw bedrijf inschatten
 • Hebt u een duidelijk inzicht in de samenhang van de elementen van het managementsysteem
 • Begrijpt u hoe de risico's op gebied van veiligheid en gezondheid via het ISO 45001 model effectief kunnen worden beheerst
 • Kan u de invoering van een managementsysteem op basis van ISO 45001 plannen en uitvoeren

Om deze doelstellingen te bereiken hanteren we een realistische praktijkgerichte aanpak. Deze workshop wordt gegeven door ervaren trainers die vertrouwd zijn met het management van veiligheids- en gezondheidsrisico's in diverse sectoren zowel profit als non-profit.

De opleiding is in hoge mate interactief en maakt gebruik van realistische oefeningen en case studies.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Door het volgen van deze opleiding bent u in staat:

 • De toegevoegde waarde van ISO 45001 concreet voor u in te schatten
 • ISO 45001 op efficiënte wijze te implementeren, u baserend op talrijke lessen uit de praktijk

Voor wie?

Deze workshop is ontworpen voor iedereen die in korte tijd een grondig inzicht wil verwerven in de mogelijkheden en beperkingen van de ISO 45001-norm én die zich hierbij wil baseren op lessen uit de praktijk. Deze workshop is in eerste instantie geconcipieerd voor:

 • Algemeen directeurs
 • Interne systeemauditoren
 • De hiërarchische lijn
 • Hoofden van de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk
 • Hoofden van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk
 • Preventieadviseurs
 • Strategen

Programma

Achtergronden van de norm ISO 45001

Betekenis van de normeisen

Contextanalyse

 • oefening

Leiderschap en participatie van medewerkers

Risicoanalyse - risico's en kansen

 • mogelijke methodieken en oefening

Wettelijke vereisten

 • Overzicht van de toepasselijke wetgeving - hoe een wetgevingsregister opzetten?

Doelstellingen en de planning om ze te bereiken

 • Case study

Ondersteuning en uitvoering

Middelen - competentie - bewustzijn - communicatie: praktische invulling
Gedocumenteerde informatie
Operationele planning en beheersing: praktische invulling met voorbeelden
Voorbereid zijn op noodsituaties

Evaluatie van de presentaties

Monitoren, meten, analyseren en evalueren van de prestaties
Interne audit
Directiebeoordeling

Verbetering

Incidenten, afwijking en corrigerende maatregelen

Invoering van een managementsysteem volgens ISO 45001

 • Hoe begint u morgen concreet aan de invoering van ISO 45001?

ISO 45001 vervangt OHSAS 18001.

Deze norm volgt net als alle normen voor managementsystemen de nieuwe HLS-structuur.
De integreerbaarheid van managementsystemen ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001 wordt hierdoor vereenvoudigd.
De publicatie van ISO 45001 wordt verwacht in het voorjaar 2018.

Onze docenten zullen hun praktische kennis en tools met jullie delen tijdens de opleiding.

 

 

Opgelet: interactieve opleiding

Elk programma-onderdeel is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, enz. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 20.

Attest

Op het einde van de tweedaagse ontvangt u een attest.

Referenties

Tot op heden mochten we op deze workshop deelnemers uit volgende organisaties begroeten:
ADPO Ghent, Agfa Gevaert, Alken-Maes Brouwerijen, Antwerp Gas Terminal, Apra Verzekeringsgroep, Aquavia, Arch Chemicals, Assubel, Astra Logistics, Axtron Milieuconsult, A.Z. Sint-Lucas, BASF Antwerpen, Bekaert Textiles, Belgoprocess, Coca Cola Enterprises Belgium, Daf Trucks Vlaanderen, Daikin Europe, DBS Security, De Lijn, Delhaize-De Leeuw, Devro-Teepak Belgium, Electrabel Kerncentrale, Electrabel, Fortis AG, Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Genencor International, Hewlett-Packard Belgium, Ibeve, I.E.T., IMEC, Irea, IRMM, Ivago, Jacobs België, J. Van Breda & Co, Janssen Pharmaceutica, KBC Verzekeringen, Makro, Mivedi, Monument Vandekerckhove, NMBS, Operationeel Commando van de Marine, Pfizer Manufacturing Belgium, Pharmacia, Prayon-Rupel, Quadrant CMS, Recticel, Robert Bosch Productie, Santens, Sappi, Scana-Noliko,  Seco, SPE, Spicer Off-Highway, Stad Gent - Politie, Stadsbestuur Dendermonde, Stow International, Total Raffinaderij Antwerpen, Umicore, Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, Vlamit, Volvo Cars Gent, Volvo Europa Truck, …

Cursisten aan het woord

Deze opleiding geeft niet enkel een zicht op de theoretische aspecten maar toont ook de praktijkvoorbeelden. Het draagt bij tot het structureel implementeren van het OHSAS-systeem in de organisatie op een realistische wijze.

Marc Hoppenbrouwers, Preventieadviseur,The Brussels Airport Company
 

In mijn functie als zorgsystemen coördinator had ik een beperkte basiskennis van de managementsystemen ISO 14001 en OHSAS 18001. Ik heb bij Amelior beide opleidingen gevolgd, wat met heeft toegelaten een grondig inzicht te krijgen in deze normen en van start te kunnen gaan bij het implementeren van deze in onze business.

De opleidingen zijn verzorgd uitgewerkt en worden gegeven door mensen met de nodige kennis van zaken en praktijkervaring wat het nuttig maakt om gedachten uit te wisselen tijdens deze interactieve sessies.

Het is een concrete en to-the-point opleiding  en toelaat deze in de praktijk te gaan implementeren.

Kristof Van Roy, Coördinator Zorgsystemen

 

De basisopleiding OHSAS 18001 basisopleiding gaf me niet alleen het noodzakelijke inzicht om de verschillende eisen van de OHSAS norm te verstaan. Deze opleiding was vooral  een handig hulpmiddel om na te gaan of we de verschillende eisen op een goede manier aan het vertalen waren naar onze specifieke situatie.

De meerwaarde zit hem in de vele praktische voorbeelden van de lesgever en het vele aftoetsen van de realiteit bij de verschillende ondernemingen die deze cursus volgen.

De opleiding OHSAS 18001 interne auditor leerde me dan weer de noodzakelijke hulpmiddelen om de interne audits binnen onze stedelijke werkplaats volgens de regels van de kunst te kunnen uitvoeren. Ook hier hielpen de vele praktische tips bij het opbouwen van onze auditplanning, de uitvoering en de opvolging.

Stad Waregem haalt OHSAS 18001 certificaat

Klaas Decock, Stad Waregem

 

DeLaval is reeds ISO 9001 en ISO 14001 gecertificeerd.

In ons streven naar continu verbeteren is het noodzakelijk om de totale ‘cost of non-quality' te registeren zodat deze maximaal gereduceerd kan worden. Daarom is het onvermijdelijk om ook veiligheid te integreren in ons management systeem. OHSAS 18001 betekent dan ook een zeer nuttig hulpmiddel en onbrekende schakel.

Een sterk aspect tijdens de opleiding "OHSAS 18001" was ongetwijfeld het zeer specifiek inspelen van de docent op de noden van de cursisten. Daar de meeste cursisten reeds voldoende kennis rond zorgsystemen hadden opgedaan, werd tijdens de workshop de focus sterk gelegd op interessante tools en hulpmiddelen, gespijsd met de overvloedige praktijkervaring van de docent als beheerder van veiligheidszorgsystemen en integratie van diverse zorgsystemen in het bijzonder.

Hij slaagde erin om mezelf en mijn werkgever extra te motiveren om over te gaan tot implementatie en certificatie van OHSAS 18001. Hierdoor zal onze kleine vestiging in België op groepsniveau een leidinggevende rol bekleden op vlak van integrale zorgsystemen.

Dieter VAN ASSCHE, milieucoördinator, DELAVAL

 

Tijdens de opleiding "OHSAS 18001" zijn een aantal punten duidelijk naar voor gebracht:

 • Hoe OHSAS 18001 (of een zorgsysteem in het algemeen) doorheen de directie en de H.L. moet aanvaard en geïmplementeerd worden.
 • Hoe belangrijk het is om drie zorgsystemen (veiligheid/milieu/kwaliteit) te integreren en hoe dit in de praktijk te brengen.

Daarenboven werden deze items zeer gedreven voorgedragen door de lesgever vanuit een rijke ervaring in de industrie.

Christ DE CONINCK, safety manager & PFSO, ADPO

 

Ik was zeer tevreden over de workshop "OHSAS 18001" want:

 • de workshop was zeer praktijkgericht
 • de lesgever was zeer ervaren en bezit heel wat praktijkervaring
 • de workshop heeft mij duidelijk gemaakt hoe de invoering van OHSAS 18001 aan te pakken en er een succes van te maken binnen ons bedrijf

Eric VAN LERSBERGHE, preventieadviseur, FARM FRITES & FARMO

Trainer

Uyttenhove Thierry

Thierry UYTTENHOVE is ingenieur elektromechanica en heeft een licentie in de veiligheidskunde niveau 1, milieucoördinator A en risk management. Hij heeft een jarenlange ervaring achter de rug als preventieadviseur, milieu­- en kwaliteitscoördinator in zowel bouw-, metaal- als chemiesector. Als senior consultant begeleidt hij ruim 14 jaar organisaties bij het ontwikkelen van een geïntegreerd HSE-beleid. Met passie coacht, begeleidt en traint hij in o.m. Behaviour Based Safety, OHSAS 18001/ISO 45001, integratie en auditing van management systemen. Als getraind lead auditor is hij tevens interne auditor OHSAS 18001/ISO 45001 – ISO14001. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: dinsdag 18 september 2018, Melle
dinsdag 12 maart 2019, Melle
dinsdag 14 mei 2019, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €775

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 18, 25 september 2018, van 09u00 tot 17u00
Adequat Business Center
Brusselsesteenweg 159 - 9090 Melle
Tel.: 09/324 11 50

Toon op kaart
dinsdag 12, 19 maart 2019, van 09u00 tot 17u00
Adequat Business Center
Brusselsesteenweg 159 - 9090 Melle
Tel.: 09/324 11 50

Toon op kaart
dinsdag 14, 21 mei 2019, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €880 €775 €1030
Prijs €975 €860 €1145

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €70 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier