Multidisciplinaire basisvorming ter voorbereiding van de specialisaties tot preventieadviseur

Multidisciplinaire basisvorming ter voorbereiding van de specialisaties tot preventieadviseur

IN SAMENWERKING MET HOWEST (onderdeel van AUGent)
Deze multidisciplinaire basisvormingsopleiding is bedoeld voor wie als Preventieadviseur Niveau I of Niveau II aan de slag wil gaan en daartoe het wettelijke opleidingsniveau (Niveau I of Niveau II) moet behalen.
Amelior biedt elke cursist die zich inschrijft eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor een extra naslagwerk, inbegrepen in het cursusgeld. U kiest ofwel voor het handboek 'Welzijn op het Werk' van het Provinciaal Veiligheidsinstituut (Antwerpen) of voor het 'Preventiezakboekje voor welzijn op het werk' uitgegeven door Kluwer.

De opleiding voldoet aan het Codex Welzijn op het Werk en komt in aanmerking voor educatief verlof.

Waarom deze thematiek?

Een doorgedreven en gefundeerd preventiebeleid is van niet te onderschatten belang in een onderneming. Elke onderneming die grip wil krijgen op de welzijnsrisico's binnen de organisatie, dient te beschikken over managers die de nodige deskundigheid hiertoe hebben verworven. Enkel goed opgeleide veiligheidsdeskundigen kunnen een efficiënt en effectief preventiebeleid uitbouwen en dit in de praktijk ondersteunen met kennis en bekwaamheid.
Sinds het nieuwe KB van 17 mei 2007 dient elke preventieadviseur over dezelfde basiskennis te beschikken. Dit ongeacht de specifieke specialisatie.

Programma

De leerdoelstellingen opgenomen in de Codex Welzijn op het Werk werden systematisch getoetst en geïmplementeerd binnen een logisch gestructureerde opbouw van de cursus.
 • In de eerste module ligt de nadruk op een globale, coherente, interdisciplinaire en wetenschappelijke aanpak. Het belang van communicatie en coaching wordt naar voor geschoven. Basiskennis en –principes worden voorgesteld en er wordt een introductie gegeven over de welzijnsdomeinen.
 • De lessen worden op zeer praktische wijze gegeven: theoretische lessen worden aangevuld met oefeningen en cases en een aantal bedrijfsbezoeken.
 • De opleiding omvat één opdracht: het schrijven van een paper betreffende de initiële doorlichting van het huidige preventiebeleid binnen de eigen organisatie. Op het einde van deze module krijgt u ook de gelegenheid deze paper aan een jury voor te stellen.

Waarom kiezen voor Amelior-Howest?

Amelior en Hogeschool West-Vlaanderen bieden als enige de Specialisatiemodule tot Preventieadviseur Niveau I aan in West-Vlaanderen.
Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor de tandem Amelior-Howest voor deze module:
 • vernieuwd programma volgens de nieuwe Codex Welzijn op het werk
 • zeer praktijkgericht met verschillende bedrijfsbezoeken
 • docenten met ruime praktijkervaring
 • hoge slaagkansen dankzij ondersteuning van uw leertraject door bekwame docenten, een sterk programma en veel interactie. U kan een beroep doen op een externe promotor voor uw paper.
 • professionele en kleine deelnemersgroep
 • gratis toegang als cursist tot onze bibliotheek (ruim 1400 boeken, naslagwerken en 70 tijdschriften, in onze vijf domeinen)
 • gratis handboek 'Welzijn op het werk' (Provinciaal Veiligheidsinstituut) of het 'Preventiezakboekje voor Welzijn op het Werk' (Kluwer)
 • ook na de opleiding laten we u niet los: we bieden u twee keer per jaar de mogelijkheid bij te blijven via onze 'Bijscholing voor de preventieadviseur'.
 • Amelior, een gedreven organisatie, als ruggensteun voor u: tijdens deze opleiding, maar ook later bij het uitoefenen van uw functie als preventieadviseur, kunt u blijvend een beroep op ons doen

Voor wie?

Deze opleiding is onontbeerlijk voor iedereen die een degelijke basiskennis van het preventiegebeuren wil verwerven. Deze module is bedoeld voor alle toekomstige preventieadviseurs, ongeacht de specialisatie.
Hieronder ziet u de verschillende specialisaties waarin een preventieadviseur zich kan ontwikkelen.

Toelatingsvoorwaarden

Voor deze multidisciplinaire basismodule gelden geen specifieke toelatingsvoorwaarden van hoger onderwijs. Wel wordt minimum een diploma van secundair onderwijs gevraagd.

Uw docenten

Een professioneel docentenkorps, geselecteerd door de stuurgroep op basis van hun praktische kennis en/of ervaring. Een verscheidenheid aan docenten zowel uit het bedrijfsleven als de openbare sector.
Hoofddocenten: Thierry Uyttenhove, Franky De Witte en Sim Doolaege, Amelior vzw

Deze opleiding is erkend binnen het kader van het educatief verlof

Deze opleiding van Amelior is erkend binnen het stelsel van het betaald Educatief Verlof. Dit biedt belangrijke voordelen:
 • voor de cursist: u heeft recht op betaald verlof, zonder loonsverlies, voor de uren tijdens de normale werktijd die u besteedt aan het volgen van deze opleiding
 • voor de werkgever: de werkgever heeft recht op een terugbetaling van uren loon en sociale lasten van de werknemer die de opleiding bij Amelior volgt.
Meer info over het betaald Educatief Verlof kan u vinden op de website van het Federaal Ministerie van Tewerkstelling en Arbeid.

Cursusmateriaal en documentatie

Bij elke les hoort lesmateriaal dat door de docent opgesteld werd. Zo heeft u op het eind van deze opleiding een volledige bibliotheek omtrent alle thema's die deel uitmaken van de opleiding.
Bovendien biedt Amelior u de mogelijkheid om te kiezen voor een extra naslagwerk, inbegrepen in het cursusgeld. U kiest ofwel voor het handboek 'Welzijn op het Werk' van het Provinciaal Veiligheidsinstituut (Antwerpen), de handboeken 'Wetgeving Welzijn op het Werk' van INNI of voor het 'Preventiezakboekje voor welzijn op het werk' uitgegeven door Kluwer.
Telkens een nuttig naslagwerk tijdens de opleiding, maar ook voor nadien.

                                                            

Tijdens de opleiding verdelen we bovendien nog extra artikels, informatie, kopies,... die we nuttig achten voor de deelnemers en die achtergrondinformatie bieden rond specifieke thema's uit het programma.

Getuigenis

Bedankt voor de fantastische begeleiding, de dikwijls ludieke interacties, de openheid van communiceren, enz. Amelior wist zich weeral te bewijzen door zijn professionalisme, kennis en ervaringen in de voorbije module(s). Zonder enig onderscheid te maken inzake kennis- en ervaringsniveau van alle medestudenten zijn jullie er toch maar weer in geslaagd om bij iedereen een belangrijke toegevoegde waarde te realiseren: kennis. In september starten de volgende modules; de specialisaties. Met een gerust hart de zomerperiode in om dan opnieuw, met zijn allen, onze kennis nog verder te verruimen.

Wodan DE QUICK - ATLAS COPCO RENTAL EUROPE

De opleiding geeft, dankzij een goed evenwicht tussen de wettelijke materie en praktische kijk hierop, een duidelijk beeld van de taken die een preventieadviseur moet behartigen en welke de knelpunten kunnen zijn waarmee hij tijdens het uitoefenen van zijn functie kan geconfronteerd worden.

Eddy VAN RENTERGHEM - ARCELORMITTAL GENT

Ik heb reeds verschillende opleidingen bij Amelior gevolgd en steeds was ik uiterst tevreden. Deze opleiding is gegeven door echte specialisten. Bij elk onderwerp worden er ook nog eens een groot deel bijlagen meegegeven. Deze praktische info zorgt ervoor dat je bijna direct aan de slag kan. Zowel kandidaten die na de multidisciplinaire opleiding ergonomie, arbeidsveiligheid of een andere specialisatie wensen te volgen krijgen voldoende voeling met alle facetten. Van andere Preventieadviseurs had ik gehoord dat de opleiding van Amelior het compleetst was. Ik kan ze volledig gelijk geven. Ook op het gebied van communicatie en administratie verloopt alles heel vlot bij Amelior.

Tim TUYPENS - VLAAMSE OVERHEID

 

Referenties

Tijdens onze vorige edities mochten wij cursisten ontvangen uit o.a.:

Alliance International (IPSO), Arcelormittal Gent, Atlas Copco Rental Europe, DSV Solutions, Electrabel, Gassco, Goca, Goddeeris Industrieel Toelevering, Jan Yperman Ziekenhuis, Katho, LVD Company, McBride, OCMW Kortrijk, Politiezone VLAS, Recticel, Rode Kruis Vlaanderen, Siemens, Stadsbestuur Roeselare, Tractebel Engineering, Vlaamse Overheid (DAB Vloot), Winsol International,...

U wil zeker zijn van uw plaats in deze opleiding?

Schrijf dan zeker tijdig in!
Om de kwaliteit en interactie van onze opleidingen te kunnen garanderen, wordt het aantal deelnemers beperkt. Snel zijn is dus de boodschap!

Praktisch

Duur: >120u
Start op: woensdag 16 januari 2019, Kortrijk
Inschrijven
Prijs: vanaf €1165

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
Elke woensdag van 16 januari 2019. Telkens van 09u00 tot 17u00. Er zijn 20 lesdagen voorzien. De opleiding volgt de academische kalender
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 17 dec 2018 €1345 €1165 €1525
Prijs €1495 €1295 €1695

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij namiddag- en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Deze opleiding is vrij van BTW.

  In deze prijs is tevens een studentenabonnement van Prevent inbegrepen en keuze uit het preventiezakboekje of boek "Welzijn op het werk".
 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier