De nieuwe ISO 17025:2017 voor het labo - Interne auditor

De nieuwe ISO 17025:2017

Waarom deze thematiek?

In de laboratorium- en inspectiewereld bestaat een snel groeiende belangstelling voor het toepassen van systematische kwaliteitsborging in het laboratorium en, als gevolg daarvan, een toenemende vraag om officiële accreditatie na beoordeling van het kwaliteitssysteem en van de technische competentie door BELAC. In de praktijk is het opzetten en invoeren van een kwaliteitssysteem geen sinecure. Voor het invoeren en in stand houden van zo'n kwaliteitssysteem is specifieke kennis nodig.

Om aan de kwaliteitseisen van ISO 17025 te voldoen wordt uw laboratorium best op geregelde tijdstippen geaudit op de goede werking van het kwaliteitssysteem. In principe komt iedereen in aanmerking om (een gedeelte van) het laboratorium door te lichten, zolang dit maar gebeurt op basis van een voldoende achtergrond en opleiding. U zal over de noodzakelijke kennis beschikken op het einde van deze workshop.

Deze workshop gebruikt als referentie de derde versie van ISO 17025, die in december 2017 werd gepubliceerd. Hoewel deze nieuwe ISO 17025:2017 pas na een overgangsperiode verplicht zal worden, leek het ons nuttiger deze training reeds te baseren op de meest recente versie.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

 • U krijgt de basiskennis voor het uitvoeren van interne audits binnen laboratoria en het toepassen van audittechnieken
 • De inhoud van de nieuwe ISO 17025 wordt toegelicht, samen met de verschilpunten tegenover de vorige versie. Hierbij put de workshopleider uit zijn jarenlange ervaring met ISO 17025 en met andere accreditatienormen om de verschillende aspecten van de norm met praktische voorbeelden te verklaren.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

De interne ISO 17025 audit is niet alleen een noodzakelijk kwaad, maar een van de krachtigste instrumenten voor de juiste invoering en toepassing van een kwaliteitssysteem. Na afloop:

 • Hebben de deelnemers een goed inzicht in de eisen van de nieuwe ISO 17025 norm
 • Zijn de deelnemers in staat om een ISO 17025 audit professioneel voor te bereiden, uit te voeren en te rapporteren

Voor wie?

Deze workshop is bestemd voor iedereen die zich voorbereidt om interne audits uit te voeren in het laboratorium, en die een beter inzicht wenst te verwerven in de inhoud en de eisen van de norm ISO 17025. Een voorkennis van de norm ISO 17025, is niet vereist.

Aan alle deelnemers die de volledige workshop hebben bijgewoond, wordt een certificaat uitgereikt, wat hun bekwaamheid als interne auditor kan bekrachtigen.

Programma

Het begrip ‘kwaliteit' in een laboratoriumcontext

 • Normen voor kwaliteitsborging in laboratoria: inhoud, betekenis en toepassingsgebied
 • Verschilpunten en overeenkomsten tussen ISO 9000, ISO 17025, andere normen van de ISO 17000-serie en GLP
 • Voornaamste verschilpunten van ISO 17025:2017 tegenover de vorige versie

Principes van auditing

 • De relatie tussen management, kwaliteit en evaluatie
 • Het auditproces
 • Vereiste vaardigheden voor de auditor

Uitdieping van de nieuwe ISO 17025 (1)

Organisatie van interne audits

 • Plannen en voorbereiden van de interne audit
 • Uitvoering van de interne audit
 • Rapportage van de interne audit
 • Nazorg en opvolgingsaudit

Verdere uitdieping van de nieuwe ISO 17025 (2)

Opgelet: interactieve training

Deze workshop is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, het oefenen van typische auditvragen, enz. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 20.

Attest van deelname

Na deze workshop, ontvangt iedere deelnemer een attest van deelname.

Referenties

Bij de vorige edities van deze workshop mochten wij deelnemers verwelkomen van de volgende organisaties:

Acro organics, Alfa Technical Installations, Alpro, Alcatel Bell, Alcatel Microelectronics, Arteco, Arteveldehogeschool,  Atpharma, Autoveiligheid, Aveve, Audi Brussels, Voeding, Bayer Antwerpen, AZ Middelheim Labo, BASF Antwerpen, Bayer Antwerpen, BC Components, Becetel, BMT Aerospace InternationalBorealis Polymers, BP Belgium Oil Plant, Begian Shell, Belgomilk, Betafence, Biotox, Bosal ECS, Brouwerij Westmalle, Chevron Technology, Coca-Cola Services, C.V.D.O., De Bie, Deceuninck, De Witte Lietaer, Dierengezondheidszorg West-Vlaanderen, Dow Benelux, Dräger Safety, Ecca Laboratorium, Ecover, Egemin, Electrabel BU, Environmental Research Center, Envirotox, Fjord Seafood Pieters, Fluxys, FOD Economie, Galapagos Genomics, Gambro, Geos, Guka Delicatessen, Helvoet Pharma, Henkel Belgium, Honda, Ideal Fibres & fabrics, Ieperband, Intertel, I.T.S., Interbrew Belgium, ITS Caleb Brett Belgium,  JM Huber, , KMI, Labo Klinische Biologie UZ Gent, Labo voor dierenziektebestrijding, Laboratorium Magnel voor betononderzoek, Laborelec, Lisec, LMI, Lotus Bakeries, Massive,  Miasma, Micro-Smedt, Ministerie van Volksgezondheid, Middelheim ziekenhuis, Monsanto, Niko, Oilscope, Opzoekingscentrum van de wegenbouw, Organic Waste Systems, Pharatvize, Philips, Pidpa, Polygenlab, Poulpharm, Procotex, Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, Rode Kruis – dienst bloed, Saybolt, Servaco, Shanks Vlaanderen, SGS – Qualitest – MCD, SGS – Van Bree, Seeber Belgium, Silliker, Silliker, Sobry, Stichting Psychogeriatrie, Struik Foods, Tessenderlo Chemie, Texaco technology Plant, Texaco Technonolgy Ghent, TMVW, Totalfina Europe, Toxicon Europe Virologie, Tower Automotive Belgium, UCL, Umicore, Universitair Ziekenhuis Leuven, Virco, Vishay BC Components, VITO – materiaaltechnieken, Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, Vlaamse Milieumaatschappij, Voquals, Westvlees…

Trainer

Dr. ir. Paul DEVOS is sinds 1993 tewerkgesteld als senior consultant bij Amelior waar hij dagelijks in contact komt met de ISO 9001-, de ISO 17000 - en voedselveiligheidsproblematiek in grote en kleine organisaties. Een rijke bedrijfservaring haalt hij uit zijn voormalige functie als Quality Assurance Manager en consultant voor de ISO 17000-serie, waarbij hij al 25 instellingen succesvol begeleid heeft naar accreditatie. De heer Devos is sedert 24 jaar externe auditor bij Lloyd’s Register.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: donderdag 18 oktober 2018, Sint-Martens-Latem
dinsdag 19 februari 2019, Sint-Niklaas
donderdag 06 juni 2019, Aalst
Inschrijven
Prijs: vanaf €820

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 18, 25 oktober 2018, van 09u00 tot 17u00
Auberge du Pecheur
Pontstraat 41 - 9831 Sint-Martens-Latem
Tel.: +32 9 282 31 44
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 19, 26 februari 2019, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
donderdag 6, 13 juni 2019, van 09u00 tot 17u00
Keizershof
Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst
Tel.: +32 (0)53 77 44 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €925 €820 €1090
Prijs €1030 €910 €1210

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €70 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier