Value stream mapping in manufacturing

Value stream mapping in manufacturing

"Learning to see": Breng uw processen, materiaal- en informatiestroom in kaart en ontdek waar de pijnpunten en verspilling zich situeren in uw operationele processen.

Waarom deze thematiek?

Het is niet zo evident om uw processen, materiaal- en informatiestroom in kaart te brengen. Met de technieken ‘Process mapping & Value stream mapping' lukt dit zonder problemen. En er is meer, deze voorstelling identificeert ook waar de pijnpunten en waste (verspilling) zich situeren in uw operationele processen. Zo ziet u meteen waar verbeteracties nodig zijn. Binnen de lean-filosofie nemen ‘process mapping & value stream mapping' dan ook een belangrijke plaats in.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

U leert de technieken ‘Process mapping' & 'Value stream mapping' aan.

Aan de hand van voorbeelden, cases, oefeningen, … wordt de theorie onmiddellijk toegepast in de praktijk. U krijgt daarnaast een stappenplan aangereikt waarmee u onmiddellijk aan de slag kan in uw eigen praktisch werkveld.

De opleiding is zo opgezet dat er voldoende ruimte is voor discussies, vragen en opmerkingen vanuit de groep. Zo leert u ook nog van elkaar.

Ter info: deze opleiding vormt een module van het certificatietraject: Lean Manufacturing Expert

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

U weet de technieken ‘Process mapping' & 'Value stream mapping' toe te passen in uw dagelijks werkveld. Zo weet u een onderscheid te maken tussen waardetoevoegende en niet waardetoevoegende activiteiten binnen uw operationele processen.

Voor wie?

Deze workshop is bestemd voor allen die betrokken zijn bij het optimaliseren van de bedrijfsprocessen van een industriële organisatie.
Operationeel management, logistieke- en productieverantwoordelijken, methode ingenieurs, continu verbeter-medewerkers.

Programma

Introductie Lean.

Process mapping:

 • Wat is een proces?
 • Hoe een processchema en beschrijving opmaken?
 • Inzicht in diverse manieren om een proces te documenteren.
 • Procesanalyse

Situering van value stream mapping.

 • Basisprincipes, methodologie en symbolen.
 • In kaart brengen van de startsituatie 'Current State'.
 • Stappenplan om van de 'Current State' de 'Future State' te bepalen.

case

Getuigenissen

"Deze training was vlot en praktijkgericht, zodat we dadelijk aan de slag kunnen met hetgeen we geleerd hebben."

Jan Verreyt, laborant, BP Chembel 

 "Zeer tevreden over zowel inhoud als manier van lesgeven."

Senne Cuypers, Logistics & Systems Project Engineer, Atlas Copco Airpower

Opgelet: interactieve training

Elk programma-onderdeel van deze workshop is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, enz. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 16.

Trainer

Patrick CANOOT is Industrieel Ingenieur en werkte jarenlang bij Volvo Cars waar hij o.a. in de functies van Maintenance Engineer, Supervisor Onderhoud en Supervisor Productie betrokken was bij diverse toepassingen van onderhouds- en kwaliteitstechnieken en bij TPM. De laatste jaren was Patrick als gecertificeerd 6Sigma Black Belt ingeschakeld bij het systematisch aanpakken van chronische proces- en productproblemen. Op vandaag is Patrick binnen Amelior Senior Consultant in het domein Kwaliteit en maakt hij er een uitdaging van om op zeer pragmatische wijze cursisten in de loop van opleidingstrajecten tot effectieve procesverbetering te brengen.


Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Deze opleiding is op korte termijn enkel via in-company training te bestellen. Wij willen u graag verwittigen mocht dit wijzigen of kunnen vrijblijvend met u de mogelijkheden bekijken.

verwittig mij

Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier