ISO 22000 en het landschap van wetten en normen over voedselveiligheid
Veel bedrijven uit de voedingssector worden door hun klanten overspoeld met eisen in verband met ISO, dan weer HACCP, BRC, IFS, EFSIS, …. Elke klant heeft zo zijn specifieke requirements waaraan men moet voldoen. Hoe kunnen we een rode draad vinden in dit kluwen van normeringen?
Als gevolg van deze reglementeringen werden algemene regels vastgelegd in de ISO 22000: 2005. Deze wordt dan ook verder toegelicht en vergeleken met de andere normen.
In de Europese Unie is elk bedrijf dat levensmiddelen vervaardigt, wettelijk verplicht een HACCP-plan op te stellen en te implementeren.
Daarnaast werd in 1990 de wet over productaansprakelijkheid in verschillende landen gepubliceerd, die bij een opgelopen schade of verwonding te wijten aan een product, de bewijslast van onschuld bij de producent legt. Hoewel deze wetgeving verder gaat dan alleen maar voedingsproducten, heeft ze toch een grote invloed uitgeoefend op de manier waarop de grootdistributie haar beleid inzake voedselveiligheid benadert.
Als gevolg van deze reglementeringen zijn initiatieven genomen om algemene regels vast te stellen voor een HACCP plan. Zowel de Food and Agriculture Organisation (Codex Alimentarius) als sommige grote Engelse supermarkten hadden reeds vóór 1993 richtlijnen voor het opstellen van een HACCP-plan.
Op basis van de grootdistributie zijn de meeste voedingsnormen ontstaan (BRC, IFS, GFSI, …). Op die manier gaan de eisen van de grootste klanten nu heel wat verder dan wat de wetgeving eist.
In dit verhaal had ISO (International Standards Organization) tot nu toe geen grote rol gespeeld, behalve de (niet-verplichtende) richtlijn ISO 15161 die het gebruik van ISO 9001 voor voedingsbedrijven verklaart.
Met de komst van de ISO 22000 (Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen) werden de principes van ISO 9001 op HACCP toepast.
Verwacht werd dat deze een belangrijke plaats zou innemen in het landschap van normen over voedselveiligheid. Ondertussen kiezen meer en meer voedingsbedrijven, maar ook andere bedrijven uit gerelateerde sectoren, voor certificatie volgens ISO 22000, al dan niet gecombineerd met certificatie voor andere normen.
In een eerste deel wordt de historiek geschetst van het gegeven “Voedselveiligheid” met de invloed van de verschillende actoren : wetgever, grootdistributie en internationale organisaties.
Vervolgens wordt de ISO 22000 gedetailleerd toegelicht en worden de verschillende bestaande normen over voedselveiligheid met elkaar vergeleken.
Het volledige landschap over HACCP en voedselveiligheid evolueert razendsnel, vooral onder druk van de grootdistributie. Het blijft moeilijk om met zekerheid te zeggen hoe dit verder zal evolueren. Toch zal een poging gedaan worden om op basis van vastgestelde trends een zicht te geven op de toekomst.
We richten ons met deze workshop tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie of van andere organisaties die aan voedselveiligheid werken. (verpakkingen, ingrediënten, transport, dierenvoeding, diensten,... )
Voor deelname aan deze workshop is geen voorkennis van kwaliteitssystemen vereist.
Historiek van de wetgeving over voedselveiligheid
Inhoud van ISO 22000
De glazen bol
"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."
Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66
Data | Plaats | |
---|---|---|
dinsdag 29 mei 2018, van 09u00 tot 17u00
|
Auberge du Pecheur
Pontstraat 41 - 9831 Sint-Martens-Latem Tel.: +32 9 282 31 44 Klik hier voor een plannetje Toon op kaart |
|
dinsdag 27 november 2018, van 09u00 tot 17u00
|
Keizershof
Korte Nieuwstraat 15, 9300 Aalst Tel.: +32 (0)53 77 44 11 Klik hier voor een plannetje Toon op kaart |
|
donderdag 16 mei 2019, van 09u00 tot 17u00
|
Auberge du Pecheur
Pontstraat 41 - 9831 Sint-Martens-Latem Tel.: +32 9 282 31 44 Klik hier voor een plannetje Toon op kaart |
Lid Amelior | Not for profit lid1 | Niet-lid | |
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum | €580 | €515 | €685 |
Prijs | €645 | €570 | €760 |
1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.
Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.
KORTING :Schrijf in met collegas voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...
Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.