Upgrade vertrouwenspersonen

Upgrade vertrouwenspersonen

Deze opleiding schenkt aandacht aan specifieke vaardigheden en moeilijkheden/aandachtspunten eigen aan de functie van de vertrouwenspersoon. Er wordt ruimte voorzien om eigen casussen aan te brengen in de groep van ervaren vertrouwenspersonen om zo tot opbouwende inzichten te komen.

Uiteraard worden wijzigingen in de wetgeving psychosociale aspecten ook opgenomen in het programma van deze opleiding.

Bovendien geniet je van 20% korting indien je oud-cursist bent van onze Opleiding tot Vertrouwenspersoon.

Programma

Het programma voor deze bijscholingsdag ziet er als volgt uit:

 • Aanscherpen van jouw vaardigheden ... 
  De precieze invulling van dit thema wordt in de komende weken bepaald en online geplaatst.
 • Intervisie en leren van elkaar, eerste ervaringen inzake de aangepaste wetgeving psychosociale risico's op het werk.

We voorzien specifiek de volgende thema's te behandelen:

 

Verwelkoming en inleiding

 

De  Wet Peeters: een overzicht van het 'menu' aan maatregelen en mogelijkheden voor wendbaar én werkbaar werk

door Kenny Decruyenaere, advocaat, Claeys en & Engels Advocaten
 

Aanwezigheidsbeleid en werkhervatting

In een complexe maatschappij, zoals ook onze Westerse wereld kan gezien worden, is een goed aanwezigheidsbeleid binnen bedrijven uitermate belangrijk. Het geeft de medewerkers enerzijds duidelijkheid over de procedures bij ziektemelding en zorgt er ook voor dat die uniform worden toegepast. Bovendien worden afwezigheden actief opgevolgd waardoor werk gerelateerde problemen sneller gedetecteerd en besproken kunnen worden. Ook bij niet-werk gerelateerde factoren kan je nagaan of bepaalde aanpassingen kunnen aangebracht worden om de situatie van deze medewerker te verlichten en werkbaar te houden. Ziekteverzuim kan verschillende vormen aannemen gaande van korte afwezigheid tot lang absenteïsme. Hoe men als werkgever hiermee omgaat is afhankelijk van organisatie tot organisatie en heeft steeds tot doel de aanwezigheid te verhogen en de integratie na lange afwezigheid te optimaliseren zodat herval vermeden kan worden.

Ook vanuit de wetgeving besteedt de overheid vandaag meer aandacht aan een degelijk aanwezigheidsbeleid. Dit blijkt uit het tot stand komen van de Wet Werkbaar Wendbaar Werk van Minister Peeters (oktober 2016). De verschillende maatregelen in het Wetsontwerp Werkbaar Wendbaar Werk bieden een antwoord op de vraag hoe we onze economie competitiever kunnen maken, de jobs van de mensen werkbaar en de arbeidsmarkt wendbaar. Vicepremier Peeters wil mensen zo de mogelijkheid geven hun werk vlotter met hun privéleven te combineren.

Tijdens deze upgrade zal je een algemeen beeld krijgen van hoe beide thema's in elkaars verlengde liggen en hoe je als vertrouwenspersoon je werkgever hierin kan ondersteunen.

door Kathleen De Rycke, Senior Consultant Amelior
 

Praktijkgetuigenis stress- en burn-out preventie in FPC Gent

FPC Gent is een forensisch psychiatrisch centrum dat geïnterneerden behandelt in een sterk beveiligde omgeving. Het thema stress- en burn-out maakt deel uit van het welzijnsdomein ‘psychosociaal welzijn’, wat binnen FPC Gent de nodige aandacht verdient omdat er op dat vlak wel wat risico's aanwezig zijn. Om dit thema verder uit te diepen, baseerde de preventieadviseur zich op de risicoanalyse psychosociaal welzijn samen met enkele andere indiciatoren om vervolgens met een werkgroep samen te zitten en de aanzet te geven (maatregelen voor te stellen) tot een uitgewerkt beleid hieromtrent.    

door Valentine De Wulf, intern preventieadviseur, FPC Gent
 

Ruimte voor intervisie/supervisie onder de ingeschrevenen

Zoals de wet het voorschrijft, dient er tijdens de bijscholingsmomenten tot Vertrouwenspersoon ruimte gelaten te worden om de eigen ervaringen/problemen/situaties naar voor te brengen. 
Onze docente Kathleen De Rycke staat paraat met haar kennis en ervaring om deze groepsdiscussie en informatiedeling in goeie banen te leiden opdat elkeen die wil aan het woord kan komen. 
  

Korting voor alumni cursisten van onze opleidingen vertrouwenspersonen

Bent u een alumni van onze opleiding tot Vertrouwenspersoon? Dan geniet u van 20% korting voor deze bijscholingsdagen. Vermeld bij uw inschrijving in het tekstvak 'opmerkingen' dat u een oud-cursist vertrouwenspersoon bent van Amelior, zo krijgt u de korting toegekend.

Trainer

Kathleen DE RYCKE was voorheen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en zelfstandig consultant HRM & coach van individuen en teams. Sedert 2010 is zij werkzaam als Senior Consultant ‘People Management’ bij Amelior. Zij bouwde op vlak van ‘HRM’ en ‘Psycho-sociaal welzijn' tijdens haar voorbije werkervaringen een ruime expertise op. Gezondheidszorg, universitaire en algemene ziekenhuizen, openbare besturen, pharmaceutische industrie,... zijn sectoren waar Kathleen heel wat ervaring opdeed inzake HRM, stressmanagement, teamontwikkeling, communicatie, motivatie, leiding geven, change management,…


Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 28 juni 2018, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 23 oktober 2018, van 09u00 tot 17u00
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 15 dagen voor startdatum €455 €400 €535
Prijs €505 €445 €595

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €35 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier