De Europese Machinerichtlijn

Met gedetailleerde aandacht voor de praktische implementatie van de machinerichtlijn 2006/42/EG

Waarom deze thematiek?

Ondanks de vele informatienamiddagen en studieavonden blijven omtrent de nieuwe Europese machinerichtlijn veel vragen onbeantwoord. Een antwoord op uw concrete vragen werd nog door niemand expliciet gegeven. Amelior is zich terdege bewust van de nood aan praktische en direct bruikbare informatie. Dankzij een grondige opleiding, een van de betere die op de markt wordt aangeboden, moet u in staat zijn u zonder veel kopbrekens volledig in regel te stellen..

Bij een eerste blik op de nieuwe machinerichtlijn(en) werd het u allicht wat wazig voor de ogen. Want de vertaalslag naar de dagelijkse praktijk op de werkvloer lijkt, door de interpretatie die soms aan de richtlijn(en) gegeven kan worden, specialistenwerk. U haalt echter voordeel uit de kennis van mensen die de richtlijn(en) al doorworsteld hebben. Dit betekent voor u alvast een grote stap voorwaarts bij de implementatie van de reglementering.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze cursus krijgt u onder andere een antwoord op vragen als:

 • Wat staat er in de nieuwe Europese machinerichtlijn?
 • Hoe maakt u een risicobeoordeling volgens de geharmoniseerde norm ISO12100:2010 (Deze norm is de vervanger van de norm ISO14121-1)?
 • Wat is de juridische draagwijdte van de Europese wetgeving rond machineveiligheid?
 • Welke zijn de aandachtspunten voor de fabrikanten van machines en niet voltooide machines, invoerders en aankopers?
 • Welke aspecten zijn er belangrijk bij het samenbouwen van meerdere machines?
 • Met welke richtlijnen dient u ook nog rekening te houden?
 • Voor wie is de machinerichtlijn van toepassing?
 • Hoe stelt u een technisch constructiedossier samen teneinde aan de richtlijn te voldoen?
 • In hoeverre mag een machine zonder CE-markering nog in de handel worden gebracht of worden gebruikt?
 • Hoe pakt u dit allemaal praktisch aan?

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Dankzij deze opleiding komt u als constructeur en als klant te weten wat de nieuwe Europese machinerichtlijn voor u in praktijk inhoudt.

Voor wie?

We richten ons met dit programma tot bedrijfsleiders en kaderleden van kleine en middelgrote ondernemingen. Voorkennis over de machinerichtlijnen of normen in het algemeen is niet nodig. Op deze opleiding ontmoet u zowel constructeurs, verkopers als gebruikers van machines.

Programma

Algemene inleiding - door Ing F. De Witte, Senior Consultant Amelior.
 • Inleiding tot cursus
 • Inleiding tot de Euro-richtlijnen
 • Overzicht Euro-richtlijnen
 • Begrippen en definities

Module 1: Machinerichtlijn en aanverwante basisnormalisatie - door Ing F. De Witte, Senior Consultant Amelior.

 • De machinerichtlijn 2006/42/EG
  In dit deel wordt de wetgeving artikel per artikel besproken zodat het aanbrengen van de CE-markering binnen het kader van zelfcertificatie perfect mogelijk wordt.
 • Documentendoorstroming binnen het kader van de nieuwe machinerichtlijn. Technisch constructiedossier voor voltooide en niet voltooide machines.
  In dit deel wordt de cursist opgeleid in het zelf samenstellen van de bedrijfsinterne technische constructiedossiers, hetgeen ook van belang is in het kader van zelfcertificatie.
 • De essentiële veiligheids- en gezondheidseisen uit bijlage I van de machinerichtlijn 2006/42/EG.
  In dit deel wordt de cursist opgeleid in het aftoetsen van de fundamentele veiligheids- en gezondheidseisen hetgeen ook van belang is in het kader van de zelfcertificatie
 • Beveiligingssystemen al of niet met blokkeringssystemen en vergrendeling.
 • Link met de norm ISO 14119.
 • Pictogrammen en V&G signalisatie inclusief de norm ISO 7010.
 • Risicobeoordeling volgens de nieuwe norm ISO12100:2010.
  De technieken uit de norm worden tijdens de opleiding ingeoefend aan de hand van verschillende voorbeelden.
 • Interessante geharmoniseerde basisnormen binnen het kader van de machinerichtlijn 2006/42/EG.
 • De norm ISO11161 m.b.t de veiligheid van complexe samengebouwde machines in het bijzonder het aanpakken van de risicobeoordeling van geïntegreerde productiesystemen.

Opgelet: interactieve opleiding

Om u zo veel mogelijk antwoorden te geven op uw praktische vragen, beperken we het aantal deelnemers tot maximaal 25. Zorg dat u uw plaats tijdig reserveert.

Attest

Na het volgen van deze opleiding ontvangt u een attest van deelname.

Referenties

Tot op heden mochten we op deze opleiding onder meer medewerkers van de volgende bedrijven mogen begroeten:

Alkor Draka, AMV Veramme, APRA Verzekeringen, Arch Chemicals, Atlas Copco, Axxis, B&P Sobry, Baetens Eksaarde, Balta Industries, BASF Antwerpen, Baudoin Werkhuizen, Bayer Antwerpen, Beheyt, Bekaert, Bekaert Engineering, Bekaert-Depla, Bekaert Textiles, Bekaert-Tinsley, Bekintex, Belgian Sewing Thread, Belgian Shell, Beyne, Biscuiterie Destrooper, Bloemmolens van Geel, Bombardier Transportation Belgium,BTS, Car Parts, Carrosserie Moeyersons, Christian Salvesen, Citrique Belge, Clametal, Clusta, C.M.C., Coca-Cola Enter-prises, Coeman Packaging, Color Profil, Comatec Ind., Compufreez, Corona-Lotus, D'Hooghe Machinebouw, Daikin Europe, De Post, De Winter, De Witte Lietaer, Decavan Electro, Decloedt & Zoon Baggerwerken, Decruy, Deknudt Kaderfabriek, Demcopack Davis, Demyttenaere Constructie, Deprez Construct, De Valck, DiversyLever, Domo Gent, DSM Engineering Products ERTA CMS, Dumon Atelier, Dumont Wyckhuyse, E-mat, Egemin, Electrabel, Electrabel Kerncentrale Doel, EMDEKA, EPS International, Ergon, Euro Info Center, FAM, FBFC International, Gates Europe, Grepapier, Guka Delicatessen, Hartex, Heinz Belgium, Hendrickx Renting, Henkel Belgium, Herbosch-Kiere, Herman, Herto Trislot, Hobon Plastics, Indaver, Interflux Electronics, IPSO-LSG, IVBO, Janssen Pharmaceutica, Johnson Diversy Belgium, Jonckheere, KATHO-VHTI, Keller Lufttechnik Benelux, Lannoy Hilaire & Zonen – Novy, Lumipaper, Maintenance Partners, Makro, Master Foods, Matec, Matthys, Matthys Metaalconstructie, Niko, NMBS, Noyen Vleeswaren, Noyez Afsluitingen, Opsommes Metaalconstructie, Packo, Palm Brouwerij, Philips Industrial Activities, Pieters Consulting, Pioneer Technology Belgium, Plantin, Plastics Tavernier – Hubaux, Press & Plat, Prevention Office, Primeur, Procotex Corporation, Puratos, Recinco, Recticel, Roche Vitamins, Rosenbauer Belgium, Rousselot, Roxell, RPC Containers, Sabcobel, Sadaci, Saint-Gobin Performance Plastics, Santens, SCK, Sicoplan, Soenen, Soliver, Solutia Europe, Soubry, Spicer Off-Highway, Spicer Off Highway Components, Straaltechniek, Swisslog - Digitron Benelux, Tenneco Automotive Europe, Tetra Pack Belgium, Thermote-Vanhalst, Tibotec, Tivapan, TLC, Total Petrochemicals, Toyota Tsusho Europe-Forklift, Turbo's Hoet Trucks Trailers Parts & Service, TVH, Ugine & ALZ Belgium, Unifrost, Unifrost, Unilin, Van de Wiele, Van den Hoven, Van Genechten Biermans, Van Hoecke Automation, VDAB, Veto & Partners, Veurne Snack Foods, Victaulic Europe, Volkswagen Brussel, Volvo Cars Gent, Volvo Europa Truck, Vrij Technisch Instituut, Walon-Nellessen, Weiss Technik Benelux, Werf & Vlasnatie, Westlandia, …

Cursisten aan het woord

De goede kennis van de MRL en basisnormen is essentieel voor het ontwerpen van machines en het opstellen van het Technisch Constructiedossier. Deze cursus zet me hierbij goed op weg.

Koen Van Thourhout, preventieadviseur/projectleider automatisatie, DEWILDE ENGINEERING

 

Als serviceverantwoordelijke krijg ik in deze cursus een antwoord op de vele vragen die ik van onze klanten krijg ivm machineveiligheid. Als fabrikant van snijmachines voor de voedselindustrie geeft deze cursus een perfect inzicht over de regels die belangrijk zijn!

Christophe COUMANS, Serviceverantwoordelijke, FAM

 

Ik verwachte een stortvloed van regels en normen met noodzaak tot diepgaande kennis. In tegenstelling tot dit alles gaf de lesgever degelijke informatie over de inhoud van de Europese machinerichtlijn uitgebreid met praktische voorbeelden.

De opleiding zorgt ervoor dat zowel technisch personeel, verkopers, preventieadviseurs, ... kortom de verschillende departementen die met de machinerichtlijn in aanraking komen, met een brede kennis uit de cursus komen.

Al deze informatie werd aangebracht door een lesgever met de nodige jarenlange praktische ervaring wat een niet te onderschatten impact heeft op de inhoud van de cursus.

Ann VAN HECKE, preventieadviseur - milieucoördinator, GATES EUROPE

 

Als beschutte werkplaats wordt Westlandia regelmatig, mede door steeds variërende opdrachten en onze specifieke doelgroepwerknemers, geconfronteerd met het zelf construeren van machines en hijsmiddelen en dus ook de daarbij horende eisen van de "Machinerichtlijn". Als preventieadviseur heb je de belangrijke taak de "Machinerichtlijn" naar de "interne constructeurs" in werkbare taal over te brengen.

De lesgever, die kan terugvallen op een jarenlange ervaring, wist de wetgeving in duidelijke, begrijpbare en éénduidige taal, uiteen te zetten en de talloze concrete voorbeelden leerden ons de gepaste interpretaties.

Door het beperkt aantal deelnemers was er veel interactie en konden ook veel praktijksituaties uit het eigen bedrijf besproken worden.

Kortom, één van de betere opleidingen die ik tot nu toe volgde!

Filip BEKAERT, preventieadviseur, WESTLANDIA

Trainer

Franky DE WITTE is ingenieur bouwkunde en heeft een licentie in veiligheidstechnieken niveau I. Franky is tevens milieucoördinator niveau B en Quality Systems Manager. Hij heeft een ruime ervaring als trainer in diverse sectoren (bouw, hout, nutsbedrijven, openbare instellingen, papierindustrie,...) en ook als consultant inzake veiligheid kan hij bogen op een brede ervaring in de praktijk.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
Op 26 april, 3, 17 en 23 mei 2018, telkens van 09u00 tot 17u30
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 27 mrt 2018 €1250 €1250 €1450

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €140 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of de knop onderaan deze pagina. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier