Preventieadviseur psychosociale aspecten (PAPA)

GLOEDNIEUWE OPLEIDING

Preventieadviseur psychosociale aspecten

IN SAMENWERKING MET HOWEST (ONDERDEEL VAN UGENT)
Deze specialisatiemodule is bedoeld voor wie als preventieadviseur psychosociale aspecten aan de slag wil en daartoe de vereiste vaardigheden en kennis wenst te bezitten conform Bijlage II.4-7 van de Codex Welzijn op het Werk. Iedere cursist die zich wenst in te schrijven voor deze opleiding dient eerst geslaagd te zijn voor de multidisciplinaire basisopleiding.

Waarom deze thematiek?

De preventieadviseur psychosociale aspecten, kortweg de PAPA, staat zoals elke preventieadviseur de werkgever bij inzake advies, opvang en hulp. In het bijzonder zal de preventieadviseur psychosociale aspecten samen met de werkgever een preventiebeleid uittekenen in verband met het psychosociaal welzijn van de werknemers. Het psychosociaal welzijn omvat de thema’s geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag op het werk en anderzijds stress, stressbeheersing en burn-out.  Om als preventieadviseur aan de slag te kunnen, is het verplicht om na de multidisciplinaire basisopleiding voor preventieadviseurs veiligheid een specialisatie psychosociale aspecten te volgen en met glans te beëindigen. Deze opleiding biedt een erkend traject aan waarbij de toekomstige interne of externe preventieadviseur psychosociale aspecten ondergedompeld wordt in onder andere de wetgeving (Wet 1996 tot de Codex Welzijn op het Werk), de te volgen procedures en de praktische invulling van deze wetgeving op de werkvloer. Daarnaast biedt dit programma de nodige handvaten en vaardigheden om gesprekken te kunnen voeren en beslissingen te kunnen nemen om het psychosociaal welzijn op de werkvloer te optimaliseren. Er is bijkomend aandacht voor de rol van en de samenwerking met HR. Kortom als preventieadviseur ben je na deze langlopende opleiding gewapend om een degelijk welzijnsbeleid op te stellen of organisaties hierin te begeleiden. Om de opleiding optimaal met de praktijk te laten aansluiten zijn er opdrachten ingepland en wordt er een eindwerk verwacht.

Waarom kiezen voor Amelior-Howest?

Amelior en Hogeschool West-Vlaanderen bieden als één van de weinigen de Specialisatiemodule tot Preventieadviseur Psychosociale Aspecten aan in Vlaanderen.
Maar er zijn nog meer redenen om te kiezen voor de tandem Amelior-Howest voor deze module:
 • zeer praktijkgericht met verschillende bedrijfsbezoeken
 • docenten met ruime praktijkervaring
 • hoge slaagkansen dankzij ondersteuning van uw leertraject door bekwame docenten, een sterk programma en veel interactie. U kan een beroep doen op een externe promotor voor uw paper
 • professionele en kleine deelnemersgroep
 • gratis toegang als cursist tot onze bibliotheek (ruim 1400 boeken, naslagwerken en 70 tijdschriften, in onze vijf domeinen)
 • ook na de opleiding laten we u niet los: we bieden u twee keer per jaar de mogelijkheid bij te blijven via onze  'Bijscholing voor de preventieadviseur'.
 • Amelior, een gedreven organisatie, als ruggensteun voor u: tijdens deze opleiding, maar ook later bij het uitoefenen van uw functie als preventieadviseur kunt u blijvend een beroep op ons doen

De toelatingsvoorwaarden: voor wie is deze opleiding?

Deze specialisatiemodule is bedoeld voor wie als Preventieadviseur Psychosociale Aspecten aan de slag wil en daartoe aan het wettelijke opleidingsniveau moet voldoen.
Deze opleiding is enkel toegankelijk voor mensen die houder zijn van een universitair diploma of een diploma hoger onderwijs van universitair niveau waarvan het curriculum een aanzienlijk deel psychologie en sociologie bevat.

Raadpleeg hier de verschillende specialisaties waarin een preventieadviseur zich kan ontwikkelen.

Praktisch

De opleiding Preventieadviseur Psychosociale Aspecten gaat door bij Amelior in Kortrijk.
De opleiding volgt de academische kalender en gaat telkens door op dinsdag.

Uw trainers

Een professioneel trainerskorps, geselecteerd door de stuurgroep op basis van hun praktische kennis en/of ervaring. Een verscheidenheid aan docenten zowel uit het bedrijfsleven als de openbare sector.

Hoofddocent: Kathleen De Rycke, Amelior vzw

Praktisch

Duur: 280u
Start op: dinsdag 02 oktober 2018, Kortrijk
Inschrijven
Prijs: vanaf €3900

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
startdatum 02/10/2018
wekelijks op dinsdag
telkens van 09u.00 tot 17u.00

 
Amelior
Beneluxpark 1, 8500 Kortrijk
Tel.: 056/ 23 20 60
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 02 sep 2018 €4100 €3900 €4300
Prijs €4300 €4100 €4500

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Deze opleiding is vrij van BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor IPV-Steun (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.