Amelior blog van Edelynck Frank

Plant manager Imog: “Six Sigma heeft mijn ogen geopend”

Natuurlijk stelde Patrick Verhelst in het verleden ook al actieplannen op. En natuurlijk boekten de plants van Imog in Moen en Harelbeke daarmee efficiëntiewinst. Maar toegegeven, erg berekend waren de ingrepen niet, het buikgevoel primeerde. In zijn zoektocht naar professionalisering schreef Patrick Verhelst zich bij Amelior in voor een opleiding Six Sigma Black Belt. Sindsdien is een nieuwe wereld voor hem opengegaan. “Ik zie nu beter welke mogelijkheden ik heb om onze werking te verbeteren. De puzzelstukken vallen in elkaar.”

26/08/2016 - Edelynck Frank

Supervisors TE Connectivity waakzamer na basisopleiding veiligheid

Elk jaar volgen een drietal medewerkers van TE Connectivity een basisopleiding veiligheid bij Amelior. Met opmerkelijk resultaat, vindt preventieadviseur Dany Wille: “De supervisors begrijpen beter waarom bepaalde instructies er gekomen zijn. En ze lanceren vaker voorstellen om de veiligheid op de werkvloer op te krikken.”

06/04/2016 - Edelynck Frank

Veiligheidsbarometer maakt medewerkers Vesuvius alerter

Bij staalbedrijf Vesuvius in Oostende zorgde een veiligheidsbarometer ervoor dat medewerkers meer aandacht kregen voor gevaarlijke situaties en handelingen. Amelior begeleidde en ondersteunde het project ‘Safetybreakthrough'.

20/01/2016 - Edelynck Frank

Waarom TE Connectivity samen met Amelior interne audits doet

Als preventieadviseur waakt Dany Wille over de toepassing van de veiligheids- en milieunormen bij TE Connectivity. Om de pijnpunten op te sporen, voert hij samen met Amelior vier à vijf keer per jaar een interne audit uit. “Een externe consultant bekijkt ons werk met een objectieve blik. Daar leren we uit.”

08/12/2015 - Edelynck Frank

Opmerkelijk: afvalverwerker haalt in 1 jaar tijd ISO 9001 én ISO 14001

Om klanten en bewoners nog betere veiligheids- en milieugaranties te geven, besliste afvalverwerkingsintercommunale Imog te werken volgens de strenge ISO 9001- en ISO 14001-normen. Onder impuls van Amelior slaagde de organisatie er bijzonder snel in de bijhorende certificaten te behalen.

12/10/2015 - Edelynck Frank

Het intense leertraject van een leidinggevende bij de Socialistische Mutualiteiten

“Mijn baas weet niet waar ik mee bezig ben.” Het is een klacht die onder vrienden vaak naar boven komt. Spijtig, want sterke leidinggevenden maken in een organisatie echt het verschil. Heel wat competenties zijn trouwens aan te leren, dat bewijst de getuigenis van het Nationaal Verbond van Socialistische Mutualiteiten. Dat vond bij Amelior een sterke partner voor zijn opleidingen voor leidinggevenden.

12/10/2015 - Edelynck Frank

Interne controle en organisatiebeheersing: een verhaal van lange adem

Het OCMW Wervik behoorde tot de eerste groep van lokale besturen die een externe audit onderging van het nieuwe agentschap Audit Vlaanderen. Doordat het OCMW – begeleid door Amelior – al een tiental jaar aan zijn organisatiebeheerssysteem werkte, viel de evaluatie positief uit.

19/06/2015 - Edelynck Frank

Bayer CropScience : Procesmodellering opent de weg naar verbetering

Bayer CropScience wil uitgroeien tot een meer procesgerichte organisatie. Een eerste stap was het in kaart brengen van de processen. Amelior realiseerde dat in snel tempo voor de researchafdelingen in Gent (Zwijnaarde) en in de VS.

08/04/2015 - Edelynck Frank

Met Six Sigma naar de ideale fles

Jaarlijks produceert de vestiging Estaimpuis van de groep McBride zestig miljoen geblazen flessen. Maar daarvan moesten er bijna 2% (meer dan een miljoen) wegens afkeur op soliditeit hermalen worden. Soliditeit kan je begrijpen als de stevigheid van de fles. De moeite om een Six Sigma-project op los te laten.

02/03/2015 - Edelynck Frank

BP: Voortdurend verbeteren in zeven stappen

Onder de naam Exemplar lanceerde BP in 2012 wereldwijd een eigen Continous Improvement-programma. Dat CI-programma startte in drie pilootfabrieken, waaronder de vestiging in Geel.

14/01/2015 - Edelynck Frank

Veiligheidsdashboard stuurt veiligheidsbeleid

Het veiligheidsdashboard van Clarebout Patatoes geeft niet alleen de algemene veiligheidssituatie van het bedrijf en de pijnpunten weer. Eén muisklik en je ziet ook alle gegevens die met dat pijnpunt te maken hebben.

03/12/2014 - Edelynck Frank

Procesmanagement maakt werkkapitaal vrij om ondernemingsgroei te ondersteunen

Miguel Mestdagh, business controller bij Soudal, was in 2014 laureaat van de opleiding Certfied Business Process Manager (CBPM) van Amelior. Vanuit zowel de opleiding als zijn eindwerk “Werkkapitaal verbeteren” initieert hij verbeteringsprojecten in zijn bedrijf.

03/12/2014 - Edelynck Frank

Correctieve acties als hefboom voor verbetering

Dameslingeriefabrikant Van de Velde uit Schellebelle had te kampen met een te laag kwaliteitsniveau bij zijn grondstoffenleveranciers. Samen met Amelior zette het bedrijf de eerste stappen van een verbeteringstraject.

15/10/2014 - Edelynck Frank

Leidinggeven in een veranderende omgeving

Via een leertraject van anderhalf jaar heeft het Nationaal Verbond Socialistische Mutualiteiten (NVSM) de competenties van een eerste groep van leidinggevenden aangescherpt. Amelior zorgde voor begeleiding bij en uitvoering van het traject.

15/09/2014 - Edelynck Frank

HR-afdeling wordt ambassadeur voor procesmanagement

Bij HR-dienstverlener SD Worx volgden een twaalftal medewerkers van de HR-afdeling de in-company training Certified Business Process Manager. Voor de deelnemers ging een nieuwe wereld open. “Aha, je kunt de zaken ook zo bekijken.”

12/09/2014 - Edelynck Frank

Sime Darby Unimills : Een onwrikbaar geloof in Six Sigma

Sedert 2011 heeft Sime Darby Unimills volop de Lean Six Sigma kaart getrokken. Voor ondersteuning en opleiding van Black Belts en Green Belts deed het bedrijf beroep op Amelior.

02/06/2014 - Edelynck Frank

De brouwerij van Westmalle : Een monnikenwerk

Als eindwerk van zijn opleiding tot milieucoördinator B berekende Geert Pierlet de ecologische voetafdruk (carbon footprint) van de Brouwerij der Trappisten van Westmalle. Daarvoor moesten alle mogelijke emissiefactoren in kaart worden gebracht.

14/04/2014 - Edelynck Frank

Leveranciers kunnen machines verbeteren na Six Sigma-oefening van de klant.

Verpakkingsproducent Elopak uit Terneuzen gebruikt voor grote en complexe verbeterprojecten steevast de Six Sigma-methodiek. Amelior leidde daarvoor al ettelijke Black - en Green Belts op. Ook Martin Leegwater, plant engineer, volgde de Black Belt-opleiding en realiseerde in dat kader meteen ook een project in zijn bedrijf.

14/04/2014 - Edelynck Frank

Logistiek optimaliseren met Six Sigma

Ward Terryn, operationeel verantwoordelijke Solina Eke (zie kader) volgde bij Amelior de opleiding Six Sigma Black Belt. Als eindwerk realiseerde hij een project dat de logistieke processen sterk verbeterde. Kort samengevat ging het om het efficiënter leveren van functionele voedingsadditieven, kruiden en aromatische mengelingen, sausen, nutraceuticals en coatings aan de foodservice (slagerijen, traiteurs, grootkeukens).

05/03/2014 - Edelynck Frank

Op weg naar operational excellence

De IS-plant van Terumo boekte spectaculaire resultaten met Lean. Nu gaat de productie-eenheid ook aan de slag met Six Sigma. In beide gevallen zorgde Amelior voor de nodige opleidingen.

10/12/2013 - Edelynck Frank

Wienerberger : Ontwikkelingsgericht competentiebeleid

Sedert drie jaar loopt bij Wienerberger een door Amelior begeleid competentieontwikkelingsproject. In een jaarlijkse dialoog tussen ploegleider en ploegleden wordt waardering gegeven voor wat werd bereikt, en worden ontwikkelingspunten vooropgesteld die moeten zorgen voor een beter verloop van de werkzaamheden én beantwoorden aan de aspiraties van de arbeider.

10/10/2013 - Edelynck Frank

Go to Gemba

De aloude kwaliteitswijsheid ‘meten is weten' is een van de grondbeginselen van Lean. Maar daarvoor moet je naar de ‘Gemba', de werkvloer dus. Dat ondervond ook Britt Hillen, projectmedewerker medische secretariaten & archieven van de Antwerpse ZNA-ziekenhuizengroep. “Zonder op de werkvloer analytisch te gaan kijken naar het proces, zou ik nooit hebben achterhaald waar de knelpunten van ons scanningproces lagen.”

03/09/2013 - Edelynck Frank

ISO 9001: veel meer dan een ‘diploma' aan de muur

Door de integratie van ISO 9001 in het ERP-systeem is het kwaliteitshandboek van Hera een dagdagelijks werkinstrument geworden, waardoor de organisatie efficiënter werkt en meer werkvolume aankan.

13/06/2013 - Edelynck Frank

Cliënttijd vrijmaken

Door de werking van de organisatie met een Lean-bril te bekijken slaagde het OCMW Waregem erin tijd vrij te maken voor meer klantgerichte activiteiten en processen klantvriendelijker te maken.

13/06/2013 - Edelynck Frank

Amival haalt FSSC 22000

Beschutte werkplaats Amival uit Turnhout haalde op één jaar tijd het meest allesomvattende certificaat voor voedselveiligheid, de FSSC 22000. “Zonder de hulp van Amelior zou dat traject veel meer tijd en moeite hebben gekost”, getuigen algemeen directeur Jan Boeckx en kwaliteitsverantwoordelijke Bieke Sels.

12/04/2013 - Edelynck Frank

Het verschil maken met IiP

Als dienstenorganisatie kan Partena zich onder andere onderscheiden van de concurrentie door ervoor te zorgen dat de medewerkers dienstverlening op het hoogste niveau leveren. Het Investors in People-certificaat reikt daarbij een helpende hand.

08/03/2013 - Edelynck Frank

Het verhaal van twee duizendpoten bij Niko

Mireille Rubbens en Jessy Symoens werken respectievelijk 13 en 20 jaar als Management Assistant bij Niko, producent van klein elektrisch installatiemateriaal. De diversiteit aan taken en verantwoordelijkheden die ze toebedeeld krijgen, bewijst dat het tijdperk van de secretaresse die koffie rondbracht en de door de baas gedicteerde brieven uittikte ver, heel ver achter ons ligt.

08/03/2013 - Edelynck Frank

Het veiligheidsbeleid bij het OCMW Kortrijk / Zusters Augustinessen: een cultuur van gedecentraliseerde veiligheid

Veiligheid wordt bij OCMW Kortrijk/Zusters Augustinessen zeker niet vanuit een ivoren toren gestuurd. Door spreiding van de verantwoordelijkheid over de verschillende sites wordt het veiligheidsbewustzijn dichter bij de werkvloer gebracht.

30/11/2012 - Edelynck Frank

Beter begrijpen, getuigenis van TE Connectivity Oostkamp over de motivatie om supervisors een basisopleiding veiligheid te laten volgen.

“Supervisors die de opleiding Preventieadviseur niveau III hebben gevolgd begrijpen veel beter ons veiligheidssysteem. Het waarom van de instructies wordt duidelijk”, aldus Dany Wille, preventieadviseur van TE Connectivity.

30/11/2012 - Edelynck Frank

Van veiligheidsinstructies naar veiligheidscultuur, een getuigenis van Westvlees NV

Veilig gedrag is geen aangeboren attitude en veilig werken is soms geen synoniem van snel en efficiënt werken. Hoe kun je dan het veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie verhogen?

30/11/2012 - Edelynck Frank