EN 9100 voor luchtvaart, ruimtevaart en defensie: helemaal mee met de nieuwe vereisten dankzij Amelior

Amelior ondersteunt bedrijven in luchtvaart, ruimtevaart en defensie bij de transitie naar, implementatie en het auditeren van EN 9100: 2016.

In september 2018 vervallen alle bestaande EN 9100 certificaten. Bedrijven actief in luchtvaart, ruimtevaart en defensie moeten tegen dan aan de nieuwe norm EN 9100: 2016 voldoen. Medewerkers voorbereiden doe je makkelijk via de open en bedrijfsinterne opleidingen van Amelior.
luchtvaart

Wat is EN 9100 ?

EN 9100 is een van de standaarden die de 'International Aerospace Quality Group' (IAQG) ontwikkelde ter ondersteuning van de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-industrie in Europa. Het bevat de basisvereisten voor de kwaliteitsbeheersystemen van bedrijven actief in deze sectoren.

Waarom EN 9100 ? Er is toch al ISO 9001 ?

De standaard volgt in grote lijnen de ISO 9001-norm, maar op veel onderdelen legt EN 9100 de lat hoger. Die strengere kwaliteits- en veiligheidseisen zijn nodig gezien de enorme productiekosten en het hoge risico van de producten waarmee gewerkt wordt. De bedoeling is dat de volledige logistieke keten van de luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-industrie de EN 9100 eisen implementeert.

EN 9100, die specifiek geldt voor Europa, heeft trouwens identieke zusternormen voor Amerika (AS 9100) en Azië en Oceanië (JISQ 9100). Wanneer een bedrijf EN 9100-gecertificeerd is dit dus wereldwijd geldig. Hetzelfde kan je zeggen over de opleidingen. Inhoudelijk zijn ook die overal ter wereld gelijk.

Een certificatie volgens AS/EN/JISQ 9100 wordt erkend door NADCAP ®.

Wat doet de International Aerospace Quality Group?

De International Aerospace Quality Group is een Belgische vzw met kantoor in Brussel, die gefinancierd wordt door de SAE (Society of Automotive Egineers), de ASD (Aerospace and Defense Industries Association of Europe) en de SJAC (Society of Japanese Aerospace Companies). In lijn hiermee heeft de organisatie drie afdelingen: AAQG voor het Amerikaans continent, EAQG voor Europa, het Midden-Oosten en Rusland, en APAQG voor Azië en Oceanië. De organisatie telt onder haar leden heel wat belangrijke luchtvaart-, ruimtevaart- en defensie-bedrijven, waaronder Airbus, Ariane Group, Boeing, Dassault Aviation, Embraer, Fuji, Kawasaki, Northrop Grumman, Rolls-Royce, Saab, Sonaca, Thales...

Overstappen naar de nieuwe norm? Amelior is de partner die je zoekt

Actief in luchtvaart, ruimtevaart of defensie? Wacht dan niet langer om de overstap naar de nieuwe norm te maken. Bij Amelior hebben we alle kennis en ervaring in huis om je vlot bij deze transitie en implementatie te begeleiden. Naast de open opleidingen die we organiseren in samenwerking met BSI, bieden wij ook twee bedrijfsinterne opleidingen aan: de basistraining EN9100: 2016, die de volledige norm uit te doeken doet, en de transitietraining EN9100: 2009 naar EN9100: 2016, die zich richt op de wijzigingen tussen deze twee versies.

Dirk de Paepe