Zó wordt elk project een succes: lessen van trainer Bert Hedeman

april 2019

Zó wordt elk project een succes:  lessen van trainer Bert Hedeman

Het Nederlandse HWP Consulting is al meer dan vijftien jaar training- en accreditatiepartner van Amelior. In mei steekt Bert Hedeman, één van de drie oprichters, opnieuw de grens over om zijn ruime ervaring in project-, programma- en portfoliomanagement met jou te delen. Zijn eerste lessen geeft hij hier al mee.

HWP is bij heel wat projectmanagementopleidingen van Amelior betrokken. Leg eens uit hoe de samenwerking in elkaar zit?

“HWP is een Nederlandse training- en consultingfirma die organisaties ondersteunt bij alles wat met verandering te maken heeft. Door inzicht te bieden in de manier waarop veranderingen tot stand komen, helpen we hen om wendbaarder te worden. HWP is een geaccrediteerde trainingsorganisatie voor vrijwel alle Best Practices-opleidingen op het gebied van project-, programma- en portfoliomanagement. We geven trainingen in PRINCE2®, Management of Portfolios (MoP®), Managing Successful Programmes®, AgilePM®…. Het is in die context dat Amelior met ons samenwerkt. Voor de meeste projectmanagementopleidingen gebruiken de lesgevers van Amelior ons geaccrediteerd cursusmateriaal.”

Waarom zou ik als projectmanager een van deze opleidingen moeten volgen?

“Een opleiding projectmanagement is interessant voor twee groepen: enerzijds voor werknemers die verandering moeten realiseren, anderzijds voor managers die de opdracht tot verandering geven. Wat je bij ons en de trainers van Amelior leert, is niet gebaseerd op wetenschappelijke theorieën, maar op ervaringen uit de praktijk. De opleidingen brengen alle ‘beste praktijken’ samen en gieten die in een werkbare structuur of methode. De cursus reikt de deelnemers een spiegel aan op basis waarvan ze hun eigen aanpak kunnen bijsturen. Aanvullend helpen wij  hen om die inzichten naar een praktisch niveau te vertalen. Het is immers niet omdat je weet wat wel en niet werkt, dat je die beste praktijken ook zelf kunt toepassen. In de lessen brengen we voorbeelden mee en leggen we de cursisten cases voor zodat ze kunnen oefenen.”

Na afloop kun je dus meteen aan de slag. Geef je een voorbeeld van zo’n oefening?

“We geven de cursisten bijvoorbeeld de opdracht om een plan te maken voor de renovatie van een gebouw waar een afdeling van een bedrijf naartoe zal verhuizen. De eerste uitdaging daarbij is heel helder krijgen wat de precieze bedoeling is, wie de stakeholders van het project zijn en welke de te nemen stappen zijn. Vervolgens laten we hen een kostenbegroting en een risicoanalyse maken.” 

Klinkt haalbaar. Waar liggen de valkuilen ?

“Met een beetje gezond verstand is zo’n opdracht inderdaad haalbaar. Het probleem is meestal dat mensen bij het begin van een project veel te snel gaan. Ze gaan onmiddellijk tot actie over en vergeten om de opdracht eerst kritisch tegen het licht te houden. Wat wil mijn werkgever (of een andere opdrachtgever) nu precies? Waar ligt de toegevoegde waarde van het project? Kunnen we dit met onze organisatie wel realiseren? Welke kaders moeten we stellen? Als je dat allemaal niet helder hebt, dan is er weinig kans dat je project een succes wordt. De kunst bestaat erin om als projectverantwoordelijke eerst de goede vragen te stellen, zodat je een juiste start kunt nemen. Het is dat – het proces van leren kijken en tijd nemen – wat we tijdens de opleiding aanleren. We geven een structuur mee die zijn waarde in het verleden al bewezen heeft en we zetten in op de vaardigheden die nodig zijn om het gesprek met de stakeholders aan te gaan. Je zal immers de juiste argumenten moeten aanhalen om hen mee te krijgen en de weerstand weg te nemen.”

Vertel eens meer over de projecten die je in het verleden zelf geleid hebt?

“Ik ben mijn loopbaan destijds in een aannemersbedrijf begonnen. Dat stuurde me naar het buitenland om er bouwprojecten mee op te volgen en na verloop van tijd ook zelf te leiden. In Saoedi-Arabië bijvoorbeeld stond ik in voor de aanleg van een militair vliegveld en in Sri Lanka heb ik de bouw van een universiteitscampus gecoördineerd. Dat waren projecten waar duizenden mensen bij betrokken waren. Later, in eigen land en bij verschillende andere werkgevers, heb ik allerlei veranderingstrajecten begeleid, zowel traditioneel als agile. Toen iemand me op een dag vroeg hoe ik dergelijke projecten aanpakte, ben ik daar zelf meer en meer over gaan nadenken. Uiteindelijk heb ik beetje bij beetje de stap naar het trainerschap gezet en heb ik samen met twee collega’s HWP Consulting opgestart. Ik had immers ondervonden dat kennis en expertise doorgeven me veel voldoening gaf. Het is fijn als je projectmanagers kunt helpen om beter te worden. Wat ik doe, is hen een spiegel voorhouden zodat ze tot een hoger niveau kunnen komen. Dat komt niet alleen hun persoonlijke ontwikkeling maar ook de organisatie waarin ze actief zijn ten goede.”

De eerstvolgende opleiding die Bert Hedeman bij Amelior komt geven, is er eentje over AgilePM. Rond projectmanagement staan er de komende maanden nog heel wat andere opleidingen op de agenda. Neem zeker een kijkje op ons overzicht.