Autokeuringscentra onder de loep genomen

september 2017

Autokeuringscentra onder de loep genomen

In opdracht van de Groepering van Erkende Ondernemingen voor Autokeuring (GOCA) werd door Amelior in de periode tussen 30 juni 2017 en 19 juli 2017 een campagne van externe nacontroles uitgevoerd voor de autokeuringscentra van het Brussels Gewest. Amelior is reeds jarenlang de partner van GOCA in het uitvoeren van dergelijke onderzoeken.

Er werden 29 lijnen, waar mensen zich aanbieden om hun auto te laten keuren, onderzocht door onze ‘mystery shopper’. Het doel was na te gaan of de autokeuringen correct verlopen en of ze beantwoorden aan de, door de overheid opgelegde, kwaliteitsnormen.

Naar aanleiding van de rapportering aan GOCA, liet de bevoegde Staatssecretaris, Mevr. Debaets, volgend persbericht verspreiden:

Externe controleur ziet betrouwbare en professionele Brusselse autokeuringscentra

BRUSSEL 30/08 14:28 (BELGA)

Uit 57 onaangekondigde hercontroles die uitgevoerd werden door het externe auditbureau Amelior is gebleken dat de vier Brusselse technische autokeuringscentra professioneel en betrouwbaar zijn. Slechts in één geval bleek er een vergissing te zijn gebeurd, zo maakte Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) woensdag bekend. De inzet van de externe controleur kwam er nadat een fraudegeval in één van de centra aan het licht kwam.
De autokeuringscentra beschikken zelf over een systeem van interne hercontroles van gekeurde voertuigen, maar nu heeft ook het externe auditbureau Amelior 57 wagens in de vier centra in Haren, Schaarbeek, Anderlecht en Vorst aan een kwaliteitscontrole onderworpen. Daarvan werden 19 wagens helemaa l opnieuw gecontroleerd en 38 gedeeltelijk gehercontroleerd. Er werd slechts één vergissing vastgesteld en die had geen invloed op het uiteindelijke keuringsresultaat.

"Ik ben blij dat de boodschap bij de keuringscentra is aangekomen, want de Brusselaar verwacht een juiste en betrouwbare autokeuring", stelt staatssecretaris Debaets. "Dat draagt wezenlijk bij aan de verkeersveiligheid op onze wegen. Bij de fraudegevallen die enige tijd terug aan het licht kwamen, waren slechts enkele personeelsleden van de centra betrokken. De rest levert wel prima werk af."

De staatssecretaris zal het overleg met de centra over een betere dienstverlening voortzetten en wil daarbij de piste van een verdere automatisering van de keuringsprocedures bekijken.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.