FSSC 22000 in opmars

juni 2013

Nog steeds hebben heel wat bedrijven in de voedingssector problemen om het bos door de bomen te zien in de wirwar van normen en eisen. Een greep uit de bestaande normen: ISO 9001, ISO 22000, FSSC 22000, HACCP, IFS, BRC, ACS, …

Een situatie die veel voorkomt is dat het ene bedrijf een bepaalde certificatie vraagt aan zijn klanten en een ander bedrijf een ander certificaat. En wat dan? Beide certificaten behalen of keuzes maken?
Maar welke normen moeten, mogen of kunnen wij nu volgen?

FSSC22000 herkend door GFSI

Het grote probleem was dat GFSI (Global Food Safety Initiative), als beheerder van de BRC- en IFS-norm, de ISO 22000 norm niet aanvaardde omdat hierin de basisvoorwaarden (ook gekend als BVP of PRP) onvoldoende waren uitgewerkt in vergelijking met BRC en IFS. Toen kwam het BSI (British Standard Institute) met de PAS 220 op de proppen. Hierin worden de basisvoorwaardenprogramma's verder uitgewerkt en de eisen hieromtrent werden gespecificeerd. In combinatie met de ISO 22000 werd dit omgedoopt tot de FSSC 22000 (Food Safety System Certification). Om één en ander wat kracht bij te zetten, werd deze PAS 220-norm ondersteund door bedrijven zoals Danone, Kraft Foods, Unilever, Nestlé en McDonalds. Deze norm was enkel van toepassing in de voedingsmiddelenverwerkende sectoren. Dus niet in de verpakkingsindustrie, transport en opslag. In de verpakkingssector werd, naar analogie met PAS 220, de PAS 223 ontwikkeld. Intussen werd de PAS 220 lichtjes herwerkt en in een ISO-jasje gegoten. Voortaan gaat de PAS220 door het leven als ISO 22002-1. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen. Ook de PAS 223 zal door is worden bewerkt en omgedoopt worden tot ISO 22002-7. Het wordt nu ook meer en meer duidelijk dat FSSC 22000 in de voedingsindustrie aan belang aan het winnen is. Het komt er vooral op neer dat u als leverancier uw klant probeert “op te voeden” en duidelijk probeert aan te tonen dat uw FSSC 22000-systeem goed ontwikkeld, geïmplementeerd en toegepast is binnen uw organisatie.

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs