Omniform : Snel en wel

april 2011

De groeistrategie van verpakkingsproducent Omniform is gebaseerd op het snel inspelen op de vraag van de klant. Maar op kwaliteitsvlak zijn die klanten zeer veeleisend. Vandaar dat het bedrijf, begeleid door Amelior, voor twee certificaten ging: ISO 9001 en BRC/IoP.

Omniform (Waver) is gespecialiseerd in de productie van verpakkingen voor de voedingsnijverheid en de farmaceutica. Het bedrijf werkt met twee productiemethodes: spuitgieten en thermoformeren. Per dag produceert Omniform tussen de 700.000 en 1 miljoen stuks. Alle gebruikte materialen zijn 100% recycleerbaar. Het bedrijf kan ook bioplastics als grondstof aanbieden, maar de interesse van de klanten daarvoor brandt nog op een laag pitje. Bioplastics zijn immers tot drie keer duurder dan de klassieke plastics.
De KMO, die een drietal jaren geleden overgenomen is door een West-Vlaamse ondernemer, heeft steile groeiambities. Die moeten enerzijds worden waargemaakt door interne groei, anderzijds door acquisities. In 2010 werden twee bedrijven overgenomen: een complementair thermoforming bedrijf (Duton) in Roemenië en Transbox uit Olen.

Time to market

De Waverse fabriek (50 medewerkers) maakt slechts voor 20% standaardproducten, de rest is custom made. Bart Dupon, plant manager: “Onze sterkte is dat we zeer snel op de vraag van de klanten naar nieuwe producten kunnen reageren, eerst met tekeningen, dan met prototypes. Ons record is 48u. Mede door die snelheid zijn we het afgelopen jaar met 30% gegroeid. We hebben 250 nieuwe projecten gerealiseerd. In ons bedrijf gaat alle aandacht naar snelheid, vandaar het belang van zaken als lean, 5S (orde en netheid), en SMED (machineomstelling). Voortdurend houden we het onbereikbare single piece flow als uitdaging in het achterhoofd.”
Engineering is duidelijk belangrijk in de bedrijfsstrategie van Omniform. Maar er is ook kwaliteit. Bart Dupon: “Toen we het bedrijf overnamen bestonden er wel een aantal formele kwaliteitsprocedures, maar geen ISO 9001. Bovendien werden we, vooral vanuit de Engelse markt, geconfronteerd met het feit dat we geen BRC/IoP-certificaat konden voorleggen (BRC/IoP staat voor British Retail Consortium/Institute of Packaging, het certificaat dekt kwaliteit en voedselveiligheid af, nvdr). Omdat vooral de grote bedrijven certificaten vragen hebben we beslist er zo snel mogelijk voor te gaan.”

Analyse leidt tot verbetering

Daarbij bleek vooral BRC/IoP een zware klus. In functie van de voedselveiligheid moesten in de fabriek een aantal aanpassingen worden doorgevoerd, zoals het vervangen van de TL-lampen door exemplaren die tegen glasbreuk beveiligd zijn, het plaatsen van onbreekbare messen, enz.<br>

De meer administratieve kant van het certificatietraject (documenten, formulieren, procedures, …) werd toevertrouwd aan de nieuwe quality manager, Chelo De Arriba Vano, die ook zorgt voor de opleiding in kwaliteit van de nieuwe medewerkers: “Iedereen is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn werk, maar we voeren daarenboven twee keer per dag een kwaliteitscontrole uit via steekproeven.”<br>

De twee certificaten werden in anderhalf jaar behaald. “Gelukkig konden we rekenen op de steun van Amelior. We hebben samen het traject met de verschillende etappes vastgelegd, zij hebben ons bijvoorbeeld getoond hoe ons antwoord op de HACCP-eisen op papier kon worden vastgelegd, hoe bepaalde punten van de normen moesten worden geïnterpreteerd enz.,” aldus Bart Dupon. “Er is trouwens gebleken dat Amelior over een uitgebreid kennisnetwerk beschikt, waardoor ze zelfs voor de meest specifieke vragen de specialist in kwestie kunnen raadplegen.” <br>

Het opstellen van de procedures bleef zeker niet beperkt tot het vastleggen van de bestaande werkwijzen. “Het is maar als je de zaken analyseert dat je ziet waar het niet goed draait,” zegt Bart Dupon. “Er zijn dan ook heel wat aanpassingen gebeurd. Zo stelden we bijvoorbeeld vast dat we een machine voor zowel verpakkingen voor de voeding als voor verpakkingen voor de landbouw gebruikten, wat omwille van contaminatiemogelijkheden niet mag. Verder zijn een aantal procedures vereenvoudigd, makkelijker begrijpbaar gemaakt.”<br>

“En we hebben ook duidelijker omschreven en vastgelegd wie voor wat verantwoordelijk is,” vult Chelo De Arriba Vano aan.

Geen vragenlijsten meer

Het is duidelijk dat het bedrijf, onder meer door het certificatietraject, naar groter professionalisme en meer structuur is toegegroeid. “Maar we moeten er wel op letten dat zulks niet ten koste gaat van onze snelheid en onze flexibiliteit,” waarschuwt Bart Dupon. “En een andere zorg is dat de medewerkers de veranderingen die we doorvoeren kunnen volgen. De locomotief mag niet zonder zijn wagons vertrekken.”
Een belangrijk voordeel van de certificaten is dat Omniform niet langer geplaagd wordt door ellenlange vragenlijsten – hebt u dit, hebt u dat - die klanten wekelijks doorsturen. Bart Dupon: “En dat zijn vragenlijsten van dertig tot zestig bladzijden. Ook de intensiteit van de klantenaudits is afgenomen.”
Overigens wil Omniform in de toekomst nog andere aspecten van de bedrijfsvoering via certificaten afdekken: milieu via ISO 14001 en veiligheid via Ohsas 18001.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.