Overgangsbepalingen van ISO9001:2008 naar ISO9001:2015

februari 2016

Dit artikel brengt klaarheid in de overgangsbepalingen die van kracht zijn nu er een nieuwe versie is gepubliceerd. Hoeveel tijd is er om de upgrade naar ISO9001:2015 te doen en wat indien u nog geen certificaat heeft en nu de stap zet naar ISO-certificatie?

Drie jaar de tijd

ISO heeft bepaald dat er een overgangsperiode is van drie jaar vanaf de publicatie van de ISO9001:2015. Concreet betekent dit dat ISO9001:2008-certificaten in september 2018 ongeldig worden. U moet dus de overstap maken voor deze datum, indien u vandaag een ISO9001:2008 certificaat heeft.

Het kan ook vroeger

Indien u vroeger wil overstappen, dan kan dit uiteraard, bij elke hercertificatie-audit kan u aanvragen om de audit uit te voeren ten opzichte van ISO9001:2015. Dan wordt u een certificaat uitgereikt conform ISO9001:2015, dat op zijn beurt drie jaar geldig is, volgens het reguliere schema.

Er niet klaar voor? Wacht niet te lang!

U kan bij een hercertificatie de komende tijd nog steeds ervoor kiezen gecertificeerd te worden ten opzichte van ISO9001:2008. Weet dan wel dat het uitgereikte certificaat steeds als einddatum september 2018 zal dragen, en dat de geldigheid dus korter is dan drie jaar.

Hoe dichter we komen bij september 2018, hoe minder aangewezen het is hiervoor te kiezen, want dit betekent dat u in september 2018 sowieso een extra certificatie-audit dient te ondergaan.

Voor het eerst certificeren?

Bent u momenteel bezig met het implementeren van een ISO9001-systeem en wordt u voor het eerst gecertificeerd? Dan kan u tot februari 2017 ervoor kiezen dit te doen ten opzichte van ISO9001:2008. Weet dan wel dat ook hier geldt dat de einddatum steeds september 2018 zal zijn, met het nadeel van een kortere geldigheid tot gevolg.

Praat met uw certificatie-instelling

De regels zoals hierboven aangegeven zijn de officiële richtlijnen van ISO. Het is echter mogelijk dat uw certificatie-instelling iets anders te werk gaat. Bespreek dit daarom goed met uw certificatie-partner, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Ondersteuning nodig?

Amelior biedt een ruim scala aan worskhops aan rond de nieuwe norm en meer specifiek over de wijzigingen ten opzichte van de nieuwe versie.

Daarnaast ondersteunen we ook met raad en daad ter plaatse in uw bedrijf of kunnen we optreden als auditor binnen uw planning van (verplichte) interne audits en op die manier de verbetermogelijkheden binnen uw systeem detecteren.

Voor meer informatie kan u steeds via onderstaande knop de auteur contacteren.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.