Opleiding vertrouwenspersoon bij PepsiCo - Getuigenis

mei 2018

Victor, Lynn en Michel van Pepsico

Bij PepsiCo in Zeebrugge werken er een 300-tal medewerkers in een volcontinu productie omgeving. Lynn leidt de werkgroep ‘Psychosociaal Welzijn’ met de vertrouwenspersonen*. "Wij kozen ervoor om in elke ploeg een vertrouwenspersoon op te leiden zodat de drempel om iemand aan te spreken minder groot is. Dat er diversiteit binnen de groep vertrouwenspersonen is vonden wij zeer belangrijk, zo willen we ervoor zorgen dat iedereen iemand kan vinden waar hij/zij zich het meest comfortabel bij voelt.”

 

 

Diversiteit bij de Vertrouwenspersonen

Lynn Monteyne (Jr. HR Business Partner) , Michel Saelens (Lean,Capability & Security Coordinator) en Victor Cools (Machineoperator) volgden de opleiding tot vertrouwenspersoon bij Amelior. Elk vanuit zijn eigen invalshoek en taak binnen het bedrijf, maar allemaal met groot enthousiasme. 

Victor Cools heeft als machineoperator al heel wat ervaring met verschillende ploegen. Door de jaren heen legde hij veel contacten met collega’s en werd voor zijn luisterend oor gewaardeerd. “ Ik voelde dat ik voor velen een aanspreekpunt was, maar ik wou graag mij hierin bijscholen en groeien. Mij verdiepen in gesprekstechnieken en conflicthantering bijvoorbeeld vond ik een mooie stap vooruit voor mezelf én mijn collega’s. “

En ook Michel heeft al heel wat wateren doorzwommen bij PepsiCo. Hij kent de mensen op de werkvloer en ook hun uitdagingen. Zijn coachende aanpak nodigde collega’s vaak uit om met hem in gesprek te komen. “Spanningen, zowel op het werk als ook in de privésfeer, moeten kunnen uitgesproken worden” vind hij. “Bij PepsiCo is de open communicatie heel belangrijk. En de vertrouwenspersonen zijn één van de vele kanalen die collega’s gebruiken om te communiceren.”

 

Welzijn van de medewerkers

PepsiCo investeert in het welzijn van de medewerkers. Een snel veranderende omgeving brengt regelmatig spanningen met zich mee. “In zo’n situaties werkt je denkvermogen niet steeds op een rationele manier en zo wordt een neerwaartse spiraal ingezet die ook invloed heeft op de kwaliteit van je werk. Dit willen we echt vermijden, daarom zetten we vertrouwenspersonen zeer bewust in” vertelt Lynn.

Waarom koos PepsiCo voor Amelior voor deze cursus?

“We werken al langer samen met Amelior en zijn tevreden op inhoudelijk vlak als qua service van Amelior. Daarom viel onze beslissing ook snel om de opleiding vertrouwenpersonen ook te volgen bij hen” zegt Lynn. “We zijn fan van de manier van opleiden. Verschillende sprekers, o.a. een advocaat,  een acteur  ... kwamen langs en brachten op een interactieve manier hun expertise over” vult Michel aan.  Victor vond dat er behoorlijk wat tijd besteed werd aan de theorie. “Maar” zegt hij “er werd nog meer tijd vrijgemaakt om gesprekstechnieken te oefenen, cases of moeilijke situaties uit te wisselen met de andere studenten en dit maakt de opleiding zo leerrijk!”.

Alle drie zijn het erover eens: “Wij zijn perfect voorbereid om onze rol als vertrouwenspersoon binnen de onderneming onderbouwd op te nemen! “


* Lynn volgde de opleiding tot Vertrouwenspersoon als leider van de werkgroep. Zij zal niet als vertrouwenspersoon fungeren, dit is niet toegelaten als je op de personeelsdienst werkt. 

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...