Ondersteuning voor uw energiemanagement

augustus 2008

Voortaan staat Amelior organisaties bij om via deskundig advies en opleiding vorm te geven aan hun energiemanagement. Een greep uit ons aanbod.

Energie heeft als thema nooit meer in de belangstelling gestaan dan vandaag. Al is het maar door de steeds stijgende energieprijzen en de nefaste gevolgen voor ons klimaat. Overheden en bedrijven besteden dan ook meer en meer aandacht aan rationeel omgaan met energie. Amelior kan hen daarbij op diverse manieren helpen.

Opleidingen

Vooreerst is er natuurlijk de langlopende opleiding tot energiemanager die in het voorjaar van 2009 wegens succes reeds aan de derde editie toe zal zijn. In deze opleiding wordt een evenwichtige mix aangeboden van theoretische basisprincipes, technische aspecten en inzichten aangaande energiebeheer in gebouwen en industrie, praktijkgetuigenissen en wetgeving. Op deze manier worden de deelnemers optimaal voorbereid om de verantwoordelijkheid van energiemanager op te nemen in hun organisatie. Binnenkort zal er ook een kortlopende turbo-cursus van deze opleiding worden aangeboden voor milieucoördinatoren, onderhouds- en engineeringmedewerkers en andere geïnteresseerden in energiebeheer, waarbij de belangrijkste basisbegrippen en enkele praktijkvoorbeelden aan bod zullen komen. Aansluitend bij onze andere cursussen tot interne auditor zal er ook een cursus tot interne energieauditor worden aangeboden. Tot slot zullen er op opleidingsvlak ook regelmatig workshops en studiedagen worden georganiseerd rond actuele energietopics.
De opleiding tot interne energieauditor en ook algemene sensibilisatiesessies voor medewerkers aangaande rationeel omgaan met energie zullen tevens bedrijfsintern kunnen worden verzorgd.

Advies

Op het vlak van adviesverlening starten we met het uitvoeren van diverse audits. We onderscheiden een QuickScan gebouwen, een QuickScan industrie en een QuickScan energieboekhouding. Bij deze audits wordt via een actieplan de basis gelegd voor het verder uitbouwen van een energiemanagementsysteem en/of een energieboekhouding. Het energiemanagementsysteem zal worden uitgewerkt aan de hand van de EN 16001 norm voor EnergieManagementSystemen. Dit is een norm vergelijkbaar met ISO 14001, die via het doorlopen van de PDCA-cirkel technische en organisatorische verbeteringen op energiegebied wil realiseren en borgen. Uiteraard kan het energiemanagementsysteem worden geïntegreerd in de bestaande managementsystemen.
Meten is weten, dus is het in dit verband ook heel belangrijk dat Amelior u kan ondersteunen bij het uitwerken van een energieboekhouding.
Sinds kort is er voor deze nieuwe dienstverlening ook een consultant energiemanagement actief bij Amelior. Jan Lhoëst is industrieel ingenieur chemie – procestechnieken van opleiding en is na zijn studies actief geweest in een studiebureau voor rationeel energiegebruik. Hij startte daar als projectingenieur en voerde zo algemene energieaudits en ook voorbereidende gebouwstudies uit voor aansluiting op een energieboekhouding. Nadien werd hij product en sales manager. In die functie was hij onder andere verantwoordelijk voor het beheer van een Internet energieboekhouding en het projectmanagement en consultancy bij energiesoftwareontwikkeling.
Met het aanbieden van deze waaier aan opleidingen en consultancy op het vlak van energiemanagement hopen wij u nog beter te kunnen ondersteunen bij het verder verbeteren van uw organisatie, want dat is tenslotte waar Amelior voor staat.

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs