augustus 2012
Toen Ceca Belgium na de implementatie van ISO 50001 de balans opmaakte, bleek het energieverbruik beduidend te zijn verminderd na een aantal eerder kleine investeringen en quick wins.
Paul Bouchier, energie manager van het chemiebedrijf Ceca Belgium, volgde naar aanleiding van het Vlaamse Auditconvenant (zie kader) de langlopende opleiding energiemanagement bij Amelior. “Voor ons was de stap naar het energiemanagementcertificaat ISO 50001 vrij klein. Enerzijds had ik als eindwerk van de opleiding al een energieplan opgesteld. Anderzijds waren de energieaspecten al in de bestaande ISO-systemen geïntegreerd (het bedrijf is zowel ISO 9001, ISO 140001 als OHSAS 18001, en ISO 22000 gecertificeerd nvdr). Bijvoorbeeld op het vlak van verantwoordelijkheden, bevoegdheden, structuur, enz. Aan de bestaande indicatoren voor onder meer productie en veiligheid hebben we energie-indicatoren toegevoegd. Voor kwaliteit moet je een onderhoudsstructuurplan hebben, we hebben daar ook energie in geïntegreerd. Het enige echt zware werk dat nog restte was de energieaspectenanalyse. In feite was de ISO 50001-certificatie een valorisatie van het geleverde werk. En certificatie zorgt er ook voor dat het systeem behouden en verbeterd wordt.”
De bestaande opvolging van het energieverbruik werd tijdens het ISO 50001-traject sterk geoptimaliseerd. Via de procescomputer krijgt iedereen dagelijks rapporten met diverse gegevens. Op energievlak stonden daar vroeger de verbruiken in. Paul Bouchier: “Nu gaan we daar een stap verder in en signaleert het rapport bijvoorbeeld anomalieën in verbruik. Maandelijks wordt er in Excel nu ook een energierapport gemaakt dat niet alleen de gegevens bevat maar ook duidelijk maakt welke acties er moeten worden ondernomen. En verbetervoorstellen en energieverliesmeldingen worden nu op een meer gestructureerde manier behandeld en strikter opgevolgd.
Ceca Belgium voerde ook het gebruik van zogenaamde graaddagen in: zo kan men zien of een hoog verbruik al dan niet te wijten is aan de buitentemperatuur.
Ceca kreeg bij de certificatieaudit geen opmerkingen. Dat was mede te danken aan de pre-audit die Amelior verrichtte en die toch nog enkele kleine manco's aan het licht bracht. “Zo had ik bijvoorbeeld geen langetermijnvisie voorzien,” aldus Paul Bouchier.
De belangrijkste verbetering vindt Paul Bouchier dat iedereen nu energiebewust is, met als resultaat een massa ideeën rond energie- efficiëntie en energieverliesmeldingen. Kleine investeringen met grote payback en quick wins hebben geleid tot een daling van 20 procent van het verbruik tussen 2009 en 2011. In het energiebeheersprogramma zijn overigens ook de utilities als “energie” gedefinieerd: N2, proceswater, demiwater.
Enkele belangrijke quick wins waren te danken aan:
Ceca is een dochteronderneming van de Franse Arkema Group, een wereldspeler in de specialty chemicals. Het bedrijf ontwikkelt en produceert adsorbentia, chemische tussenproducten en additieven.
Ceca Belgium (Zwijndrecht) telt 44 medewerkers die enkel core business activiteiten uitvoeren. Zaken als onderhoud, IT, HR enz. worden volledig uitbesteed.
De groep Arkema is actief in meer dan 40 landen en telt 15.700 medewerkers en 9 onderzoekscentra. Arkema realiseert een jaarlijkse omzet van € 5,9 miljard,
Ondernemingen die tot het Auditconvenant toetreden, laten vrijwillig een audit uitvoeren om hun energiebesparingspotentieel in kaart te brengen. Bovendien engageren zij zich om alle rendabele energiebesparende maatregelen effectief uit te voeren. Naast de winst van een lagere energiefactuur zullen de toegetreden bedrijven, op verzoek van de Vlaamse overheid, verlaagde heffingen verkrijgen qua accijnzen, bijzondere accijnzen, controleretributie en de bijdrage op de energie. Ook kunnen ze degressiviteit genieten op de federale bijdrage voor elektriciteit. Het Auditconvenant is gericht op middelgrote energie-efficiënte bedrijven, voor grote bedrijven bestaat een Benchmarkingconvenant
Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”
26/09/2019 -Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.
17/09/2019 -Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.