september 2014
Deze Vlarem-trein 2013 wijzigt diverse besluiten, waaronder Vlarem I en II en zijn bijlagen alsook het Vlarel (Vlaams reglement inzake erkenningen betreffende het leefmilieu). Het maakt de Vlaamse milieuwetgeving conform met de nieuwe etikettering van producten volgens de CLP-verordening. Ook op vlak van veiligheid is er een impact, gezien de omzetting van de Seveso III-richtlijn, de geactualiseerde brandvoorschriften voor schouwspelzalen en muziekactiviteiten en de risicotoetsing voor LPG-tankstations.
Naast de Vlarem trein 2013 is er ook de publicatie van de nieuwe Vlarem III. Door de publicatie van het ‘Besluit van de Vlaamse Regering houdende bijkomende algemene en sectorale milieuvoorwaarden voor GPBV-installaties' wordt er een nieuw deel aan Vlarem toegevoegd. Deze Vlarem III is enkel gericht op GPBV-inrichtingen. Hierbij staat GPBV voor geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging. GPBV-inrichtingen hebben een "X" in de 4e kolom van de indelingslijst van bijlage 1 van VLAREM I. Ook in bijlage I van het nieuwe besluit vinden we de lijst met alle activiteiten die onder de bepalingen van het toepassingsgebied van GPBV vallen. Op Europees niveau is GPBV omgezet in de Richtlijn Industriële Emissies (RIE). Via de Vlarem trein 2012 werden al heel wat voorwaarden uit de RIE omgezet in Vlaamse wetgeving. Een van de voornaamste doelen van de RIE-richtlijn is het verankeren van de Best Beschikbare Technieken (BBT). GPBV-installaties moeten nu binnen de vier jaar na publicatie verplicht voldoen aan nieuwe BBT-conclusies. De BBT-conclusies vormen immers de referentie voor de vaststelling van de vergunningsvoorwaarden. Voor twee sectoren, de ijzer- en staalindustrie en de glasindustrie, komen deze BBT-conclusies al meteen in Vlarem III terecht.
De voornaamste wijzigingen van de Vlarem trein 2013 kunnen als volgt worden samengevat:
1 Omzetting van de Seveso III-Richtlijn, dit is richtlijn 2012/18/EU betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. Deze wijzigingen zijn van toepassing vanaf 1 juni 2015 gezamelijk met de inwerkingtreding van de CLP-verordening.
2 Gedeeltelijke omzetting van de Energie-efficiëntie-Richtlijn, dit is de richtlijn 2012/27/EU. Deze richtlijn schept een gemeenschappelijk kader van maatregelen ter bevordering van energie-efficiëntie in de Europese Unie om de 20%-doelstelling inzake energie-efficiëntie te realiseren. Grote bedrijven (meer dan 250 werknemers of omzet van 50 miljoen € of balanstotaal van 46 miljoen €) moeten periodiek een energieaudit laten uitvoeren. Eerste energieaudit op te maken voor 1 december 2015. Vrijgesteld zijn o.a. de energie-intensieve bedrijven met een benchmarkconvenant/ energiebeheers-overeenkomst, een ISO 50 001 certificaat, …
3 Het conformeren van VLAREM met de volgende Europese verordeningen
4 Omzetting van de conclusies van de laatste Vlaamse BBT-studies (best beschikbare technieken) Sinds de Vlaremtrein 2011 wordt er bij elke Vlarem-wijziging werk gemaakt om de laatste nieuwe BBT-studies telkens systematisch te vertalen naar het Vlarem. Dit maal zijn dat de BBT's voor de houtverwerkende nijverheid, de droogkuis, de laboratoria en de (mest)covergistingsinstallaties.
5 Uitvoering van studies die resulteren in update van veiligheidsaspecten
6 kleinere aspecten zoals wijziging aan het hoofdstuk "opvulling met niet-verontreinigde uitgegraven bodem". Nieuwe regels om stabiliteitsproblemen te voorkomen in ontginningen werden reeds ingevoerd met Vlarem-trein 2012. Aangepaste regels worden nu ook opgenomen voor het opvullen van de groeves met niet-verontreinigde grond.
Verbranding van biomassa-afval in open lucht en in residentiële houtkachels : het verbod op verbranding in open lucht wordt ingeschreven in Vlarem, uitgezonderd voor welomschreven doeleinden.
Deze wijzigingen treden in werking 10 dagen na publicatie. Behalve wat de wijzigingen ten gevolge van CLP betreft, deze treden in werking op 1 juni 2015. Voor de strenger wordende voorschriften voor bestaande inrichtingen zijn er wel overgangsbepalingen voorzien.
Meer info
Amelior staat klaar om u bij te staan voor het bekijken van de impact van deze wetswijziging op uw situatie. Door het samenstellen en indienen van het juiste dossier bij de bevoegde (milieu-)overheid, zorgen we ervoor dat u weer lange tijd op uw 2 oren kan slapen. Aanvullend kunnen we daarbij de conformiteit van uw opslag bekijken, zowel vanuit milieu- (denk aan inkuiping of keuring van vaste tanks) als veiligheidsoogpunt (verplichtingen i.v.m. brandweerstand bij opslag van ontvlambare of brandbare stoffen). Zonder te vergeten dat u bij Amelior ook terecht kan voor opleidingen rond chemische stoffen, zoals deze van de chemische basisbegrippen, CLP, de nieuwe veiligheidsinformatiebladen begrijpen, …
Wat doe je als je geen specifieke voorkennis HR hebt en dan toch in de personeelsafdeling van een bedrijf terecht komt? Je kan je proberen te beredderen of je kan een praktijkgerichte opleiding volgen om je kennis bij te schaven.
05/02/2019 -Zeventien jaar geleden deed Amelior-consultant Thierry Uyttenhove eigenhandig een doorstart van het domein “veiligheid & welzijn op het werk” dat later samengebracht werd in 1 HSE domein . Intussen werd het team mooi uitgebreid, komen cursisten van heinde en verre naar Amelior om de opleiding preventieadviseur te volgen en geeft men jaarlijks HSE-advies aan tientallen organisaties. Tijd om kennis te maken met Thierry.
31/01/2019 -Onze consultants en trainers stelden we hier eerder al eens aan je voor, maar wie houdt Amelior achter de schermen draaiende? Maak kennis met Laura Vanneste en Nele Buyse, de drijvende krachten van het Team People.