Geweldloze communicatie - een cursiste vertelt

februari 2019

Geweldloze communicatie - een cursiste vertelt

“Praat jij nog of communiceer jij al?” Met deze titel trok de e-mail van Amelior meteen mijn aandacht. Want de vraag is terecht: wij praten veel, maar verwoorden we onze boodschap wel altijd op een goede manier, zodat anderen horen wat we zeggen en niet enkel hoe we iets zeggen? Maken we voldoende duidelijk wat we nu eigenlijk van onze gesprekspartner verwachten?

In mijn geval was het antwoord op deze vragen “neen”. Of toch minstens “niet altijd”. Daarom was mijn interesse voor de training “Geweldloze communicatie op de werkvloer” gewekt. Want deze training beloofde me bewust te maken van mijn communicatiestijl en me tips aan te reiken om hierin te groeien.

De training werd gegeven door Ilse Claes. Zij is een ervaren docent in communicatie en hanteert voor deze training het model “Geweldloze communicatie” van Marshall Rosenberg. Hoewel de training gebaseerd is op een theoretisch model, is de aanpak zeer interactief. Aan de hand van concrete oefeningen, licht Ilse Claes de concepten toe. De oefeningen en rollenspelen zijn origineel waardoor de concepten langer blijven hangen. In de training wordt met een beperkt aantal deelnemers gewerkt waardoor je vaak aan bod kan komen en er veel ruimte is om eigen ervaringen en voorbeelden te delen.

De docente heeft een gedreven aanpak en heeft er aandacht voor dat iedereen aan bod komt en zich goed blijft voelen tijdens de oefeningen.

Door deze training heb ik een aantal concrete handvaten om mijn communicatiestijl te verbeteren en aan te passen aan de situatie. Dit komt zowel in professionele als privé context dagelijks van pas. Ik  kan de opleiding warm aanbevelen aan iedereen die net zoals ik vaak vergadert en zijn of haar boodschap nog niet altijd goed weet te verpakken. 


Anneleen Cosijn is portfoliobeheerder aankoopcentrale bij Het Facilitiair Bedrijf Vlaamse Overheid

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.