Geweldloze communicatie - een cursiste vertelt

februari 2019

Geweldloze communicatie - een cursiste vertelt

“Praat jij nog of communiceer jij al?” Met deze titel trok de e-mail van Amelior meteen mijn aandacht. Want de vraag is terecht: wij praten veel, maar verwoorden we onze boodschap wel altijd op een goede manier, zodat anderen horen wat we zeggen en niet enkel hoe we iets zeggen? Maken we voldoende duidelijk wat we nu eigenlijk van onze gesprekspartner verwachten?

In mijn geval was het antwoord op deze vragen “neen”. Of toch minstens “niet altijd”. Daarom was mijn interesse voor de training “Geweldloze communicatie op de werkvloer” gewekt. Want deze training beloofde me bewust te maken van mijn communicatiestijl en me tips aan te reiken om hierin te groeien.

De training werd gegeven door Ilse Claes. Zij is een ervaren docent in communicatie en hanteert voor deze training het model “Geweldloze communicatie” van Marshall Rosenberg. Hoewel de training gebaseerd is op een theoretisch model, is de aanpak zeer interactief. Aan de hand van concrete oefeningen, licht Ilse Claes de concepten toe. De oefeningen en rollenspelen zijn origineel waardoor de concepten langer blijven hangen. In de training wordt met een beperkt aantal deelnemers gewerkt waardoor je vaak aan bod kan komen en er veel ruimte is om eigen ervaringen en voorbeelden te delen.

De docente heeft een gedreven aanpak en heeft er aandacht voor dat iedereen aan bod komt en zich goed blijft voelen tijdens de oefeningen.

Door deze training heb ik een aantal concrete handvaten om mijn communicatiestijl te verbeteren en aan te passen aan de situatie. Dit komt zowel in professionele als privé context dagelijks van pas. Ik  kan de opleiding warm aanbevelen aan iedereen die net zoals ik vaak vergadert en zijn of haar boodschap nog niet altijd goed weet te verpakken. 


Anneleen Cosijn is portfoliobeheerder aankoopcentrale bij Het Facilitiair Bedrijf Vlaamse Overheid

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

10/04/2019 - De Paepe Dirk - Canoot Patrick

De nieuwe FMEA voor Automotive is er!

Het bleek reeds vele jaren een pijnpunt te zijn in de automobielsector: Risicoanalyse in product- en procesdesign stuitte op de verschillende interpretatie volgens AIAG voor de Noord-Amerikaanse OEM’s (Original Equipment Manufacturer) en VDA voor de Duitse OEM’s. Vooral met de verschillende manieren om scores aan de risico’s toe te kennen werd nogal eens geworsteld.

09/04/2019 - De Witte Franky

Nieuwe lijst van geharmoniseerde normen in het kader van de machinerichtlijn 2006/42/EG.

Op 19 maart publiceerde het ‘Official Journal of the European Union’ het uitvoerings-besluit van 18 maart 2019 ((EU) 2019/436) van de Europese Commissie. Dit uitvoeringsbesluit is ter ondersteuning van machinerichtlijn 2006/42/EG van het Europees Parlement en de Europese Raad. Hierin zit ook een nieuwe lijst van geharmoniseerde normen onder de machinerichtlijn 2006/42/EG.

05/04/2019 - Engels Pascal

Vijf verborgen productiviteitsdoders die organisaties moeten vrezen

Het verhogen van de productiviteit is in tijden van hevige concurrentie en een drang naar meer efficiëntie van cruciaal belang voor onze hedendaagse organisaties. Er zijn veel manieren om dit te bereiken. Eén groep wordt in deze vaak genegeerd: het aanpakken van de stille productiviteitsdoders die prestaties van medewerkers laten ontsporen. Wat zijn ze en waarom zijn ze zo moeilijk te herkennen? Wij vertellen u wat u moet weten, zodat u deze problemen kan aanpakken