Smartphone? Tablet? PC?

maart 2013

In de huidige mobiele wereld worden we om de oren geslagen met PC's, tablets en smartphones. Wie ziet door het bos nog de bomen? Welk instrument is nu het meest ideale om een job goed te kunnen uitoefenen? En moeten we een verschil maken tussen commerciële mensen, managers, IT-ers en andere profielen?

Veel mensen hebben het moeilijk om de drie bovenvermelde toestellen een plaats te geven binnen hun werk. Met meestal de tablet in het midden worden ze heen en weer geslingerd tussen de twee andere. Heb ik nog wel een smartphone nodig als ik een tablet gebruik? Kan die tablet mijn pc vervangen? Help!
Men verwacht in feite een vereenvoudiging door eliminatie. Maar daarvoor moeten we eerst leren deze diverse werkinstrumenten op een correcte manier te gebruiken. Want in de meeste gevallen leidt het uitschakelen van één of meerdere van de apparaten niet tot die vereenvoudiging.

Continu versus flitsend werk

Een pc is een instrument voor het continue werk. U hebt een taak waarvan u vermoedt dat die minstens een half uur of meer van uw tijd in beslag zal nemen. Dan gebruikt u de pc. Daar hebt u een volwaardige software die weergegeven wordt op een groot scherm en draait op een krachtige processor, met daarbij geschikte invoermogelijkheden als toetsenbord en muis.
De smartphone is net het tegenovergestelde. Die gebruikt u naast het bellen vooral om op de hoogte te blijven wat er om u heen gebeurt. Snel even de laatste e-mails checken, agendapunten nagaan en binnengekomen meldingen lezen op het kleine scherm, dat u vlug kan bovenhalen en snel weer wegsteken. We noemen dat flitsend werk, dat u toelaat de controle te behouden over uw algemene workflow.
Alles wat daartussen ligt is best op een tablet te doen. Dat is dus het tussendoorwerk: mediaconsumptie en browsen. Daarvoor werd het toestel eigenlijk ontworpen. Maar professioneel is het ook uitermate geschikt om onder andere mee te noteren tijdens vergaderingen en documenten te annoteren. Het toestel is licht en groot genoeg om voornamelijk op verplaatsing comfortabel mee te werken, maar is net niet zo handelbaar als een kleine smartphone.
Het is dus kwestie om de juiste balans te vinden tussen deze apparaten en ze perfect met elkaar te laten synchroniseren, wat inderdaad niet evident is. Als u daarin slaagt, dan zult u merken dat een extra toestel geen last zal zijn, maar wel een vereenvoudiging en verlichting van uw werkdruk.

Joris DE SUTTER is Industrieel Ingenieur, maar dat heeft hem nooit belet technische materie steeds op een verstaanbare manier over te brengen naar elk publiek. Hij is reeds van vóór 2007 actief in alles wat met de mobiele werkomgeving te maken heeft en concentreert zich voornamelijk in het geven van trainingen rond het efficiënt gebruik van allerhande smartphones, tablets, ... van eender welk platform. Over Android heeft hij reeds 4 boeken geschreven, maar hij gebruikt even graag de concurrerende producten van Apple en Microsoft en weet zo op een objectieve wijze het onderscheid tussen alle voor- en nadelen weer te geven. Daarnaast verricht hij ook consultancy op het gebied van Enterprise Mobility Management en alles wat daarmee te maken heeft.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...