Elk nadeel hep ze voordeel

juni 2014

N/A

Graag deel ik met jullie het verhaal van Charlie Boswell. Charlie was een bekend American Football speler in de jaren '40 van de vorige eeuw. Zijn carrière werd onderbroken toen hij werd opgeroepen om te dienen in W.O. II. Hij werd zwaargewond toen hij een soldaat redde uit een brandende tank en bleef uiteindelijk blind. C

harlie bleef niet bij de pakken zitten, maar bouwde zijn leven terug op, als zakenman én ook als sportman. Hij begon immers met een sport waarvan hij nooit gedacht had dat hij die ooit zou beoefenen, zelfs niet als ziende atleet: golf!

Hij zette door en werd er zo goed in dat hij Nationaal Kampioen Blindengolf werd. Meer nog, in zijn carrière won hij die titel 13 keer, naast een hele reeks nationale en internationale tornooien. In 1958 werd hij geëerd met de Ben Hogan Award, genoemd naar één van de persoonlijke idolen van Charlie. Op de uitreiking van deze Award kreeg Charlie de kans om voor het eerst zijn grote voorbeeld te ontmoeten. Ook Ben Hogan sprak zijn bewondering uit voor de moed en het doorzettingsvermogen van Charlie Boswell.

Tijdens het gesprek vroeg Charlie aan Ben Hogan of hij hem de eer wou bewijzen om samen een rondje golf te spelen. Hogan accepteerde onmiddellijk en zei dat het ook voor hem een hele eer zou zijn.

Toen flapte Charlie eruit: “Zullen we voor geld spelen?”

“Ach, ik kan toch niet voor geld spelen tegen u, dat zou niet eerlijk zijn!”, antwoordde Hogan.

“Komaan, 1000$ per hole”, drong Charlie aan.

“Maar neen, wat zouden de mensen wel van mij denken als ik misbruik maak van uw beperking?”

“Beetje bang, Mr. Hogan?”

Geïrriteerd antwoorde Hogan: “OK, je moet het zelf weten, zeg maar waar en wanneer!”

Toen zei Charlie: “Afspraak op de eerste tee om … middernacht!”

Het heeft weinig zin om te klagen over je beperkingen, noch als persoon, noch als organisatie. Er is altijd wel iemand of een concurrent die meer middelen heeft, of betere contacten, of meer ervaring. De kunst bestaat erin te weten waar je beperkingen liggen, die te aanvaarden als ze niet te vermijden zijn en dan actief te werken om omstandigheden te creëren waarin de beperking een sterkte kan worden.

Of, zoals Johan Cruijff ooit sprak: “Elk nadeel hep ze voordeel”.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.