Elk nadeel hep ze voordeel

juni 2014

N/A

Graag deel ik met jullie het verhaal van Charlie Boswell. Charlie was een bekend American Football speler in de jaren '40 van de vorige eeuw. Zijn carrière werd onderbroken toen hij werd opgeroepen om te dienen in W.O. II. Hij werd zwaargewond toen hij een soldaat redde uit een brandende tank en bleef uiteindelijk blind. C

harlie bleef niet bij de pakken zitten, maar bouwde zijn leven terug op, als zakenman én ook als sportman. Hij begon immers met een sport waarvan hij nooit gedacht had dat hij die ooit zou beoefenen, zelfs niet als ziende atleet: golf!

Hij zette door en werd er zo goed in dat hij Nationaal Kampioen Blindengolf werd. Meer nog, in zijn carrière won hij die titel 13 keer, naast een hele reeks nationale en internationale tornooien. In 1958 werd hij geëerd met de Ben Hogan Award, genoemd naar één van de persoonlijke idolen van Charlie. Op de uitreiking van deze Award kreeg Charlie de kans om voor het eerst zijn grote voorbeeld te ontmoeten. Ook Ben Hogan sprak zijn bewondering uit voor de moed en het doorzettingsvermogen van Charlie Boswell.

Tijdens het gesprek vroeg Charlie aan Ben Hogan of hij hem de eer wou bewijzen om samen een rondje golf te spelen. Hogan accepteerde onmiddellijk en zei dat het ook voor hem een hele eer zou zijn.

Toen flapte Charlie eruit: “Zullen we voor geld spelen?”

“Ach, ik kan toch niet voor geld spelen tegen u, dat zou niet eerlijk zijn!”, antwoordde Hogan.

“Komaan, 1000$ per hole”, drong Charlie aan.

“Maar neen, wat zouden de mensen wel van mij denken als ik misbruik maak van uw beperking?”

“Beetje bang, Mr. Hogan?”

Geïrriteerd antwoorde Hogan: “OK, je moet het zelf weten, zeg maar waar en wanneer!”

Toen zei Charlie: “Afspraak op de eerste tee om … middernacht!”

Het heeft weinig zin om te klagen over je beperkingen, noch als persoon, noch als organisatie. Er is altijd wel iemand of een concurrent die meer middelen heeft, of betere contacten, of meer ervaring. De kunst bestaat erin te weten waar je beperkingen liggen, die te aanvaarden als ze niet te vermijden zijn en dan actief te werken om omstandigheden te creëren waarin de beperking een sterkte kan worden.

Of, zoals Johan Cruijff ooit sprak: “Elk nadeel hep ze voordeel”.