Vijf gemakkelijke manieren om je manager te helpen zijn/haar job te doen

juni 2017

Vijf gemakkelijke manieren om je manager te helpen zijn/haar job te doen

Lijnmanagement is een hondenstiel. Beeldt u zich in wat het voor uw manager moet betekenen om er te proberen voor te zorgen dat u wordt ondersteund, u betrokken en gemotiveerd te houden en u te waarderen en erkennen als een individu Dat alles naast het zich dagelijks richten op de organisatorische doelstellingen. En dat alles voor dezelfde prijs.

Als je het leven van je manager gemakkelijker wil maken, kan dat op diverse manieren. En in feite, komt het je ook goed van pas om misschien later zelf wel leidinggevende te worden.

Vijf manieren om je manager te helpen

1. Begrijp hun doelen: organisaties functioneren goed als alle doelstellingen op elkaar zijn afgestemd. Als je weet wat de baas van je baas van hem verwacht, zal het gemakkelijker te begrijpen zijn wat jouw baas van jou verwacht. Alles is immers met elkaar gelinkt. Het zal het mogelijk maken om gemakkelijker met elkaar in gesprek te gaan, elkaar beter te begrijpen en het wederzijds vertrouwen te verhogen.

2. Vergeet de gouden regel niet: de grootste fout die men in een organisatie kan maken is er geen te maken of ze weg te moffelen en er niet over te spreken. Als je baas je niet kan vertrouwen en begint te vermoeden dat er dingen verzwegen of gecamoufleerd worden, zullen ze zich bij elke interventie van jou vragen stellen en zich afvragen wat de werkelijke betekenis is. Door openheid en eerlijkheid vanaf dag één, zal er vertrouwen zijn.

3. Doe altijd wat je zegt te gaan doen: wanneer mensen hun beloftes nakomen, ontstaat beetje bij beetje het nodige vertrouwen. In het omgekeerde geval wordt vertrouwen vernietigd. Kan je iets niet doen, verbind je er dan ook niet toe! Geef de nodige uitleg waarom en spreek een efficiënte planning af om wel te leveren wat van je gevraagd wordt.

4. Begrijp hun stijl: al te vaak hebben we het over “goede” en “slechte” managers zonder evenwel te proberen te begrijpen wat hun persoonlijke stijl is. Verkiezen ze schriftelijke of mondelinge communicatie? Willen ze van dichtbij gebriefd worden over projecten of niet? Begrijp hoe je baas werkt en je zal zelf effectiever kunnen gaan werken omdat jouw taken gealligneerd zijn met zijn verwachtingen. Vertrouwen en empowerment zullen toenemen.

5. Wees betrouwbaar en werk oplossingsgericht: voor een leidinggevende is het een hele geruststelling te weten dat zijn mensen oplossingsgericht werken maar ook heel kort op de bal kunnen spelen indien en waar nodig. Wanneer je baas je gaat zien als een wegloper van problemen of als iemand die zijn kop in het zand steekt, zal het moeilijk zijn je te vertrouwen of je meer verantwoordelijkheden te geven. Toon maturiteit, ervaring en karaktersterkte. Geef oplossingen en maak geen problemen.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.