Vijf gemakkelijke manieren om je manager te helpen zijn/haar job te doen

juni 2017

Vijf gemakkelijke manieren om je manager te helpen zijn/haar job te doen

Lijnmanagement is een hondenstiel. Beeldt u zich in wat het voor uw manager moet betekenen om er te proberen voor te zorgen dat u wordt ondersteund, u betrokken en gemotiveerd te houden en u te waarderen en erkennen als een individu Dat alles naast het zich dagelijks richten op de organisatorische doelstellingen. En dat alles voor dezelfde prijs.

Als je het leven van je manager gemakkelijker wil maken, kan dat op diverse manieren. En in feite, komt het je ook goed van pas om misschien later zelf wel leidinggevende te worden.

Vijf manieren om je manager te helpen

1. Begrijp hun doelen: organisaties functioneren goed als alle doelstellingen op elkaar zijn afgestemd. Als je weet wat de baas van je baas van hem verwacht, zal het gemakkelijker te begrijpen zijn wat jouw baas van jou verwacht. Alles is immers met elkaar gelinkt. Het zal het mogelijk maken om gemakkelijker met elkaar in gesprek te gaan, elkaar beter te begrijpen en het wederzijds vertrouwen te verhogen.

2. Vergeet de gouden regel niet: de grootste fout die men in een organisatie kan maken is er geen te maken of ze weg te moffelen en er niet over te spreken. Als je baas je niet kan vertrouwen en begint te vermoeden dat er dingen verzwegen of gecamoufleerd worden, zullen ze zich bij elke interventie van jou vragen stellen en zich afvragen wat de werkelijke betekenis is. Door openheid en eerlijkheid vanaf dag één, zal er vertrouwen zijn.

3. Doe altijd wat je zegt te gaan doen: wanneer mensen hun beloftes nakomen, ontstaat beetje bij beetje het nodige vertrouwen. In het omgekeerde geval wordt vertrouwen vernietigd. Kan je iets niet doen, verbind je er dan ook niet toe! Geef de nodige uitleg waarom en spreek een efficiënte planning af om wel te leveren wat van je gevraagd wordt.

4. Begrijp hun stijl: al te vaak hebben we het over “goede” en “slechte” managers zonder evenwel te proberen te begrijpen wat hun persoonlijke stijl is. Verkiezen ze schriftelijke of mondelinge communicatie? Willen ze van dichtbij gebriefd worden over projecten of niet? Begrijp hoe je baas werkt en je zal zelf effectiever kunnen gaan werken omdat jouw taken gealligneerd zijn met zijn verwachtingen. Vertrouwen en empowerment zullen toenemen.

5. Wees betrouwbaar en werk oplossingsgericht: voor een leidinggevende is het een hele geruststelling te weten dat zijn mensen oplossingsgericht werken maar ook heel kort op de bal kunnen spelen indien en waar nodig. Wanneer je baas je gaat zien als een wegloper van problemen of als iemand die zijn kop in het zand steekt, zal het moeilijk zijn je te vertrouwen of je meer verantwoordelijkheden te geven. Toon maturiteit, ervaring en karaktersterkte. Geef oplossingen en maak geen problemen.