FDIS ISO45001 loopt vertraging op!

juni 2016

De eerste DIS versie van ISO 45001, de vervanger van OHSAS 18001, dé standaard voor goed management van Welzijn op het Werk is niet goedgekeurd. Daarmee is er niet langer zekerheid over het halen van de deadline (juni 2017) voor publicatie van de ISO45001.

Verschillende stadia

De ontwikkeling van een ISO standaard verloopt over verschillende fasen waarbij telkens een wereldwijde, ruime consultatieronde plaats vindt. De laatste fasen zijn DIS (Draft International Standard) – FDIS (Final Draft International Standard )en uiteindelijk goedkeuren van de nieuwe standaard.

Per stembeurt is 2/3 goedkeuring nodig en mag niet meer dan 25 % tegen stemmen.

Resultaat van de stemming

De stemming, recentelijk afgesloten (op 12 mei 2016) is negatief verlopen.

 Van de nationale ledenorganisaties van de International Organization for Standardization stemde 71% voor de DIS (o.m. het NEN), 28% tegen (o.m. NBN) en 1% onthield zich.

Er is veel commentaar (ruim 3000) gekomen op de eerste DIS-versie die op 12 februari 2016 is gepubliceerd. De internationale normcommissie voor ISO 45001 vergaderde van 6 tot 10 juni over deze commentaren. Opd ie meeting werd beslist een tweede DIS-versie uit te werken. De publicatie van de nieuwe ISO 45001-norm zal met zekerheid doorschuiven naar 2017. Midden november 2016 komt de tweede DIS-versie.

En verder?

Na een transitieperiode (januari/februari 2017) volgt een 2 maand durende revisie- en stemmingsperiode door de nationale standaard organisaties.

Eind april/begin mei 2017 volgt een beslissing door het TC 283 of naar een volgend stadium (de Final Draft International Standard (FDIS)) wordt overgegaan.

Verwachting is nu dat de standaard pas in het najaar 2017 zal gepubliceerd worden.

Meer weten?

Wil je meer weten over de ISO 45001? Tijdens onze studienamiddagen over de ISO 45001 licht Thierry Uyttenhove de nieuwe norm toe.

Als getraind lead auditor is Uyttenhove onder meer interne auditor OHSAS 18001/ISO 45001 – ISO14001.

Je kan ook meer lezen over de inhoud van DIS ISO45001 in een eerder verschenen artikel.

Op de hoogte blijven van onze opleidingen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Recente blogs

12/11/2019 - Amelior

Financial Management Expert Program - een cursist vertelt

Stephan Stremeersch is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Gent. In zijn huidige functie is hij vooral bezig met research in de farmaceutische sector, maar er zijn grote plannen. Stephan is betrokken bij een spin-off van een van de huidige projecten bij de UGent. Hij is een kei in zijn vakgebied maar de economische achtergrond mocht wat steviger zijn, vond hijzelf: “Ik zocht specifiek een opleiding die me een sterke kennis in financieel management zou geven. Een hands-on ervaring waarmee ik onmiddellijk aan de slag kon. Online kwam ik bij Amelior uit. Toen ook nog een collega Amelior aanbeval, wist ik wel dat het goed zat.”

26/09/2019 - Libbrecht Jan

Statistische software kiezen: JMP of Minitab?

Wie af en toe beroep doet op statistiek om inzicht te verwerven in data, zal al vastgesteld hebben dat Excel geen statistisch pakket is. Niet alleen is de standaard beschikbare “Analysis ToolPak” invoegtoepassing in Excel door weinigen gekend, maar vooral op het vlak van visualisatie, interpretatie en diepgang qua statistiek blijft de Excel gebruiker op zijn honger. Op de markt van statistische software is er een ruim aanbod aan degelijke pakketten. Twee daarvan zijn prominent aanwezig in de bedrijfswereld: Minitab en JMP.

17/09/2019 - Anckaert Pascal

Nieuw kwaliteits-en registratiemodel opent de deur naar 28 steunmaatregelen van de Vlaamse Overheid

Wie beroep wil doen op subsidies of steunmaatregelen vanuit het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse Overheid (WSE), Syntra Vlaanderen of VDAB, moet vanaf september 2019 werk maken van het voldoen aan het nieuwe kwaliteits- en registratiemodel dat vanaf dan in voege treedt.