Is de ladder nu verboden?

Rond het nieuwe KB over het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte bestaan heel wat misverstanden.
Veiligheid in de bouwsector

In Europa vallen jaarlijks 500.000 werknemers van een ladder, stelling of dak. Van die half miljoen slachtoffers overlijden er 1.000, raken 40.000 ernstig en 300.000 licht gewond. Onveilige hoge werkplekken of onveilige werkmethoden veroorzaken dus veel leed en ellende. Ook in Belgiƫ, al is en blijft het een globaal Europees probleem. Daarom heeft de Europese wetgever ook een specifieke richtlijn uitgevaardigd om deze problematiek te ondervangen.

De omzetting van deze richtlijn in Belgische recht, nl. het KB van 31 augustus 2005, formuleert een pak nieuwigheden i.v.m. het gebruik van arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte. Ook rond het werken met touwtechnieken werden een aantal specifieke eisen geformuleerd. Maar het nieuwe KB dringt vooral het gebruik van de ladder in de onderneming voor het werken op hoogte terug. Toch blijven er nog veel vragen over, gezien de nogal algemene formulering van bepaalde passages in dit KB.

Regelmatig hoort men doemdenkers zeggen dat het gebruik van ladders nu volledig verboden is. Maar dat is eigenlijk niet correct. Bij korte klussen of als een veiliger alternatief als een stelling of hoogwerker op een bepaalde plek niet mogelijk is, mag de ladder nog wel worden gebruikt. Er worden evenwel specifiekere eisen gesteld rond het veilig gebruik van o.a. ladders en stellingen. De overheid hoopt met deze maatregel het aantal ongevallen bij het werken op hoogte drastisch te kunnen terugdringen.
De maatregel is vooral van belang voor alle beroepen waarbij het gebruik van de ladder centraal staat: onderhoudstechniekers, schilders, schrijnwerkers, bouwvakarbeiders, installateurs, glazenwassers enz.v

Meer info?

Onze collega helpt je graag verder!

Pascal Anckaert
Pascal Anckaert
Managing Director