Zijn we wel goed bezig? Respecteren we de Europese Machinerichtlijn?

augustus 2016

Voor Pringles, een onderneming uit de Kellogg groep, verzorgde Amelior een 4-daagse opleiding rond de Europese Machinerichtlijn. Daardoor kregen de medewerkers de zekerheid dat ze de richtlijn begrijpen en correct kunnen toepassen.

Uit een rondvraag binnen de Pringles Central Engineering groep bleek dat er in de groep onvoldoende basiskennis rond de machinerichtlijnen aanwezig was. Als engineer, maar ook als machinebouwer, hadden de medewerkers het onbehaaglijk gevoel compleet de boot gemist te hebben en dachten ze niet volledig mee te zijn met de nieuwste wetgeving.

Opleiding aangepast aan specifieke behoeften

Pringles startte dan ook met een 4-daagse in-company training in samenwerking met Amelior. De opleiding was gebaseerd op de bestaande 5-daagse open opleiding Certified Expert in Machinery Safety. Samen met Bruno Degroof, Technical Safety Leader en Preventieadviseur van Pringles in Mechelen) paste Amelior de training aan de specifieke behoeften van Kellogg aan.
Om er zeker van te zijn dat iedereen mee was, vond de cursus zowel in het Nederlands als het Engels plaats en volgden ook Plant Engineering en HS&E (technische veiligheid) de opleiding. Een zware investering voor Kellogg en voor de deelnemers, maar wel eentje die onmiddellijk zijn rendement heeft bewezen.

Interactief en praktijkgericht

“De cursus gaf ons een zeer goede basis voor het herkennen, begrijpen en correct toepassen van de Europese Machinerichtlijn” klinkt het bij de deelnemers. Docent Franky De Witte van Amelior maakte de theorie duidelijk aan de hand van praktische voorbeelden. Er was tijdens de opleiding ook voldoende ruimte voor discussie tussen docent en engineers, waarbij enkele dagelijkse praktische vragen werden opgelost . En ook op het vlak van hergebruik van oudere machines en productielijnen, gaf de cursus een goed beeld van wat toegelaten is en wat niet.

Werkpunten

Paul Dewitte, technical safety system owner van Pringles Europe Central Engineering: “We hebben ook een link gelegd naar onze bestaande Pringles systemen in Mechelen (ORA, TCF, Kaizen, design reviews, PSI, ...) en specificaties (platformen, ladders, guarding, ...). Daardoor zijn we ervan overtuigd geraakt dat we het zo slecht nog niet doen en dat we wel degelijk veilige machines en installaties afleveren. Maar we moeten deze systemen nog verder updaten en vooral meer gestructureerd toepassen en documenteren. Ook de technische documentatie van onze toeleveranciers moet beter.”
Nog een werkpunt is het management of change. “Een veilige installatie afleveren is één ding, maar het zo ook houden is een andere. Bovendien moeten we elke wijziging, groot of klein, documenteren in onze Technical Construction File (TCF).”

Wat vinden de trainer en de deelnemers?

Franky De Witte, senior consultant en trainer van Amelior, is vol lof voor de cursisten van Kellogg/Pringles: “Ze waren elke opleiding stipt op tijd aanwezig en hebben voortdurend op een interactieve en participerende manier meegewerkt aan het succes van de opleiding. Als lesgever merk je dan niet alleen dat de cursisten een kennisboost krijgen, maar het geeft je ook voldoening dat je toch ook jouw steentje hebt kunnen bijdragen aan het veiligheidsbeleid van een onderneming zoals Kellogg.''

Jan Bleyen, Plant engineering Department Manager (Mechelen Plant): “Het feit dat onze Project managers interactief en participerend deelnamen bewijst de nood en het belang van deze opleiding. Machineveiligheid wordt op zich steeds belangrijker en complexer, zowel naar de intrinsieke veiligheid in functie van de risico's, als op vlak van de Europese regelgeving. Het is dan ook uiterst belangrijk dat wij allen als engineering up-to-date blijven en de richtlijnen strikt toepassen om zo bij te dragen aan het algemeen veiligheidsbeleid binnen onze site.”

Bruno Degroof, Technical Safety Leader en Preventieadviseur (Mechelen plant): ‘'De 4-daagse opleiding machineveiligheid was een voltreffer. De aanwezige collega's hebben ongetwijfeld meer inzicht verkregen in de machinerichtlijn, de impact ervan op hun dagelijkse projectwerk en de methodieken die binnen Pringles Mechelen beschikbaar zijn om de verwachtingen in te lossen. Terugkijkend op de gestelde vragen en de soms levendige discussies tussen de diverse aanwezige afdelingen ben ik ervan overtuigd dat het invullen van de verwachtingen rond machineveiligheid (CE, TCF, …) in de toekomstige projecten een stevige boost zal krijgen.''

Franky DE WITTE is ingenieur bouwkunde en heeft een licentie in de veiligheidstechnieken niveau I. Hij heeft een ruime praktijkervaring als consultant in het begeleiden van bedrijven naar betere veiligheidsprestaties of het optimaliseren van het veiligheidsbeleid. Alsook een passie voor risicoanalyse en in het bijzonder machineveiligheid. Als trainer heeft hij ervaring in diverse sectoren (metaalnijverheid, nutsbedrijven, openbare instellingen, voedingsindustrie, productie van verpakkingsmaterialen in kunststof, papier en karton, bouwmaterialen, ...).


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...