Opleiding tot preventieadviseur niveau I

augustus 2011

De hervorming van de opleiding tot preventieadviseur niveau I, opgelegd door het KB van 17 mei 2007, ligt al een tijdje achter ons. Hoog tijd om even achterom te kijken naar een geslaagde hervorming.

Het KB van 17 mei 2007 confronteert de inrichters van de opleiding met (wettelijk vastgelegde) leerdoelstellingen. Daarenboven werd de opbouw van de opleiding volledig hervormd. Een kandidaat volgt voortaan eerst een multidisciplinaire basisvorming, waarna de gespecialiseerde module tot preventieadviseur niveau I volgt. Bij Amelior worden volgens een zorgzaam samengestelde leskalender de basiscompetenties en vaardigheden bijgebracht om de job als preventieadviseur onmiddellijk op zich te kunnen nemen. Doordachte lesplannen en diverse leervormen zoals opdrachten en bedrijfsbezoeken zorgen voor het nodige inzicht.
De interactieve wijze waarop de lessen gegeven worden door ervaren docenten en het beschikken over cursusmateriaal dat handige bijlagen zoals formulieren en werkinstructies bevat, is een combinatie die zorgt voor onmiddellijke toepasbaarheid. Dit alles uiteraard zonder de theoretische onderbouw uit het oog te verliezen. De thematische bedrijfsbezoeken werken vaak als eye opener. Tijdens deze bezoeken worden cursisten geconfronteerd met andere visies en werkwijzen. Een leerpunt voor zowel onze cursisten als voor de organisatie die het bezoek organiseert. De mix aan deelnemers uit diverse sectoren werkt verrijkend. Niet alleen tijdens de ingebouwde intervisiemomenten wordt van gedachten gewisseld. Ook de open sfeer tijdens en na de opleiding zorgt meer dan eens voor een kruisbestuiving van opinies en idee├źn tussen onze diverse deelnemers.
In de net afgeronde opleiding hadden we cursisten uit de zorgsector, de automotive, chemie, bouw, overheden, nutsbedrijven en dienstensector. Het waren de deelnemers uit de organisaties Exxonmobil Chemical Belgium in Zwijndrecht en de Marinebasis van Zeebrugge die ons de kans gaven even bij hen achter de schermen te kijken. Unieke bezoeken bekeken door de bril van een medecursist. De sfeer was gemoedelijk en zeer open. Uiteraard waren dit niet de enige bezoeken tijdens de opleiding. De cursisten bezochten onder meer ook het PVI in Antwerpen, TE Connectivity in Oostkamp, Daikin in Oostende, Borealis in Kalloo, Eandis in Melle, Unilin Quickstep in Wielsbeke, EOC in Oudenaarde, de brandweer in Kortrijk en het machinepark van Howest in Kortrijk.
Inmiddels is de 1e editie afgerond en werden enkele mooie eindwerken afgeleverd. Proficiat aan de nieuwe lichting preventieadviseurs en succes! Onze tweede editie is reeds op volle kruissnelheid.
In september start Amelior terug met een specialisatiemodule tot preventieadviseur niveau I. Nieuw dit jaar is dat Amelior nu ook voorziet in de opleiding tot preventieadviseur niveau II. De opbouw van deze opleiding verloopt gelijklopend aan deze van de niveau I-opleiding. De cursist dient dezelfde multidisciplinaire basisvorming te doorlopen, waaraan de specialisatie tot preventieadviseur niveau II gekoppeld wordt. Waar de opleiding tot preventieadviseur niveau I 400 uur in beslag neemt, zal dit voor niveau II 210 uur zijn. Om het rijtje volledig te maken dienen we ook nog de opleiding preventieadviseur niveau III te vermelden, ook wel basisvorming veiligheid genoemd. Niet te verwarren met onze multidisciplinaire basisvorming: aantal uren en inhoud zijn niet te vergelijken. Schematisch kan u het onderscheid tussen de verschillende opleidingen tot preventieadviseur in onderstaande figuur terugvinden. Voortaan kan u terecht bij Amelior voor zowel de opleiding tot preventieadviseur niveau I, II en III. Misschien tot binnenkort?