Wie zijn onze experten? - Franky De Witte

Om ongevallen met machines te vermijden, riep Europa destijds de machinerichtlijn in het leven. Heeft u als productieleider of zaakvoerder vragen bij de toepassing ervan? Dan kan u op de expertise van Amelior rekenen. Collega Franky De Witte is al sinds 2005 expert in zijn vak en voerde dan ook al enkele honderden machine-analyses uit.
Franky De Witte

“Operatoren veiliger laten werken, dat geeft voldoening.”

Geboren op? 3 mei 1968
Burgerlijke staat? Getrouwd, 2 kinderen
Opleiding? Industrieel ingenieur bouwkunde, aangevuld met een licentie in veiligheidstechnieken niveau I
Wat doe je bij Amelior? “Ik geef opleidingen rond veiligheid in het algemeen en machineveiligheid in het bijzonder. Daarnaast coach en ondersteun ik preventieadviseurs en –diensten bij het uitbouwen van hun veiligheidsbeleid en het maken van risicoanalyses en/of technische constructiedossiers.”
Aan boord sinds? Augustus 2005
Hobby? Wandelen, vooral in de bergen. Trams en treinen fotograferen.

Waarom ben je consultant geworden?

“Mijn loopbaan ben ik gestart bij een preventie-instituut voor de bouwsector. Preventie-adviseurs kwamen er langs om vragen te stellen rond veiligheid. We maakten informatiebrochures, stelden veiligheidsnota's op en gaven opleidingen. Eigenlijk was ik toen al een beetje consultant. Mensen en organisaties helpen, dat zit in mijn natuur. In 2004 ben ik intern bij een bedrijf gaan werken, als preventieadviseur. In de korte tijd dat ik er was, heb ik toch enkele interessante projecten rond veiligheid en milieu kunnen opzetten.”

Wanneer kwam Amelior in beeld?

“Ik ken Amelior al sinds het prille begin van mijn carrière. Onder de collega-preventieadviseurs stond Amelior bekend als een professionele organisatie met zeer degelijke opleidingen. Bij mijn tweede werkgever heb ik dat ook zelf kunnen ervaren. De opleiding kwaliteitsmanagement die ik er mocht volgen, overtrof al mijn verwachtingen. Toen één van de trainers liet vallen dat Amelior enkele nieuwe collega’s rond veiligheid en milieu zocht, heb ik niet lang getwijfeld. Ik heb gesolliciteerd en korte tijd later – het was toen augustus 20015 – was de trein vertrokken.”

Vertel eens meer over jouw rol. Waarom komen bedrijven naar jou?

“Op dit moment werken we met drie consultants rond het thema veiligheid, waarbij ikzelf gespecialiseerd ben in risicoanalyses en machineveiligheid. Bedrijven schakelen me in om aan de hand van de machinerichtlijn de veiligheid van hun machines te beoordelen, conform te maken en te verbeteren. De machines die ik het vaakst onder handen neem, zijn houtbewerkings-, papier- en  metaalbewerkingsmachines. De ene heeft een lengte van 250 meter, de andere van 2,5 kilometer. De ene is eenvoudig, de andere complex. Soms kruisen er heel uitzonderlijke projecten mijn pad. Die zetten me aan om ook mijn eigen grenzen te verleggen.”

Zijn er ‘fouten’ die je in veel bedrijven ziet terugkeren?

“Als consultant kom je bij verschillende bedrijven, maar maak je geregeld dezelfde dingen mee. Ontoereikend onderhoud van de machines, veiligheidsafschermingen die worden weggenomen, operatoren die overbruggingen maken: je ziet die inbreuken overal terugkeren, ook over de sectoren heen. Het straffe is dat de hiërarchische lijn niet altijd van die veranderingen op de hoogte is. Daarom ook zijn die risicoanalyses zo belangrijk. Het is hét moment om die tekortkomingen aan het licht te brengen. Het is aan mij om tijdens de rondgang alert te zijn, veel vragen te stellen en de inhoudelijke kwaliteit van de risicoanalyses te bewaken.”

Wat daagt je uit in dit werk?

“Als ingenieur vind ik het natuurlijk geweldig om die technische analyses te maken. Elke machine is een nieuw avontuur. Telkens weer moet ik proberen om ze zo goed mogelijk te doorgronden, om vervolgens op basis van de machinerichtlijn of de arbeidsmiddelenrichtlijn een actielijst samen te stellen die de veiligheid op en rond de machine kan verbeteren. De basisspelregels zijn iedere keer dezelfde, maar de toepassing ervan varieert. Vaststellen dat een bedrijf zijn operatoren dankzij mijn tussenkomst veiliger kan laten werken, geeft uiteraard veel voldoening. Bovendien leer ik dankzij dit werk de bedrijven op een heel andere manier kennen. Ik kom op plaatsen waar gewone stervelingen simpelweg niet binnenraken.”

Leer je zelf nog altijd bij?

“Zeker. Soms zijn de machines zodanig specifiek dat je niet op de basisregels kunt terugvallen. Dan moet je uit je comfortzone komen en andere oplossingen zoeken. Ideaal voor een nieuwsgierige geest als ik (lacht). De normen zelf evolueren natuurlijk ook. Sommige veranderen minimaal en kun je makkelijk bijbenen. Bij andere, ingrijpendere ontwikkelingen moet je je hele cursus aanpassen.” 

De evolutie van de techniek staat niet stil. Meer en meer verschijnen er volautomatische productiesystemen, al dan niet met kooiloze robotten op de werkvloer. Ben je daarmee bezig?

“Zeker. Elke dag doen we daar bij Amelior meer en meer ervaring over op. Zelf was ik al enkele keren betrokken bij de indienststelling van dergelijke systemen. Voor veel bedrijven is de transitie naar Industrie 4.0 strategisch belangrijk omdat ze de ‘industriële’ activiteit hier willen houden en zelfs versterken. Het is een activiteit die economisch toegevoegde waarde biedt, duurzame arbeid toelaat en bijdraagt aan het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen. De wereldwijde overgang naar Industrie 4.0 heeft potentieel een belangrijke invloed op de concur­rentiepositie van ons land. Sowieso denk ik dat er nog heel veel uitdagingen op ons afkomen. De digitale evolutie zal niet alleen leiden tot nieuwe manieren van produceren, nieuwe producten en nieuwe businessmodellen, ook naar veiligheid toe zullen we ons schrap moeten zetten. Machineveiligheid zal zeker nog een tijdje een ‘hot topic’ blijven.”