“We zijn áltijd op zoek naar nieuwe ideeën voor opleidingen”

januari 2019

“We zijn áltijd op zoek naar  nieuwe ideeën voor opleidingen”

Onze consultants en trainers stelden we hier eerder al eens aan je voor, maar wie houdt Amelior achter de schermen draaiende? Maak kennis met Laura Vanneste en Nele Buyse, de drijvende krachten van het Team People.

Vertel eens, dames, wat doen jullie bij Amelior?

Nele Buyse: “Als coördinator bekommer ik mij om het praktische en administratieve luik van de opleidingen. Ik regel de locaties, volg de inschrijvingen op en zorg ervoor dat (de cursisten alle lesmateriaal tijdig ontvangen) zowel cursisten als docenten de nodige informatie krijgen. Met mijn 27 jaar anciënniteit voel ik me wel eens ‘de mama’ van Amelior. (lacht) Laura, die anderhalf jaar geleden en recht van de schoolbanken in ons team kwam, zou net zo goed mijn dochter kunnen zijn. Toch vind ik dat we ondanks het leeftijdsverschil een goeie tandem zijn.”

Laura Vanneste: “Dat klopt! Terwijl Nele de praktische organisatie voor haar rekening neemt, ontferm ik mij over de inhoud van de opleidingen. In overleg met de trainers dokter ik uit welke nieuwe People Management-opleidingen we zouden kunnen aanbieden. We zijn áltijd op zoek naar nieuwe ideeën. Als junior category manager verken ik de markt en zoek ik uit waar de grootste vragen zitten. Wat ontbreekt er? En hoe kunnen wij als Amelior die leemte vullen? Uiteraard buig ik me ook over het bestaande lesaanbod. Hoe kunnen we onze opleidingen verbeteren, zodat we nog meer op de noden van organisaties en cursisten kunnen inspelen? Als opleidingsorganisatie kunnen we het ons niet permitteren om stil te staan. We moeten onszelf constant in vraag stellen en blijven evolueren.”

Hebben jullie recent nog een nieuwe opleiding gelanceerd?

Laura: “In het domein People is ‘bouwen aan werkgeluk’ de laatste nieuwe aanwinst. Het was collega Annelies Kimpe die met het voorstel kwam om met ‘geluk op het werk’ aan de slag te gaan. Als je alleen al naar het aantal burn-outs in ons land kijkt, weet je dat daar een reële behoefte is. De opleiding gaat over de vraag hoe je jezelf en collega’s langdurig gezond en gelukkig kunt maken en is bedoeld voor zowel leidinggevenden als medewerkers. De eerste reeks is intussen afgerond en de reacties van de deelnemers waren lovend. Reken maar dat wij toen ook een vreugdesprongetje hebben gemaakt. (lacht) Het is leuk te weten dat je voor mensen en organisaties het verschil hebt kunnen maken.”

Welke People-opleidingen zijn het populairst?

Nele: “Alles wat met communicatievaardigheden te maken heeft, blijft goed in de markt liggen. Communiceren met impact, assertief denken en handelen, boeiend spreken en presenteren voor een groep: organisaties lijken beter dan ooit te begrijpen dat daar nog veel te winnen valt. Ik heb dat zelf ervaren toen ik bij Franky Van Hoecke de opleiding communiceren met impact volgde. Daar heb ik geleerd om echt naar mensen te luisteren. Hoe Franky die communicatietechnieken aanbrengt, dat is fantastisch. Je gaat als een ander mens buiten. De tips die we gekregen hebben kan je ook toepassen in je dagelijkse leven”

Staan er nog nieuwe opleidingen in de steigers?

Laura: “Uiteraard. (lacht) Momenteel zijn we een opleiding rond het samenstellen en coachen van nieuwe teams aan het voorbereiden. Waarmee moet je rekening houden als je een nieuw team op de been wil brengen? Hoe ga je de teamleden selecteren? En eens het team is gevormd, hoe zorg je er dan voor dat het een hechte groep wordt die resultaten kan neerzetten? Hou onze website de komende maanden maar in de gaten!”

Waar ligt voor jullie de grootste uitdaging? Wat is het moeilijkste aan jullie werk?

Nele: “Als er één ding is waar we intern lang over discussiëren, dan is het wel over de manier waarop we een opleiding in de markt zullen zetten. Aangezien wij geen ‘verplichte’ cursussen in ons aanbod hebben – in tegenstelling tot de collega’s van het team Veiligheid die bijvoorbeeld een opleiding tot preventieadviseur hebben – moeten wij zelf met goeie argumenten komen om mensen te overtuigen. Het is aan ons om een relevant aanbod samen te stellen en er een duidelijk verhaal rond te brengen.”

Laura: “Vooral de persoonlijke aanpak proberen wij in de verf te zetten. Zo zullen onze lesgevers een opleiding nooit twee keer op dezelfde manier geven. Ze passen zich aan de groep die ze voor zich hebben aan. Vaak polsen ze op voorhand al naar de vragen waar deelnemers mee zitten en die ze in de les graag beantwoord zouden zien. Ook een troef: onze trainers hebben veel praktijkervaring en brengen tips mee waarmee cursisten onmiddellijk aan de slag kunnen. Dat is de feedback die deelnemers ons vaak geven. ”

Wie is Nele Buyse?

Geboren in 1963
Getrouwd, 2 kinderen
Opleiding? Secretariaat Moderne Talen – Hantal, Kortrijk
Aan boord bij Amelior sinds 1992. “In de 27 jaar dat ik hier werk, heb ik Amelior een hele ontwikkeling zien doormaken. Het aanbod is gaandeweg gegroeid en de manier van werken is professioneler geworden. De digitalisering heeft daar zeker toe bijgedragen. Vroeger stond onze telefoon roodgloeiend, nu vinden mensen alle info over onze opleidingen en inschrijvingen online.”
Hobby’s? Fotografie, tuinieren, film, familie

 

Wie is Laura Vanneste?

Geboren in 1994 
Single, geen kinderen
Opleiding? Lerarenopleiding economie-wiskunde, aangevuld met een master bedrijfseconomie
Aan boord bij Amelior sinds 2017. “Ik ben via een interimopdracht bij Amelior terechtgekomen. In de korte tijd dat ik hier ben, heb ik al heel wat watertjes mogen doorzwemmen. Ik ben ongelooflijk blij met het vertrouwen en de steun die ik hier krijg. Ik krijg de kans om me te ontwikkelen én om fouten te maken."
Hobby’s? Bijles geven aan jongeren, Aerial Yoga, boksen, zwemmen en vrienden

 

Dit artikel werd geschreven in opdracht van Amelior.


Lees hier andere artikels van deze auteur...

Contacteer de auteur...