Meetonzekerheid in het kader van ISO/IEC 17025

Meetonzekerheid in het kader van ISO/IEC 17025

Waarom deze thematiek?

Telkens een test wordt uitgevoerd en resultaten worden doorgegeven, is er altijd wel onzekerheid over de echte waarde van het resultaat. Kennis van de meetonzekerheid op een resultaat laat toe een schatting te maken of dit resultaat wel geschikt is voor gebruik. Ook bij het vergelijken van resultaten of het vergelijken van een resultaat met een limiet is meetonzekerheid nodig om op een correcte manier een inschatting te maken.
De evaluatie van de meetonzekerheid was een concept dat de laatste jaren een duidelijke kritische eis is geworden in accreditatie conform ISO/IEC 17025.
Deze tweedaagse cursus geeft een praktische benadering over de bepaling van meetonzekerheid in kwantitatieve technieken, zowel voor laboratoria met een meer chemische achtergrond als deze met een fysische achtergrond. De cursus is gebaseerd op het ISO document GUM 'Guide for the expression of Uncertainty'.

Programma

Volgende items komen aan tijdens de opleiding:
 • meetonzekerheid: wat en waarom
 • korte introductie in een aantal basis statische begrippen
 • de principes van onzekerheidsberekening conform GUM
 • het gebruik van de Kragten-spreadsheetmethode voor de berekening van meetonzekerheid (van toepassing voor de meer 'fysisch' georiënteerde meetmethodes) ondersteund door reële cases welke tijdens de cursus behandeld worden
 • de bepaling van de validatieprestatiekenmerken juistheid en intermediaire precisie
 • de bepaling van meetonzekerheid op basis van validatiegegevens (van toepassing voor de meer 'chemisch' georiënteerde meetmethodes) ondersteund door reële cases
 • rapportering van meetonzekerheid en het afronden van resultaten

Om de concrete toepassing mogelijk te maken, vragen wij u een laptop (met programma Excel) mee te brengen.

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor:
 • technisch verantwoordelijken
 • hoofdlaboranten
 • kwaliteitsverantwoordelijken
 • R&D engineers
Het aantal deelnemers aan deze cursus is beperkt tot 20 om een ideale deelname aan de verschillende oefeningen toe te laten.

Getuigenis

-De lesgever wist mij met zijn overvloed aan kennis over het vakgebied, twee dagen te boeien. Na deze cursus is mijn inzicht over meetonzekerheid versterkt waardoor ik de komende audits steviger in mijn schoenen kan staan.
-Voor personen die al enkele maanden met de materie bezig zijn, is deze cursus een achte aanrader.

Trainer

Peter VERMAERCKE is IMS-manager bij het SCK.CEN te Mol. Hij is sinds 28 jaar gekwalificeerd ISO/IEC 17025 auditor en trainer van de externe accreditatieauditoren. Deze kennis en ervaring maken hem tot een zeer geschikte docent voor deze opleiding.

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: woensdag 09 december 2020, Zwijnaarde
woensdag 19 mei 2021, Antwerpen
Inschrijven
Prijs: vanaf €1075

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
woensdag 9, donderdag 10 december 2020, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
woensdag 19, donderdag 20 mei 2021, van 09u00 tot 17u00
Bluepoint Antwerpen
Filip Williotstraat 9, 2600 Berchem
Tel.: 03/280.45.34
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1230 €1075 €1430

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €100,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier