Validatie van analytische methodes

Validatie van analytische methodes

Waarom deze thematiek?

Validatie van een analytische methode vertaalt men best door te stellen dat een laboratorium analysetechnieken moet gebruiken welke geschikt zijn voor gebruik. De vereisten voor accreditatie conform ISO/IEC 17025 zijn duidelijk: het laboratorium moet analysemethodes selecteren die voor de beoogde toepassing zijn gevalideerd, t.t.z. de aan de methode gestelde performantiecriteria dienen te worden gehaald en dit dient aangetoond te worden, bv. via een validatiedossier.
Deze ééndaagse cursus geeft een gedetailleerde uitleg over het validatieproces en toont praktische voorbeelden vanuit MS Excel over de bepaling van de verschillende prestatiekenmerken voor kwantitatieve methodes vertrekkend van reële cases qua nauwkeurigheid, juistheid, precisie met inbegrip van herhaalbaarheid en intermediaire precisie, analytische specificiteit, detectielimiet en kwantificatielimiet en lineariteit. De nadruk zal hierbij liggen op de recent herziene versie van het Eurachem document 'The Fitness for Purpose of Analytical Methods: A Laboratory Guide to Method Validation and Related Topics: Second edition (2014)'.
De cursus is dan ook voornamelijk van toepassing voor meer chemisch georiënteerde laboratoria.

Programma

Volgende items komen tijdens deze opleiding aan bod:
 • het validatieproces
 • methodevalidatie of verificatie?
 • definitie van de verschillende prestatiekenmerken
 • bepaling van de verschillende prestatiekenmerken ondersteund door de nodige statistische concepten en reële cases en oefeningen behandeld tijdens de cursus
 • opvolging van de validatie door interne en externe kwaliteitscontrole

Voor wie?

Deze opleiding is bedoeld voor:
 • technisch verantwoordelijken
 • hoofdlaboranten
 • kwaliteitsverantwoordelijken
 • R&D engineers
Het aantal deelnemers aan deze cursus is beperkt tot 20 om een ideale deelname aan de verschillende oefeningen toe te laten.

Voorkennis

Basiskennis over statistische begrippen is nodig, alsook een gezonde kennis van MS Excel.
Een basiskennis statistiek kan bijvoorbeeld bekomen worden door de opleiding 'Statistiek voor laboratoriummedewerkers' te volgen.
De deelnemers worden gevraagd om tijdens deze cursus een laptop mee te brengen.

Trainer

Peter VERMAERCKE is IMS-manager bij het SCK.CEN te Mol. Hij is sinds 28 jaar gekwalificeerd ISO/IEC 17025 auditor en trainer van de externe accreditatieauditoren. Deze kennis en ervaring maken hem tot een zeer geschikte docent voor deze opleiding.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: donderdag 19 november 2020, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €595

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 19 november 2020, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €670 €595 €790

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier