Key Performance Indicators (KPI) van uw processen

Meten is weten!

Key Performance Indicators (KPI) van uw processen

Waarom deze thematiek?

‘Meten is Weten’ is op zich geen nieuw thema. En van Management By Objectives (MBO) heeft u allicht ook al gehoord. Toch blijven heel wat organisaties het moeilijk vinden om geschikte indicatoren te definiëren en te gebruiken om de prestaties van de organisatie in kaart te brengen en op te volgen.

Ook de nieuwe versie van ISO 9001 (versie 2015) blijft het belang benadrukken van het evalueren van de prestaties van een organisatie.

In deze korte opleiding focussen we op de niet-financiële indicatoren. Financiële indicatoren leggen de nadruk op het eindresultaat voor investeerders en aandeelhouders. In deze opleiding gaan we op zoek naar indicatoren die we kunnen koppelen aan de voorwaarden om te komen tot een financieel gezonde organisatie. Dit zijn indicatoren die gelinkt zijn aan diverse processen in het bedrijf, en je kan het ook zien als indicatoren die dicht staan bij de niet-financiële stakeholders van de organisatie:

 • Klanten en kwaliteit
 • Leveranciers en andere zakelijke partners
 • De eigen medewerkers (competenties, tevredenheid, …)
 • De maatschappij in de brede betekenis
 • De wetgever

We spreken in dat verband ook van  '(kritische) succesfactor'of  ‘Key Success Factor’ (KSF). De term ‘key’ wijst op het belang van de doelstelling of van de indicator in het kader van de kwaliteit en de continuïteit van de organisatie.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Iedereen gebruikt indicatoren. Maar ...

 • Hoe moet je ze bepalen?
 • Aan welke criteria moeten ze beantwoorden?
 • Welke kenmerken bezitten ze?
 • Welke doelstelling dienen ze?
 • Hoe kan je indicatoren koppelen aan systemen, processen, en aan risico-beheer ?
 • Wat is de rol van de proceseigenaar hierbij ?
 • KPI's en interne audit

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Na de opleiding zal u beter in staat zijn om bestaande KPI's te evalueren op toegevoegde waarde, nieuwe KPI's te bepalen, KPI's in het algemeen op te volgen, te interpreteren, .... 

Voor wie?

Al wie KPI's op bedrijfsprocessen wil gaan gebruiken of beter wil begrijpen.

Programma

 • Waarom prestaties meten ?
 • Wat is een indicator ?
 • Top-down indicatoren zoeken
 • Bottom-up indicatoren zoeken
 • Meten, rapporteren, communiceren
 • Indicatoren en verbeterprojecten

Getuigenis

"Een opleiding zoals een opleiding hoort te zijn:
- Toegespitst op de praktijk
- Veel tip en tricks die het mogelijk maken om zelf verder in de materie te verdiepen."

Pascale Palinckx - NIRAS

"Ik ben zeer tevreden over de opleiding en het aangereikte cursus materiaal. De presentatie en toelichting door de lesgever
waren zeer duidelijk en bruikbaar. Dit alles geeft tot nieuwe inzichten geleid waarmee we ons KPI proces kunnen verbeteren."

Danny Hellemans

"gewone, duidelijke taal en pragmatisch"

Nicole De Mey - BRISBANE CONSULTING BVBA

“Ik was erg tevreden: niet zomaar een voorgekauwde uitlegsessie, de accenten gingen mee met de noden van de groep. Ik ben teruggekeerd met een bruikbare tool om aan de slag te gaan.”

Katelijne Gheysen - Kwaliteitsmanager labo, Boss Paints

Trainer

Demeulenaere Ivo

Ivo DEMEULENAERE is senior consultant binnen het domein Kwaliteit bij Amelior. In die hoedanigheid begeleidt hij de bedrijven bij de implementatie van kwaliteitssystemen en kwaliteitsverbeteringsprojecten. Na zijn opleiding als licentiaat in de natuurwetenschappen was hij voornamelijk actief als projectleider in diverse grote bedrijven. Na een aanvullende studie Master of Science in Information Management specialiseerde hij zich in het coachen van kwaliteitsmedewerkers in grotere, voornamelijk dienstverlenende bedrijven. Hij begeleidt diverse bedrijven bij het uitbouwen van een kwaliteitssyteem en heeft expertise op gebied van informatica, bedrijfsorganisatie, veiligheid, voedingsindustrie, projectbeheer en de integratie van zorgsystemen (kwaliteit, veiligheid, milieu).

Praktisch

Duur: 1 halve dag
Start op: dinsdag 20 november 2018, Zwijnaarde
Inschrijven
Prijs: vanaf €295

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 20 november 2018, van 09u00 tot 12u30
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 21 okt 2018 €340 €295 €395
Prijs €375 €330 €440

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier