Integriteit en waardenbewustzijn aanscherpen voor een sterke bedrijfscultuur

Creeer samen een cultuur van verantwoordelijkheid

Integriteit en waardenbewustzijn aanscherpen voor een sterke bedrijfscultuur

Om integriteit, verantwoordelijkheid en waardenbewustzijn te creëren in een organisatie heb je een cultuur van gezamenlijke verantwoordelijkheid nodig. Problematieken die verstrekkende gevolgen (kunnen) hebben voor het imago, de werking en de identiteit van uw organisatie, zijn uw aandacht meer dan waard. Organisaties hebben nood aan methodieken en instrumenten om blind spots tijdig waar te nemen en op de juiste wijze op te lossen.
In deze praktijkgerichte opleiding leert u de noodzakelijke voorwaarden die organisaties moeten vervullen om een goede integriteitsinfrastructuur uit te bouwen en hoe goede besluitvorming grotere problemen kan (helpen) voorkomen.

Waarom deze thematiek?

Een goed draaiende organisatie krijg je niet zonder professionele verantwoordelijkheid. Je hebt mensen nodig die de juiste keuzes maken, de juiste beslissingen nemen, de juiste waarden in de kijker zetten, en dit liefst bij ál uw mensen. Dat bewerkstelligen is niet zo eenvoudig: de huidige organisatiecontext wordt steeds dynamischer en complexer. Problematieken die verstrekkende gevolgen (kunnen) hebben voor het imago, de werking en de identiteit van uw organisatie, zijn uw aandacht immers meer dan waard. Denken we maar aan de bankencrisis, misbruik van een machtspositie, schandalen, groepsdenken, blinde gewoontes, potentiële risico's allerhande die helaas werkelijkheid werden. Ze hebben ons geleerd dat professionals nood hebben aan methodieken en instrumenten om de blinde vlekken tijdig waar te nemen en op de juiste wijze op te lossen.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

Integriteit en waardenbewustzijn kan je niet zomaar met een procedure van bovenaf opleggen. Het is een proces dat een gezamenlijke cultuur van verantwoordelijkheid nodig heeft.

Tijdens deze opleiding leert u hoe u de organisatiezintuigen kan aanscherpen en krachtdadige besluiten kan nemen, dankzij concrete tips en positieve strategieën rond o.a.:
 • het belang van juist communiceren
 • het stimuleren van verantwoord gedrag op de werkvloer en dit op een vertrouwensvolle wijze
 • de tools, instrumenten en hefbomen voor een betrouwbaar integriteitsmanagement
 • een krachtige besluitvorming bij moeilijke professionele dilemma's
 • het versterken van een bedrijfscultuur van vertrouwen en betrokkenheid

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

De opleiding is zeer praktijkgericht en leert de noodzakelijke voorwaarden die organisaties moeten vervullen om een goede integriteitsinfrastructuur uit te bouwen. Daarnaast krijgt u inzicht in de wijze hoe goede besluitvorming grotere problemen helpt voorkomen.
Als leidinggevende krijgt u inzicht in de wijze waarop ongewenste keuzes toch gemaakt worden. 'Uit de bocht gaan' wordt sneller opgemerkt en aangepakt. U voorkomt risico's en ook uw medewerkers zijn bereid u daarbij te helpen, in een constructieve sfeer.

Voor wie?

Directieleden, gedelegeerd bestuurders, bestuursleden, leidingggevenden, personeels- en VTO-verantwoordelijken, compliance officers,...

Programma

De organisatiezintuigen aanscherpen
 • Integriteit in ondernemingen: voorbij compliance
 • Blindheid voor risico's: de rol van bedrijfscultuur
 • Actieplan IntegriteitsManagement (AIM): activeren van verantwoordelijkheid
 • kennismaking met VOICE: vertrouwensvol omgaan met incidenten
Krachtige besluitvorming bij integriteitsmomenten
 • Ethische competenties ontwikkelen
 • Dilemmatraining

Uw voorganger vertelt:

Perfecte introductie voor het aankaarten van Integriteit binnen de organisatie.

Cindy VERBANCK - ONTEX BVBA

 

Het was een aangename dag met focus op praktische invulling van een filosofisch begrip.

Johan DANIELS - F. VAN LANSCHOT BANKIERS

Trainer

Steven DE CAUWER studeerde in 2000 af als Organisatie-Ethicus aan de KU Leuven. Hij volgde nadien specialisatie-opleidingen in  Human Resource Management (Eshal) en Integriteitsmanagement (UvH – Utrecht). Hij was een aantal jaren docent Bedrijfsethiek aan Lessius Hogeschool Mechelen. Sinds 2003 begon hij aan de uitbouw van Nexus Integrity Consulting. Daarin begeleidt hij bedrijven en overheidsorganisaties in dilemmatrainingen en kwaliteit van besluitvorming, het creatief ontwerpen van  gedragscodes, het voeren van organisatiecultuurdiagnoses en de aspecten van integriteitsmanagement. Daarnaast adviseert hij in leiderschaps- en organisatieontwikkeling.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: donderdag 20 februari 2020, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €470

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 20 februari 2020, van 09u00 tot 17u00
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 21 jan 2020 €530 €470 €625
Prijs €590 €520 €695

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier