Management of Portfolios (MoP®): Foundation

Portfoliomanagement met MoP Foundation

In iedere organisatie (of een onderdeel ervan) zijn de beschikbare middelen beperkt. Het is dus heel belangrijk om middelen op de juiste manier in te zetten bij het realiseren van strategische veranderingen. Meer onderbouwde keuzes maken m.b.t. welke projecten en programma’s prioritair zijn en in belangrijke mate bijdragen tot het realiseren van gewenste strategische veranderingen en baten, draagt bij tot een effectievere aanwending van middelen.

Portfoliomanagement volgens MoP® reikt goede praktijken aan om gerichter dergelijke keuzes te maken.

De training wordt in het Engels gegeven met cursusmateriaal in het Engels.

 

Programma

Aan de hand van de eigen ervaringen worden de verschillende onderwerpen van de training bediscussieerd. Daarbij vindt een sterke uitwisseling plaats tussen de ervaringen van de deelnemers onderling en de best practices welke door de trainer en de MoP®-methode worden aangereikt. Door deze interactieve aanpak krijgt de training het karakter van een workshop.

In de cursus worden volgende onderwerpen behandeld:
 • wat is portfoliomanagement
 • de strategische en organisatorische context
 • principes van portfoliomanagement
 • portfolio-organisatie: rollen, taken en verantwoordelijkheden
 • definiëren van de portfolio
 • managen van de portfolio
 • mogelijke technieken en rapportages
 • succesfactoren voor het inrichten en managen van een portfolio
 • examentraining: technieken, voorbeelden van examenvragen en een voorbeeldexamen met bespreking
De cursus leidt op tot het MoP® Foundation examen. Zelfstudie van gemiddeld zo'n 16 uur is gewenst als voorbereiding op het examen. Het examen kan enkel worden afgelegd in het Engels. Het MoP® Foundation certificaat is onbeperkt geldig. De lessen en de examens vormen één geheel. Het is niet meer mogelijk om enkel deel te nemen aan de lessen of enkel aan het examen.

MoP Affiliate logo

Amelior biedt deze MoP®-training aan i.s.m. 'HWP Consulting BV', een geaccrediteerde trainingsorganisatie van MoP®. MoP® is een geregistreerd handelsmerk van AXELOS Limited, gebruikt met toestemming van AXELOS Limited. Alle rechten voorbehouden.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Na afloop van de cursus bent u in staat om:
 • te functioneren als een volwaardig lid van een portfolio-organisatie doordat u voldoende kennis en inzicht heeft verworven rond het inrichten, aansturen en managen van een portfolio
 • het MoP® Foundation examen succesvol af te leggen

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor directieleden, managers, consultants en stafmedewerkers die betrokken of verantwoordelijk zijn voor het zo effectief mogelijk aanwenden van schaarse middelen en dus voor het voorbereiden van beslissingen over het inrichten, aansturen en/of managen van een portfolio.

Er zijn geen toelatingsvereisten voor deze training.

Getuigenissen

A very good course, I learned quit a lot of good planning & the purpose of portfoliomanagement. I can recommand this course to all managers or head of teams/services,... It helps you in making choices, in understanding why projects and programmes are necessary (or not).

Lieve VAN MEDEGAEL - VLAAMSE OVERHEID-AGENTSCHAP FACILITAIR BEDRIJF

Great introduction to Portfolio Mgt. Concise and complete methodology documented in a great book with lots of references to various related techniques. A must if MoP is your business.

Geert DELMULLE - VLAAMSE OVERHEID-AGENTSCHAP FACILITAIR BEDRIJF

Een zeer overzichtelijke opleiding over portfoliomanagement zowel voor de starters van portfoliomanagement als diegene die er al wat ervaring mee hebben.

Lea CEULEMANS - DE LIJN

Ik heb de opleiding als zeer positief ervaren.

Ivan VERMEIREN - DE LIJN
 
Een eerste kennismaking met Portfolio management. Duidelijk, overzichtelijk en interactief.  Dankzij de uitleg en aanpak van Dhr. Mañas wordt het toepassen van Portfolio Management een haalbare kaart.
 
Eline VERDYCK - UZ GENT

Trainer

Mañas Francis

ir. Francis MAÑAS is van opleiding Burgerlijk Ingenieur. Naast een Master of Business Administration (KUL) volgde hij nog tal van andere cursussen, onder meer aan de Vlerick Leuven Gent Management School, de RUG en Amelior. Als Senior Managementconsultant bij Amelior is hij heel sterk begaan met het verbeteren van de werking van organisaties waarbij strategie, (sleutel)processen, indicatoren en kennismanagement centraal staan. Daarnaast begeleidde hij oa. diverse overheidsorganisaties bij een CAF zelfevaluatie.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Laura VANNESTE
+32 (0)56 24 16 03

Contacteer mij

Inschrijven

Helaas is er op dit moment geen sessie van deze training ingepland.

Wat zijn uw mogelijkheden?

 • Wij houden u op de hoogte wanneer deze opleiding opnieuw ingepland is.
 • U kunt de opleiding met deze inhoud ook samen met enkele collega’s bij u in het bedrijf laten doorgaan.
 • We bekijken samen met u wat uw noden zijn en werken dan een voorstel op maat van uw organisatie uit.

Neem contact op

Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier