Bijscholing voor Certified Experts in Machinery Safety

In een minimale tijdspanne maximale informatie bekomen rond belangrijke wijzigingen en nieuwigheden!

Bijscholing voor CEMS

Tijdens deze bijscholing wordt ingezoomd op hydraulica en pneumatica. Daarnaast wordt een overzicht gegeven van alle belangrijke veranderingen in de wetgeving en normalisatie die betrekking hebben met Certified Expert in Machinery Safety. 

Deze bijscholingsdag komt in aanmerking voor de wettelijk verplichte bijscholing voor preventieadviseurs conform KB 17 mei 2007 en KB 29 januari 2013. 

Waarom deze thematiek?

De opleiding Gecertificeerd expert in machineveiligheid zorgde er voor dat u een expert in machineveiligheid werd. Maar, net zoals de tijd, staan de normalisatie en de algemene problematiek rond machineveiligheid niet stil. Daarnaast zijn er ook een aantal geharmoniseerde normen die een diepere toelichting verdienen.


In deze sessie nemen we de relatie tussen de machinerichtlijn en de veiligheidsproblematieken van pneumatica en hydraulica onder de loep nl. de ISO 4413 en ISO 4414.

De veiligheidseisen voor hydraulische en pneumatische systemen zijn vastgelegd in Europese normen ISO 4413 en ISO 4414.

Deze normen zijn bedoeld voor ontwerpers en constructeurs / fabrikanten van hydraulische en/of pneumatische systemen, bestemd voor inbouw in machines en procesinstallaties.

Dit zijn de twee geharmoniseerde normen bij uitstek om op hydraulische en pneumatisch vlak te voldoen aan de eisen van de huidige machinerichtlijn 2006/42/EG.


Niet onbelangrijk: deze namiddag biedt u ook de mogelijkheid om te netwerken met andere experten in machineveiligheid. 

Voor wie?

De upgrade is bestemd voor:

  • Iedere C.E.M.S.-cursist of expert in machineveiligheid die zijn kennis wil aanscherpen
  • Preventieadviseurs niveau 1 en 2

Programma 3 december 2019


ISO 4413: 2010 : Hydraulica - Algemene regels en veiligheidseisen voor hydraulische systemen en hun componenten.
Spreker:
Jeroen Dieusaert - Head of Engineering bij Bosch Rexroth.

De norm ISO 4413: 2010 specificeert algemene regels en veiligheidseisen voor hydraulische systemen en componenten die worden gebruikt op machines zoals gedefinieerd door ISO 12100:2010.

In de norm worden enerzijds de belangrijkste gevaren behandeld die samenhangen met hydraulische systemen en anderzijds de veiligheidsprincipes die moeten worden toegepast om deze gevaren te vermijden.

De norm is van toepassing op het ontwerp, de constructie en aanpassing van systemen en hun componenten, ook rekening houdend met de volgende aspecten: montage, installatie, aanpassing, ononderbroken werking van het systeem, gebruiksgemak en zuinigheid van onderhoud en reiniging, betrouwbare werking bij alle beoogde toepassingen, energie-efficiëntie en milieu.

ISO 4414: 2010 : Pneumatica - Algemene regels en veiligheidseisen voor pneumatische systemen en hun componenten.
Spreker:
Patrick Gijbels - Technical Trainer bij SMC Pneumatics NV.

ISO 4414: 2010 specificeert algemene regels en veiligheidseisen voor pneumatische systemen en componenten die op machines worden gebruikt.

De norm behandelt alle belangrijke gevaren die in pneumatische systemen kunnen voor komen en specificeert de veiligheidsprincipes die moeten worden toegepast om deze gevaren te voorkomen.

De norm is van toepassing op het ontwerp, de constructie en aanpassing van systemen en hun componenten, ook rekening houdend met de volgende aspecten: montage, installatie, aanpassing, ononderbroken werking van het systeem, gemak en zuinigheid van onderhoud en reiniging, betrouwbare werking bij alle beoogde toepassingen , energie-efficiëntie en milieu.

Deze norm is niet van toepassing op luchtcompressoren en de systemen voor luchtdistributie zoals doorgaans geïnstalleerd in een fabriek, inclusief gasflessen en ontvangers.

Programma 16 maart 2019

Machineveiligheid van transportbanden.

Meer info volgt later.

Geldig als bijscholing voor de preventieadviseur

Deze opleiding komt in aanmerking voor bijscholing voor de preventieadviseur. Na Afloop ontvangt u dan ook een attest van deelname.

Trainer

De Witte Franky

Franky DE WITTE is ingenieur bouwkunde en heeft een licentie in de veiligheidstechnieken niveau I. Hij heeft een ruime praktijkervaring als consultant in het begeleiden van bedrijven naar betere veiligheidsprestaties of het optimaliseren van het veiligheidsbeleid. Alsook een passie voor risicoanalyse en in het bijzonder machineveiligheid. Als trainer heeft hij ervaring in diverse sectoren (metaalnijverheid, nutsbedrijven, openbare instellingen, voedingsindustrie, productie van verpakkingsmaterialen in kunststof, papier en karton, bouwmaterialen, ...).

Praktisch

Duur: namiddag
Start op: maandag 16 maart 2020, Sint-Martens-Latem
Inschrijven
Prijs: vanaf €255

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Greet VANFLETEREN
+32 (0)56 23 20 61

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
maandag 16 maart 2020, van 13u00 tot 17u00
Auberge du Pecheur
Pontstraat 41 - 9831 Sint-Martens-Latem
Tel.: +32 9 282 31 44
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 15 feb 2020 €295 €255 €340
Prijs €325 €285 €380

  • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
  • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
  • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
  • economisch interessanter;
  • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
  • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
  • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier