Energiemanagement volgens ISO 50001

Eerst volgende opleiding: dinsdag 23 maart 2021
Zwijnaarde
Bekijk alle data & locaties

Waarom dit thema?

Stijgende energieprijzen en strenger wordende milieueisen maken de aandacht voor energie in administraties en industrie actueler dan ooit. Bovendien is de wetgeving in volle evolutie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat energiemanagement in een korte tijd bovenaan de agenda is komen te staan van vele bedrijven en instellingen.

ISO 50001 is een krachtig instrument om organisaties te ondersteunen bij het besparen van energie en kosten. De norm biedt een structuur voor industriële bedrijven, voor commerciële en administratieve ondernemingen, kortom voor allerlei organisaties van groot tot klein om hun energieverbruik te managen en op een systematische manier hun energieprestaties te verbeteren en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Men verwacht dat deze norm tot 60% van het wereldenergieverbruik zal beïnvloeden.

Op 20 augustus 2018 werd de nieuwe ISO 50001:2018 gepubliceerd. Hierbij sluit de laatste nieuwe versie van de norm aan bij het rijtje ISO-standaarden die de nieuwe High Level Structuur bezitten. Deze nieuwe HLS-structuur laat een makkelijke integratie tussen de verschillende ISO-standaarden toe.  De norm is gebaseerd op dezelfde principes als de andere normen voor beheersystemen.
De methodiek ISO 50001 is gebaseerd op het formuleren van een energiebeleid en doelstellingen om daarmee continue verbetering te realiseren. Organisaties die ISO 50001 implementeren kunnen zich laten certificeren.

Waarom deze opleiding?

Deze opleiding vormt een uitstekende introductie tot de nieuwe ISO-norm 50001:2018 voor een energiemanagementsysteem.
Ze heeft als doelstelling de deelnemers kennis te laten maken met de praktijk van de invoering van het thema ‘energiemanagement’ alsook praktische richtlijnen te geven voor de daadwerkelijke invoering in het eigen bedrijf.
Deze opleiding is erkend door het LNE voor de wettelijk verplichte aanvullende bijscholing van milieucoördinatoren (30u/jaar).

Voor wie

De doelgroep omvat:

 • Energiemanagers, -verantwoordelijken of - coördinatoren

 • Milieucoördinatoren

 • Kwaliteitsmanagers

 • Preventieadviseurs

 • Kaderleden van energiebewuste bedrijven

 • Facility managers

 • Productiemanagers

 • Onderhoudsverantwoordelijken

 • Medewerkers die basiskennis betreffende energiemanagementsystemen willen verwerven

Inhoud

iso50001

Docenten

Dirk Van Den Broecke
Dirk Van Den Broecke

Dirk is afgestudeerd als Burgerlijk Ingenieur Scheikunde. Tijdens zijn professionele carrière was hij o.a. werkzaam als Hoofd Operaties bij Fina Antwerp Olefins, als productiemanager bij AMI Semiconductor en als plantmanager bij SCA Packaging Belgium. Op dit moment is Dirk als consultant energie, ecodesign en duurzaam ondernemen actief bij Amelior.

LinkedIn profiel bekijken

Prijs

€ 835 excl. BTW

Lid van Amelior?

Lid van Amelior: € 710 excl. BTW
Non-profit Amelior lid: € 625 excl. BTW

Lid worden kan al vanaf € 200 per jaar.

Waar & wanneer

Wanneer: dinsdag 23 maart 2021
Gaat door van 09:00 tot 17:00

Jouw datum niet in deze lijst?

Blijf op de hoogte van nieuwe data

Op maat

Krijgt u liever een oplossing op maat?

 • Win het advies in van een ervaren vakspecialist, en doe beroep op een consultant.
 • Meerdere collegas die deze opleiding willen volgen? Al vanaf 4 deelnemers is in-company voordeliger.
 • Aangepast op basis van de noden van uw organisatie.

Bijscholing milieucoordinator

Deze opleiding is erkend door het departement Omgeving voor de wettelijke 30-uren opleidingsplicht voor de milieucoördinator. Alle deelnemers ontvangen dan ook na afloop een officieel attest.