De nieuwe ISO 17025:2017 voor het labo - Interne auditor

De nieuwe ISO 17025:2017

Waarom deze thematiek?

In de laboratorium- en inspectiewereld bestaat een snel groeiende belangstelling voor het toepassen van systematische kwaliteitsborging in het laboratorium en, als gevolg daarvan, een toenemende vraag om officiële accreditatie na beoordeling van het kwaliteitssysteem en van de technische competentie door BELAC. In de praktijk is het opzetten en invoeren van een kwaliteitssysteem geen sinecure. Voor het invoeren en in stand houden van zo'n kwaliteitssysteem is specifieke kennis nodig.
Om aan de kwaliteitseisen van ISO 17025 te voldoen, moet uw laboratorium op geregelde tijdstippen geaudit worden op de goede werking van het kwaliteitssysteem. In principe komt iedereen in aanmerking om (een gedeelte van) het laboratorium door te lichten, zolang dit maar gebeurt op basis van een voldoende achtergrond en opleiding. U zal daartoe over de noodzakelijke kennis beschikken op het einde van deze workshop.
Deze workshop gebruikt als referentie de nieuwe versie van ISO 17025 die in december 2017 werd gepubliceerd.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

 • U krijgt de basiskennis voor het uitvoeren van interne audits binnen laboratoria en het toepassen van audittechnieken
 • De inhoud van de nieuwe ISO 17025:2017 wordt toegelicht, samen met de verschilpunten tegenover de vorige versie. Hierbij put de workshopleider uit zijn jarenlange ervaring met ISO 17025 en met andere accreditatienormen om de verschillende aspecten van de norm met praktische voorbeelden te verklaren.

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

De interne ISO 17025 audit is niet alleen een noodzakelijk kwaad, maar één van de krachtigste instrumenten voor de juiste invoering en toepassing van een kwaliteitssysteem.

Na afloop:
 • hebben de deelnemers een goed inzicht in de eisen van de nieuwe ISO 17025-norm
 • zijn de deelnemers in staat om een ISO 17025-audit professioneel voor te bereiden, uit te voeren en te rapporteren

Voor wie?

Deze workshop is bestemd voor iedereen die zich voorbereidt om interne audits uit te voeren in het laboratorium, en die een beter inzicht wenst te verwerven in de inhoud en de eisen van de ISO 17025-norm. Een voorkennis van de norm ISO 17025 is niet vereist.

Programma

Het begrip ‘kwaliteit' in een laboratoriumcontext
 • Normen voor kwaliteitsborging in laboratoria: inhoud, betekenis en toepassingsgebied
 • Verschilpunten en overeenkomsten tussen ISO 9000, ISO 17025, andere normen van de ISO 17000-serie en GLP
 • Voornaamste verschilpunten van ISO 17025:2017 tegenover de vorige versie

Organisatie van interne audits
 • Plannen en voorbereiden van de interne audit
 • Uitvoering van de interne audit
 • Rapportage van de interne audit
 • Nazorg en opvolgingsaudit

Uitdieping van de nieuwe ISO 17025  (1)

Principes van auditing
 • Vereiste vaardigheden voor de auditor
 • Het opstellen van afwijkingsrapporten
 • Communicatie tijdens de audit

Verdere uitdieping van de nieuwe ISO 17025  (2)
 
 
 

Opgelet: interactieve training

Deze workshop is doorweven met vraag- en antwoordsessies, het uitvoeren van opdrachten, het oefenen van typische auditvragen, enz. Om de interactie te bevorderen beperken wij het aantal deelnemers tot een maximum van 20.

Attest van deelname

Aan alle deelnemers die de volledige workshop hebben bijgewoond, wordt een attest van deelname uitgereikt, wat hun bekwaamheid als interne auditor kan bekrachtigen.

Trainer

Devos Paul

Dr. ir. Paul DEVOS is sinds 25 jaar werkzaam als senior consultant bij Amelior waar hij dagelijks in contact komt met de ISO 9001-, de ISO 17000 - en voedselveiligheids-problematiek in grote en kleine organisaties. Hij verzorgde reeds praktische opleidingen over de normen van de ISO 17000-serie voor meer dan 500 deelnemers en hij heeft al meer dan 25 instellingen succesvol begeleid naar accreditatie.

De heer Devos heeft tevens al 24 jaar auditervaring als externe auditor bij Lloyd’s Register.

 

Praktisch

Duur: 2 dagen
Start op: donderdag 08 oktober 2020, Zwijnaarde
dinsdag 16 maart 2021, Lokeren
Inschrijven
Prijs: vanaf €1090

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 8, 15 oktober 2020, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 16, 23 maart 2021, van 09u00 tot 17u00
Biznis
Zelebaan 100, 9160 Lokeren
Tel.: 09/326 85 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1250 €1090 €1450

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €100,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier