Kwaliteitscoördinator in de welzijns- en gezondheidssector

Kwaliteitscoördinator in de zorg, welzijns- en gezondheidssector

Met de opleiding tot ‘Kwaliteitscoördinator in de welzijns- en gezondheidszorg’ willen we u een aanzet geven om kwaliteitsconcepten in uw organisatie toe te passen.
Tijdens deze opleiding, gespreid over een viertal maanden, wordt u voortdurend geprikkeld om na te denken over de impact van het kwaliteitsdecreet voor uw eigen organisatie.

Waarom deze thematiek?

Weinig sectoren in Vlaanderen die mee met kwaliteit bezig zijn dan de welzijns en zorgsector. Dit resulteert in een behoefte aan opgeleide kwaliteitsdeskundigen. Professionals die een kwaliteitsaanpak optimaal kunnen organiseren en systematiseren.

Dankzij deze opleiding leert u een kwaliteitssysteem te ontwerpen, installeren, beheren en evalueren, bent u in staat om klanten- en personeelstevredenheidsmetingen uit te voeren en kan u daar gepaste actieplannen aan koppelen. Vanuit uw brede visie op kwaliteit vertaalt u de kwaliteitseisen van uw klanten en/of de overheid naar concrete oplossingen voor de organisatie.

In de praktijk moet u in staat zijn om:
 • een integraal kwaliteitsbeleid te ontwikkelen dat gericht is op doeltreffendheid, doelmatigheid, continuïteit, respect voor de cliënt of patiënt
 • een kwaliteitssysteem op te zetten 
 • een kwaliteitsplan te implementeren waarmee kan worden aangetoond dat de processen beheerst worden, de kwaliteitsevaluatie systematisch wordt uitgevoerd en de kwaliteitsverbetering wordt nagestreefd

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding kwaliteitscoördinator in de welzijns- en gezondheidssector?

Het doel is u op te leiden tot een degelijke kwaliteitscoördinator. U krijgt derhalve een sluitend antwoord op volgende vragen:
 • Wat is Integrale Kwaliteitszorg (IKZ)?
 • Wat is de toegevoegde waarde van IKZ voor de welzijns- en gezondheidszorg?
 • Hoe gebruik ik bestaande kwaliteitsmethoden, -instrumenten en -technieken?
 • Welke resultaten mag ik verwachten na invoering van IKZ?
 • Wat wordt er van mij als kwaliteitscoördinator precies verwacht?

Wat is het resultaat in uw dagelijks werkveld?

Dankzij deze vorming zal u effectief vorm en inhoud kunnen geven aan het 'kwaliteitsdenken' in de eigen organisatie.
We willen u graag inzicht geven in kwaliteitsconcepten en -filosofieën, maar bovenal de nodige hulpmiddelen en vaardigheden aanreiken om als kwaliteitscoördinator professioneel aan de slag te kunnen gaan. Om dit te realiseren vertalen de docenten de theoretische materie naar praktisch realiseerbare uitdagingen voor uw concrete situatie. U zult een belangrijke rol kunnen spelen in de opwaardering van het kwaliteitsniveau van uw organisatie.

Referenties

Tijdens vorige edities van deze opleiding mochten wij deelnemers verwelkomen uit o.a.:

Sociaal huis Oostende, OCMW Oudenburg, OCM Sint-Niklaas, MPI Westhoek, VTI Aalst, Sint-Hieronymus centrum, WZC Lindelo, Onafhankelijke thuiszorg verenigingen, PVT Valckeburg, Woon en zorgcentrum Sint Jozef, Les etolies woon- en zorgcentrum,
OCMW Oudenaarde, ZOG, IPO Huis aan zee, OCMW Hemiksem, MPI Pottelberg Kortrijk, Algmeen ziekenhuis Jan Portaels, OCMW Harelbeke, WZC Immaculata, IN-Gent, Jobcentrum West-Vlaanderen, MFC De Hoge Kouter, IPO Heemhotel, IPO De Link,
Placidus, Algemeen stedelijk ziekenhuis, 'T Pasrel, Internaat 24, De buiteling, WZC Meredal, Sint-Lucia Psychiatrische kliniek, Vijvens woon- & zorgcentrum, Ter muren OVBJ Begeleidingstehuis,  etc....

Programma

Inleiding Integrale Kwaliteitszorg (IKZ)

 • Principes van IKZ; kosten van niet-kwaliteit; gebruik van kwaliteitsindicatoren
 • Organisatie van kwaliteit in de voorzieningen

Klanten- en personeelstevredenheid en Kwaliteitsverbeteringstechnieken

 • Kwaliteitsonderzoek en kwaliteitsverbetering
 • De diverse technieken
 • Stappenplan voor het oplossen van problemen

Kwaliteitssystemen

 • Decretale eisen met betrekking tot kwaliteitssystemen
 • Een kwaliteitssysteem in een welzijns- en verzorgingsvoorziening opzetten
 • Opstellen van een kwaliteitshandboek, een procedure, een werkinstructie.
 • Opstellen kwaliteitsplan
 • Uitwerken van diverse voorbeelden

Vaardigheden van de kwaliteitscoördinator

 • Coachen van projecten, veranderingmanagement, leiderschapstijlen
 • Rol van de kwaliteitscoördinator (case)

Lean Healthcare Game

Dit uniek simulatiespel leert u om lean management te introduceren in de zorgsector en laat u de voordelen ervan ervaren. Het lean healthcare game toont de deelnemers hoe ze de kwaliteit en de snelheid van zorgtaken kunnen verhogen door niet harder, maar slimmer te werken.

Evoluties in integrale kwaliteitszorg / toekomstvisie

Attest

Alle deelnemers die minstens 75% van de lessen bijwonen, ontvangen een certificaat.
Met dit certificaat kan u aantonen dat in uw instelling niet alleen een kwaliteitscoördinator werd aangeduid, maar dat deze persoon bovendien gekwalificeerd is om zijn of haar job naar behoren uit te voeren.

Getuigenissen

Dit vonden vroegere cursisten van deze opleiding:
 • Deze opleiding laat je proeven van de kwaliteitsbeginselen. Het enthousiasme van de sprekers en hun ervaring zetten je aan om dieper te graven.
 • De opleiding voldeed volledig aan mijn verwachtingen. De opleiding is een goede voorbereiding om je rol als kwaliteitscoördinator goed te kunnen opnemen.
 • Mooie opleiding specifiek toegepast op de sector waar ervarings- en probleemuitwisseling de nodige aandacht krijgen en waar de nodige ruimte is om dit in groep te bespreken.

Trainers

Martens Ignace

Ignace MARTENS is docent Bedrijfsbeleid en Productiemanagement en Coördinator Lean Learning Academy aan de KU Leuven | Technologiecampus Gent.

Kimpe Annelies

Annelies KIMPE behaalde een master in de Toegepaste Taalkunde en vulde dit diploma aan met een Pedagogische Bekwaamheid. Na jaren werkzaam te zijn geweest als Assistant Corporate Communication bij de Picanol Group (Ieper), maakte ze in 2009 de overstap naar Amelior. Annelies is werkzaam als trainer/consultant binnen het domein People, waar zij haar expertise op vlak van time management, presenteren en vergaderen, ... dagdagelijks benut in zowel profit als not-for-profit organisaties.

Crampe Hans

Hans CRAMPE is adjunct-algemeen directeur in het AZ Delta in Roeselare. Hij is gegradueerd verpleegkundige, licentiaat ziekenhuiswetenschappen, geaggregeerde voor het hoger onderwijs en behaalde diverse postgraduaatdiploma's (bedrijfskunde, accountancy, financiewezen, IT, ...). Hans is tevens consulent voor Amelior in de zorgsector.

Jo DE GRAVE is ruim 20 jaar actief op vlak van Management en Kwaliteitszorg in de non-profit. Hij werkte als directeur patiëntzorg, directeur organisatie-ontwikkeling en is nu kwaliteitsmanager van de centra voor Geestelijke Gezondheidszorg van Zuid-Oost-Vlaanderen. Daarnaast is hij actief als consultant in de social profit. Hij is extern EFQM assessor en gecertificeerd PROZA-trainer.
De Rycke Kathleen

Kathleen DE RYCKE was voorheen wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Gent en zelfstandig consultant HRM & coach van individuen en teams. Sedert 2010 is zij werkzaam als Senior Consultant ‘People Management’ bij Amelior.
Kathleen bouwde op vlak van HRM en Psycho-sociaal welzijn een ruime expertise op tijdens haar voorbije werkervaringen. Gezondheidszorg, universitaire en algemene ziekenhuizen, openbare besturen, pharmaceutische industrie,... zijn sectoren waar Kathleen heel wat ervaring opdeed inzake HRM, stressmanagement, teamontwikkeling, communicatie, motivatie, leiding geven, change management, …

Ingrid GOOVAERTS richtte in 1991 als managing partner het onderzoeksbureau ICMA Int. op in Nederland. Vanaf de start hield zij zich bezig met het opzetten en opvolgen van klantentevredenheids- en personeelstevredenheidsonderzoeken. Niet alleen het meten op zich interesseert haar, maar vooral de wijze waarop bedrijven de meetinstrumenten integreren in hun bedrijfsvoering. Ingrid Goovaerts doorliep diverse managementopleidingen en deed praktijkervaring op bij Sony en ICL. ”Bedrijven helpen in het nemen van juiste beslissingen” is het doel dat zij en haar collega’s nastreven.
T’Kindt Kürt

ing. Kürt T’KINDT startte zijn loopbaan bij Picanol als kwaliteitsingenieur en stapte in 1991 over naar Sofinal Cotesa. Daar was hij IKZ-manager en plant manager van een ververij. Sedert 1996 is Kürt als consultant werkzaam bij Amelior, waar hij zich voornamelijk toelegt op ISO 9000-begeleiding, kwaliteitskostenonderzoek en verbeterprojecten. Daarbij heeft hij een ruime ervaring opgebouwd als interne auditor. Deze ervaring, gecombineerd met zijn studies als Preventieadviseur Niveau I, maken dat Kürt een uitzonderlijk geschikt docent is voor dit thema.

Praktisch

Duur: 15 namiddagen
Start op: donderdag 04 februari 2021, Sint-Niklaas
Inschrijven
Prijs: vanaf €1980

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
Vanaf donderdag 4 februari 2021, van 13u30 tot 17u30
Serwir Sint-Niklaas
Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas
Tel.: +32(0)3 778 05 11
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €2180 €1980 €2380

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier