Lean Design Game

Lean design game

Waarom deze thematiek?

Door lean management toe te passen in productie, worden doorlooptijden en omsteltijden verkort, bewegingen en transporten beperkt, voorraden geminimaliseerd en fouten voorkomen. In productontwerp echter, heeft lean management een nog veel grotere impact: een lean product design voorkomt immers het gebruik van onderdelen met lange levertijd, machines met lange omsteltijd, dure materialen, schaarse productiemiddelen en moelijke bewerkingen. Een lean design houdt rekening met het product, het productieproces en het gebruik van het product gedurende de ganse levenscyclus, van grondstof tot de verwijdering op het einde van de levensduur. Een goed ontwerp maximaliseert de waarde van het product en minimaliseert de Total Cost of Ownership over de ganse levensduur.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In dit lean design game wordt de lean filosofie toegepast op het ontwerpproces van nieuwe producten volgens klantenwens met als bedoeling:
 • meer innovatieve oplossingen te creëren
 • beter aan klantenwensen te voldoen
 • herontwerp te vermijden
 • de ontwerpdoorlooptijd te verkorten
 • ontwerpkosten te reduceren
 • productiedoorlooptijd te verkorten
 • productiekosten te reduceren
Daarvoor worden de volgende concepten gebruikt:
 • het creëren van beproefde herbruikbare kennis om tijd te sparen en de kwaliteit te verhogen
 • set-based concurrent engineering waarin ontwerpen parallel uitgewerkt worden om in een later stadium meer gefundeerde design-keuzes te kunnen nemen
 • cross-functionele autonome teams om het aantal hand-overs te beperken en de communicatie te vereenvoudigen
 • visual management om de voortgang te bewaken
 • een chief designer, verantwoordelijk voor engineering, esthetiek, time-to-market en het commercieel succes van het product

Voor wie?

Eenieder geïnteresseerd in lean design. Er is geen voorkennis vereist van lean product design.

Spelverloop

In dit lean design game ontwerpen de deelnemers eenvoudige vrachtwagentjes met gekoeld laadruim volledig volgens de wens van 5 klanten. Telkens na 9 minuten moet het ontwerp klaar zijn. In de eerste spelronde zijn alle ontwerpen te laat klaar, bevatten ze veel fouten en leveren ze niet het goedkoopste ontwerp op dat aan alle klantenwensen voldoet. De deelnemers moeten elkaar veel informatie vragen en moeten vaak lang wachten op een antwoord.
Na deze spelronde vergelijken de deelnemers 9 klantenorders en ze komen onder begeleiding tot de conclusie dat die tot 3 verschillende marktsegmenten behoren. Voor elk marktsegment ontwerpen ze dan een platform dat als basis dient voor elk model uit dat segment. Met een vereenvoudigde versie van QFD (Quality Function Deployment) bepalen ze welke functionaliteiten en onderdelen tot een platform behoren.
Aanvankelijk wordt voor elk klantenorder de meest geschikte koeler geselecteerd uit catalogi van 3 verschillende leveranciers. Door de koelers af te stemmen op de marktsegmenten en toepassingsgebieden, komen de deelnemers tot het besluit dat aan alle klantenwensen kan voldaan worden met slechts 5 koelers. Door deze vorm van standaardisatie kan de ontwerper snel de juiste koeler selecteren en kan het bedrijf later de 5 soorten koelers in voorraad houden om de levertijd van de vrachtwagen te beperken.
Meestal kunnen de koelers zowel voor de container als op de container gemonteerd worden. In de 1ste spelronde bepaalt de ontwerper hoe de koeler gemonteerd wordt.
Aangezien die keuze invloed heeft op het ontwerp van de spoiler en de container, is het verstandig om beide alternatieven parallel te ontwerpen tot men kan uitrekenen welk alternatief het goedkoopst is. Dat is een aspect van Set-based Concurrent Engineering.
Omdat er veel tijd verloren gaat met het vragen van informatie aan collega-ontwerpers en vooral aan het wachten op een antwoord, brengen de deelnemers de informatiestromen in kaart. Door de introductie van platformen en de introductie van 'information-push' wordt het mailverkeer uiteindelijk beperkt tot een minimum.
Gedurende gans het spel toont een opvolgdocument de deelnemers de status van alle ontwerporders op dat moment.

Opgelet: interactieve training

Om de interactiviteit te bevorderen, beperken wij het aantal deelnemers. Snel inschrijven is bijgevolg in uw eigen belang.

Attest van deelname

De deelnemers die deze workshop bijwonen, ontvangen een attest van deelname.

Trainer

Martens Ignace

Ignace MARTENS is docent Bedrijfsbeleid en Productiemanagement en Coördinator Lean Learning Academy aan de KU Leuven | Technologiecampus Gent.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: dinsdag 13 oktober 2020, Gent
Inschrijven
Prijs: vanaf €595

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 13 oktober 2020, van 09u00 tot 17u00
KU Leuven | Technologiecampus Gent
Gebroeders De Smetstraat 1 - 9000 Gent
Tel.: +32.9.265.86.10

Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €670 €595 €790

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier