Lean in Healthcare

Lean in Healthcare

Verbeteringen in de zorg?

Met Lean kan u dit perfect (leren) organiseren.

Waarom deze thematiek?

'Lean in Healthcare' heeft tot doel uw organisatie niet alleen beter en slimmer te laten werken, maar ook sneller en efficiënter.
Het implementeren van Lean in de gezondheidssector resulteert immers in meetbare verbeteringen vanuit het standpunt van de patiënt: Betere kwaliteit van de dienstverlening, het elimineren van vermijdbare fouten, kortere wachttijden, verbeterde toegankelijkheid.
Anderzijds leidt het implementeren van deze filosofie ertoe dat uw organisatie allerlei vormen van verspilling herkent en wegwerkt, wat resulteert in een hogere motivatie bij het zorgverlenend personeel, minder stress en meer tijd om te besteden aan de patiëntenzorg of de externe klant.

Aanpak

Tijdens deze cursus van 3 dagen worden zowel de technische, gedragsmatige en de managementcomponenten van Lean onder de loep genomen.

Voordelen

U leert de belangrijkste principes, technieken en methodieken die vervat zitten in de Lean benadering voor de Healthcare. Na deze opleiding bent u in staat een project te leiden of uit te voeren dat leidt tot verbetering van de patiëntentevredenheid, de kwaliteit en de efficiëntie.

Voor wie?

Deze workshop is bedoeld voor individuen en teams uit de gezondheidszorg (hospitalen, ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, revalidatiecentra, ziekenfondsen, medische dienstverlening, welzijn,....) die een beter begrip willen hebben van de filosofie en de technieken binnen Lean en hoe ze deze elementen kunnen gebruiken om te streven naar een organisatie met een verhoogde efficiëntie.

Programma

Dag 1: Inleiding tot Lean
 • Waar komt Lean vandaan: historiek en toepasbaarheid van deze methodiek binnen Healthcare
 • De 5 basisprincipes
  • Het definiëren van waarde vanuit het standpunt van de patiënt of de externe klant
  • Het identificeren van activiteiten zonder toegevoegde waarde en het elimineren van alle vormen van verliezen
  • Het bepalen van waardestromen binnen de Healthcare en deze verbeteren
  • Het creëren van een betere workflow voor patiënten en processen
  • Het creëren van een omgeving van continue verbetering
 • De 7 vormen van verliezen
 • Mythes en misvattingen over Lean
Dag 2 : De procesmatige aanpak binnen Lean
 • Het visualiseren van processen op macro- en microniveau
 • Het verbeterpotentieel bepalen
 • Principes en toepassing van Value Stream Mapping
Dag 3 : Lean technieken binnen Healthcare
 • Uitbalanceren van activiteiten en functies
 • Technieken om de layout te analyseren en te verbeteren
 • Verbeteren van de benuttingsgraad van dure installaties
 • 5S, visueel management en Poka-Yoke
 • Heijunka box om de variatie in patientaanvragen te beheersen 

Een deelnemer vertelt

De opleiding 'Lean in Healthcare' heeft mij er toe aangezet om onze werking op een andere manier te bekijken door te zoeken naar 'verlies' in al zijn aspecten waardoor meer aandacht kan gaan naar onze bewoners.

Ann HERPELS - OCMW WAREGEM

Heel duidelijke lessen met genoeg voorbeelden.

Katrien GOOSSENS - AZ SINT-BLASIUS VZW

Zeer tevreden over deze beknopte maar goed gestructureerde opleiding met veel praktische en bruikbare info en handvaten. Een aanrader voor wie snel een degelijk inzicht in Lean in de Healthcare wil.

Dirk CAESTECKER - MEDTRONIC BELGIUM NV

Trainer

Libbrecht Jan

ir. Jan LIBBRECHT is Burgerlijk Ingenieur Elektro-Mechanica en heeft gedurende 15 jaar diverse operationele en management functies bekleed in de chemische, farmaceutische en voedingssector. Naast zijn ervaring met TQM en ISO9001 is hij reeds sinds 1998 actief betrokken in de implementatie van zowel Lean als Six Sigma in diverse sectoren. Enerzijds als operationeel Master Black Belt bij zowel Johnson&Johnson als Bombardier Transportation en anderzijds als senior consultant heeft hij internationaal een ontelbaar Master Black Belts, Black Belts en Green Belts opgeleid en succesvol begeleid tot certificatie. Daarnaast heeft hij ook zelf talloze Lean en Six Sigma projecten succesvol gerealiseerd. Door zijn professionele ervaring in verschillende sectoren in zowel productie (incl. onderhoud, kwaliteitsdienst, engineering, logistiek) als administratie (aankoop, financiën, personeelsdienst, customer service, legal,...) en de dienstverlenende sector (banken, gezondheidszorg, callcenters telecom,…) kan hij moeiteloos de technieken en principes van procesmanagement, statistiek, Lean en Six Sigma doorvertalen naar de zeer diverse mogelijke verbeteringsopportuniteiten. Sinds 2007 is Jan senior consultant bij Amelior. Hij deelt zijn rijke ervaring graag met u.

Praktisch

Duur: 3 dagen
Start op: donderdag 03 december 2020, Gent
Inschrijven
Prijs: vanaf €1030

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
donderdag 3, 10, 17 december 2020, van 09u00 tot 17u00
Europahotel Gent
Gordunakaai 59, 9000 Gent
Tel.: +32 9 222 60 71
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Prijs €1175 €1030 €1375

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132 LET OP! De overheid besliste dat je voor de opleidingen rond Insights, MBTI en TDI geen gebruik meer zal kunnen maken van de KMO-portefeuille vanaf 1 juli 2020.
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €150,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier