Masterclass LEAN manufacturing, met game

Masterclass LEAN manufacturing, met game

Unieke opleiding!
'Learning by doing' is hier het motto.

Waarom deze thematiek?

Het is niet gemakkelijk om in onze geglobaliseerde wereld competitief te zijn en te blijven. In onze jungle geldt de vaststelling van Darwin: survival of the fittest. Alleen bedrijven die zich snel genoeg kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en flexibel kunnen inspelen op opportuniteiten zullen overleven.
De principes van lean management helpen elk bedrijf om ‘fitter' te worden. Lean management reikt een aantal tools aan maar ook een bepaalde mindset. Beide zijn nuttig om o.a. kosten te reduceren, levertijden te verkorten, kwaliteit en flexibiliteit te verhogen en dat met respect en aandacht voor de ontwikkeling van de mens in de organisatie.

Innovatief didactisch concept

Ik hoor en ik vergeet,
ik zie en ik onthoud,
ik doe en ik begrijp.
(Chinees spreekwoord)

Een opleiding meteen aan de praktijk getoetst. Dat is het concept waarrond deze Masterclass Lean Manufacturing is opgebouwd.

 

 

 

 

 

 

Het Lean Production Game werd ontworpen met als doel een actieve werkvorm te creëren (learning by doing) om zo het leereffect van deze masterclass te verhogen.
Spelrondes van het lean production game in de bedrijfsruimte worden afgewisseld met teamoverleg in de team corners en theoretische sessies in de instructiehoek. Na elke spelronde worden KPI’s (Key Performance Indicators) gemeten waaruit het team de meest nijpende problemen formuleert. Daarna volgt een opleiding waarin een lean topic wordt belicht waarmee deze problemen kunnen worden opgelost. Vervolgens overlegt het team om een oplossing te bedenken voor enkele vastgestelde problemen en brengen ze wijzigingen aan in de set-up van het spel.
Deze cyclus wordt 8 maal herhaald. In elke spelronde komt er een nieuwe uitdaging bij en moeten de teams maatregelen bedenken om de uitdagingen het hoofd te bieden.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

In deze opleiding leert u de essentie van de verschillende lean-concepten en ervaart u hoe u die stap voor stap kan implementeren in een gesimuleerde productieomgeving waarin de marktomstandigheden spelronde na spelronde alsmaar uitdagender worden. Echter, door de juiste toepassing van de aangeleerde tools en mindset, wordt de onderneming (en dus de cursist!) steeds performanter en kan ze het hoofd bieden aan de turbulente marktevoluties.

Opleidingslokaal

Deze training gaat door in een speciaal daarvoor ingericht lokaal op de Technologiecampus van KU Leuven te Gent. De ene kant van het lokaal is ingericht als een bedrijfsruimte met werkposten, voorraadplaatsen, signalisatie, e.d. en aan de andere kant worden korte sessies verzorgd, telkens rond één topic van lean management.

Programma

De opleiding is gespreid over twee weken:

Voor wie?

Deze opleiding is bestemd voor
 • productieverantwoordelijken
 • planners
 • werkvoorbereiders
 • quality managers
 • leden van verbeterteams
 • en alle andere geïnteresseerden

Getuigenissen

Met kwaliteit van zorgverlening als onze topdoelstelling, implementeren we de komende vijf jaar (2015-2020) leanmanagement als bedrijfsstrategie. De 'Masterclass Lean Manufacturing' is hiertoe een uitstekende voorbereiding waarbij elk principe vooraf gedetailleerd wordt toegelicht, om het nadien meteen in de praktijk te brengen via een gesimuleerde productieomgeving. Je ervaart hoe je door toepassing van de principes dagdagelijks met kleine stapjes verbetert, om finaal de vooropgestelde doelstelling te halen en te overtreffen! Er is ook voldoende ruimte om telkens de vertaalslag te maken naar je eigen specifieke 'gemba'.

Brenda DROESBEKE - AZ SINT-BLASIUS O.L.VROUW VAN TR VZW

Ronduit mooie ervaring om het geleerde uit de met vele praktijkvoorbeelden onderbouwde theorie naderhand ook zelf te ondervinden op de gesimuleerde 'werkvloer'.

Maarten MATHIJSSEN - EBR NV

Goede opleiding, evenwicht in de verhouding theorie en praktijk, sprekers putten uit de eigen ervaring en dit geeft een meerwaarde aan de opleiding.

Marc TEURFS - NMBS

Ik volgde deze cursus voorafgaandelijk aan de introductie van de lean-principes in onze organisatie. De principes die we tijdens de cursus leerden kennen, zullen we dus binnen afzienbare tijd gaan toepassen. De opleiding deed mij de voordelen van lean, maar ook de aandachtspunten bij de introductie ervan kennen. De praktische delen van de opleiding waren zeer interessant, in die zin dat ze elke keer weer lieten zien dat je het eigen 'fabriekje' kan verbeteren door stap voor stap kleine zaken te gaan veranderen. Al die kleine wijzigingen samen, kwamen op de duur neer op een grondige wijziging. Dat was echt wel een opsteker, omdat je dat groter geheel in de dagdagelijkse praktijk uit het oog dreigt te verliezen.

Yves VERPLANCKE - WALLENIUS WILHELMSEN LOGISTICS NV

Trainers

Batsleer Johan

ing. Johan BATSLEER is Senior Consultant bij Amelior. Als voormalig competentie-manager bij Picanol te Ieper zet hij nu zijn expertise in voor onze klanten. Zijn specialisatie ligt vooral op het vlak van opleiden, begeleiden en coachen van verbeteringsteams en dit zowel op het vlak van Six Sigma, Lean als 20 Keys. Ook het in kaart brengen en optimaliseren van het menselijk potentieel is één van zijn specialiteiten. Zo begeleidde hij reeds verscheidene bedrijven bij de invoering van een programma om meer betrokkenheid te krijgen bij de medewerkers.

Martens Ignace

Ignace MARTENS is docent Bedrijfsbeleid en Productiemanagement en Coördinator Lean Learning Academy aan de KU Leuven | Technologiecampus Gent.

Praktisch

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Helaas is er op dit moment geen sessie van deze training ingepland.

Wat zijn uw mogelijkheden?

 • Wij houden u op de hoogte wanneer deze opleiding opnieuw ingepland is.
 • U kunt de opleiding met deze inhoud ook samen met enkele collega’s bij u in het bedrijf laten doorgaan.
 • We bekijken samen met u wat uw noden zijn en werken dan een voorstel op maat van uw organisatie uit.

Neem contact op

Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier