Quick Response Management Silver Specialist

Tiendelige opleiding

qrm opleiding

QRM is een strategie om de doorlooptijden van bedrijfsprocessen te reduceren. Ontwerp, productie, administratie en levering worden geëvalueerd, waarna de bedrijfsstructuur en -processen gereorganiseerd worden om de snelheid te verhogen.

Deze tiendelige opleiding stelt u in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase uit te voeren en de implementatie te ondersteunen.

Waarom deze thematiek

Quick Response Manufacturing richt zich op het verkorten van doorlooptijden doorheen uw bedrijf -  van orderingave en engineering over de productie tot aan de verzending. Daar waar lean manufacturing uitermate geschikt is voor hoog-volume, repetitieve omgevingen, is QRM het antwoord voor omgevingen met sterk gecustomiseerde producten in kleinere volumes.

Het concept van Quick Response Manufacturing werd in de jaren '90 ontwikkeld door de Amerikaanse professor Rajan Surivan de University of Wisconsin.  “Tijd is geld, dus QRM zorgt voor pure winst”, aldus Suri. In 1993 richtte hij samen met enkele bedrijven het Center for Quick Response Manufacturing op. Het instituut houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van QRM-principes in de industrie, zoals bij John Deere en een aantal van zijn toeleveranciers. De resultaten van deze projecten waren verbluffend. De doorlooptijden konden gereduceerd worden met gemiddeld 80 procent, de kosten werden met 25 procent verlaagd.

QRM omhelst een  set van bewezen principes, methodes en tools om de doorlooptijd in te korten doorheen de ganse organisatie.Naast een snellere doorlooptijd, levert QRM een reeks bijkomende voordelen op:

 • lagere productiekost
 • betere klantenservice
 • kortere levertijd
 • hogere productkwaliteit
 • snellere introductie van nieuwe producten
 • reductie van rework
 • omzetgroei door een concurrentiëlere marktpositie.

Wat mag u verwachten tijdens de opleiding?

De opleiding is opgebouwd uit negen kennismodules die gespreid over 10 lesavonden worden behandeld. De eerste helft van de opleiding focust vooral op het aanleren van de basisprincipes, methodes en tools van QRM. De tweede helft van de opleiding focust op de praktische toepassing en de implementatie-skills.
Tijdens de opleiding wordt er veel aandacht besteed aan de ‘soft skills’ en aan change management. Hierdoor zijn de deelnemers na de opleiding in staat om zelfstandig een QRM-project te initiëren, de analysefase van een QRM-implementatie uit te voeren en de implementatie te ondersteunen.

Programma

 • Module 1: Kracht van tijd: 
  Hoe tijdsdenken nieuwe perspectieven biedt, Manufacturing Critical path Time (MCT)
 • Module 2: Organisatorische structuur: 
  Focus Target Market Segment (FTMS), indeling in cellen op kantoor en in de productie
 • Module 3: Systeemdynamica:
  Impact van variabiliteit en bezettingsgraad, de planningsparadox, optimale lotgrootte
 • Module 4: Bedrijfsbrede inzet van QRM:
  Doorlooptijdverkorting bij leveranciers, R&D en de impact op kostprijsberekening
 • Module 5: Social dynamics: teams en teamontwikkeling:
  Samenstelling en ontwikkeling van teams, nieuwe rol voor de leidinggevende
 • Module 6: QRM-simulatiespel:
  Analyse van een gesimuleerde productie en toepassing van QRM-principes
 • Module 7: QRM-implementatie:
  Analysemethodes en change management
 • Module 8: Casestudies en getuigenissen:
  Toepassing van QRM in casestudies
 • Module 9: Toepassing van QRM in het eigen bedrijf

Certificering

Op het einde van de opleiding kunt u desgewenst deelnemen aan het Nederlandstalig certificeringsexamen van het QRM Institute. De kennis van de deelnemers wordt schriftelijk getest via een theoretisch examen. De implementatievaardigheden worden getest door de deelnemers een casestudie te laten uitwerken. Het examen kan men thuis afleggen.  

Het succesvol afleggen van het examen leidt tot de ‘QRM Institute Silver’ graad, op voorwaarde dat tevens minstens 75% van de opleiding werd bijgewoond. Na deze opleiding kan u ook deelnemen aan de ‘QRM Institute Gold’ vervolgopleiding. De ‘QRM Institute Silver’ opleiding wordt in meerdere landen gegeven waardoor u achteraf met deze certificering ook in het buitenland terecht kunt. 

Voor wie?

De opleiding richt zich specifiek op managers en leidinggevenden met een interesse in QRM, interne begeleiders van verbeterprojecten en externe adviseurs.

Documentatie

De deelnemers ontvangen de volgende documentatie:

 • een ruime documentatiemap met de slides en casestudies
 • de Nederlandstalige versie van het boek ‘It’s about time’ van Rajan Suri
 • boek 'Zelfsturende teams in de praktijk' 

Trainers

BEN PROESMANS is mede-eigenaar van Provan. Provan implementeerde als eerste Belgische bedrijf QRM doorheen de ganse organisatie en boekte hiermee opmerkelijke successen. In 2015 werd Provan bekroond tot 'Factory of the Future'. Tijdens de lessenreeks komt Ben getuigen over de transformatie van zijn bedrijf.
PASCAL POLLET is de drijvende kracht achter de introductie van QRM in Belgie en begeleidde reeds veel bedrijven met de implementiatie van de QRM-principes. Hij is sinds 2005 werkzaam bij Sirris waar hij startte met onderzoek rond POLCA, de QRM-aansturingsmethode
TOM KOOMEN is een expert in teamontwikking en het begeleiden van verandertrajecten. Hij deed een ruime industirle ervaring op tijdens zijn loopbaan bij Philips en was eveneens werkzaam bij Flanders Synergy. Hij is momenteel actief bij QRIS en verzorgt tijdens de opleiding de lessen over de softskills.
STEF HUYBRECHTS is productiedirecteur bij Esco couplings en mede-oprichter van QRIS. Stef beschikt over een ruime praktijkervaring op het vlak van operationeel en logistiek management en implementeerde al in 2012 QRM bij Esco Couplings.

Praktisch

Duur: 10 avonden
Start op: donderdag 05 maart 2020,
dinsdag 24 maart 2020, 3590 Diepenbeek
Inschrijven
Prijs: vanaf €2000

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Karin BASTIAANNET
+32 (0)56 23 20 66

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
Deze opleiding vindt wekelijks plaats gedurende 10 sessies en start op 5 maart 2020, telkens van 18.00 tot 22.00 uur. De opleiding vindt plaats bij Sirris, MRC Gent, Technologiepark-Zwijnaarde 48, 9052 Zwijnaarde
Regio Gent
N/A

Toon op kaart
Deze opleiding vindt wekelijks plaats gedurende 10 sessies en start op 24 maart 2020, telkens van 16.00 tot 20.00 uur. De opleiding vindt plaats bij Sirris, Wetenschapspark 3, 3590 Diepenbeek
Sirris- Limburg
Wetenschapspark 3

Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €2000 €2000 €2500

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.