Food defense

Food defense

Waarom deze thematiek?

Food defense is het beveiligen van het voedingsbedrijf tegen kwaadwillige acties, die de veiligheid van een levensmiddel bedreigen, zoals bijvoorbeeld opzettelijke besmettingen. Dit in tegenstelling tot HACCP, waarbij ook sprake is van voedselveiligheid, maar hier wordt uitgegaan van onopzettelijke besmettingen.

Het grote verschil is dus dat er bij HACCP geen sprake is van kwaad opzet, bij food defense wel. In het recente verleden hebben zich al meermaals incidenten voorgedaan waarbij bijvoorbeeld bewust rattengif in dessertjes werd gedaan, kwik in sinaasappels werd gespoten of naalden in aardbeien werden gestoken.

Opzettelijke besmetting van ons voedsel kan rampzalige gevolgen hebben. In de Verenigde Staten is hier een wettelijke kader voor gecreëerd, in Europa nog niet. Maar ook Europese bedrijven komen in aanraking met food defense, bij export naar de Verenigde Staten, maar ook door het volgen van een certificatieschema. Binnen IFS, BRC en FSSC 22000 worden scherpere eisen gesteld aan food defense. Er moet een food defense plan aanwezig zijn, zodat producten worden beschermd tegen opzettelijke besmetting. Dit plan wordt opgesteld aan de hand van een risicoanalyse. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Waaruit bestaat een goede risicoanalyse en welke afwegingen maakt u? En wat zijn dan de uiteindelijke maatregelen die een voedingsbedrijf kan nemen tegen die kwaadwillige acties?

Wat mag u verwachten?

Deze opleiding vergroot uw inzicht in de gevaren gelinkt met food defense, en hoe u dit kan voorkomen. U krijgt handvaten aangereikt om het food defense plan binnen uw organisatie op te stellen en/of aan te scherpen en u wordt zich bewust van uw verantwoordelijkheid hierin.

Voor wie?

De opleiding is bestemd voor kwaliteitsverantwoordelijken binnen de voedingssector en aanverwante sectoren, die een systeem willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties, opgelegd door de eisen van de normen BRC, IFS, FSSC 22000, … of om te voldoen aan de eisen van klanten uit de Verenigde Staten.

Programma

Tijdens de opleiding komen volgende items aan bod:

 • Ontstaan, achtergrond en definitie
 • Voorbeelden uit de realiteit
 • Food Defense in wetgeving
 • Food Defense in certificatieschema’s
 • Food Defense plan
 • Beveiligingsmaatregelen

Attest

Elke deelnemer die deze workshop bijwoont, krijgt een attest van deelname.

Trainer

Notebaert Eveline

Eveline NOTEBAERT is Bio-Ingenieur in de Scheikunde en werkte als kwaliteitsverantwoordelijke en productontwikkelaar in diverse voedingsbedrijven. Tijdens deze periode werd duidelijk dat de toegewezen voedselveiligheidsprojecten haar ding waren, waardoor ze de microbe voor voedselveiligheid te pakken kreeg. Door deze jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij al uw projecten. Zij heeft volledige voedselveiligheidsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een dergelijke systemen draaiende te houden en het personeel hierin te betrekken en te motiveren.

Het opstellen van een HACCP-plan was één van de eerste projecten waarmee Eveline aan de slag is gegaan. In haar jarenlange professionele loopbaan heeft ze ondertussen vele HACCP-plannen opgesteld, in diverse takken van de voedingsindustrie, evenals in aanverwante sectoren.

Praktisch

Duur: 1 dag
Start op: dinsdag 19 mei 2020, Zwijnaarde
dinsdag 17 november 2020, Lokeren
dinsdag 18 mei 2021, Lokeren
Inschrijven
Prijs: vanaf €540

Inlichtingen

"Ik neem graag met u contact op voor meer info, als u mij via onderstaande knop uw gegevens bezorgt. U kan me ook gerust bellen."

Herlinde BEERENS
+32 (0)56 24 16 07

Contacteer mij

Inschrijven

Data Plaats
dinsdag 19 mei 2020, van 09u00 tot 17u00
3Square
Rijvisschestraat 124, 9052 Zwijnaarde
Tel.: 09/248 10 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 17 november 2020, van 09u00 tot 17u00
Biznis
Zelebaan 100, 9160 Lokeren
Tel.: 09/326 85 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
dinsdag 18 mei 2021, van 09u00 tot 17u00
Biznis
Zelebaan 100, 9160 Lokeren
Tel.: 09/326 85 00
Klik hier voor een plannetje
Toon op kaart
Prijs

  Lid Amelior Not for profit lid1 Niet-lid
Voordeelprijs bij inschrijving voor 30 dagen voor startdatum €610 €540 €720
Prijs €680 €600 €800

 • 1 Deze prijs is enkel geldig voor onderwijs- en overheidsinstellingen en welzijns- en gezondheidsorganisaties die lid zijn van Amelior.

  Alle prijzen zijn inclusief lunch (uitgezonderd bij halve dag en avondseminaries), koffiepauzes, verfrissingen, syllabus en schrijfgerei. Bovengenoemde prijzen zijn exclusief BTW.

  KORTING :

  Schrijf in met collega’s voor een open opleiding en elke tweede, derde, enz... deelnemer krijgt 20% korting. Lees meer...

  Ook leden betalen aanzienlijk minder zoals u ziet. Meer weten over het lidmaatschap ? KLIK HIER.

 • Amelior is een geregistreerde dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dit betekent dat een opleiding voor 30% of 40% wordt betaald door de Vlaamse Gemeenschap, mits u aan de voorwaarden voldoet en ten laatste 14 dagen na startdatum de aanvraag indient. Interessant! Meer info over de voorwaarden en modaliteiten vindt u hier of op de betreffende site. Het erkenningsnummer van Amelior voor open opleidingen is: DV.O104132
 • Hou er echter wel rekening mee dat een bedrag van €50,00 voor de catering niet met de KMO-portefeuille kan worden vergoed. Dit dient u af te trekken bij de aanvraag van uw subsidie.Bij twijfel of onduidelijkheid, neem contact met ons op.
 • Bovendien komen het overgrote deel van opleidingen in aanmerking voor steun van Alimento (van toepassing op bedrijven uit de voedingsindustrie).
 • Amelior biedt tot slot advies en volumekorting aan organisaties die een substantieel deel van hun opleidingsinvesteringen bij ons willen plaatsen. Contacteer ons via info@amelior.be of het contactformulier. We maken graag met u een afspraak om de juiste keuzes te maken uit het aanbod en om voordelige tarieven af te spreken.
Heeft u een aantal medewerkers die deze training zouden kunnen volgen? U bepaalt volledig zelf waar en wanneer u deze opleiding organiseert, als u kiest voor een incompany training. Ook de inhoud en desgewenst de taal kan eventueel afgestemd worden op uw noden.

Incompany trainingen bieden u een aantal klantgerichte voordelen:
 • economisch interessanter;
 • training op maat: oefeningen, voorbeelden en praktijkgevallen uit uw bedrijf;
 • flexibiliteit qua organisatie: plaats en tijdstip worden afgesproken;
 • mogelijkheid om de opleiding eventueel in een andere taal aan te bieden.

Meer info aanvragen kan u hier